רוסיה הכריזה על ניתוק דרמטי ביחסים עם ארצות הברית, בכך שתפסיק לעדכן מראש את וושינגטון על ביצוע ניסויים בטילים. זאת חודש לאחר שהפסיקה את השתתפותה בהסכם הנשק הגרעיני עם ארה"ב.
(צילום: Shutterstock)
סגן שר החוץ, סרגיי ריאבקבוק, אמר לעיתונאים כי רוסיה תפסיק את חילופי המידע עם ארצות הברית, זאת לאחר השעיית 'האמנה החדשה לצמצום נשק אסטרטגי (START).
"לא יהיו יותר עדכונים בכלל", אמר. "כל סוגי ההודעות, כל הפעילויות במסגרת האמנה, יושעו ולא יתנהלו, זאת ללא קשר לעמדה שתנקוט ארצות הברית".
האמנה שנחתה בין וושינגטון למוסקבה הבטיחה לחלוק מידע על המצב הנוכחי של הכוחות הגרעיניים שלהן כל שישה חודשים, ובין היתר עיגן את שיתוף הפעולה בהעברת מידע לגבי ניסויי טילים. המטרה היא להפחית את הסבירות ששיגור טיל כחלק מניסוי יתפרש בצורה שגויה כהתקפת טילים.
כבר בחודש שעבר, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז על כוונתו להשעות את האמנה, כאשר טען שארה"ב ונאט"ו אינן יכולות לבחון את אתרי הגרעין הרוסיים מכיוון שהן הכריזו מלחמה עליה.
"ארה"ב ונאט"ו אומרות בגלוי שהמטרה שלהן היא להנחיל תבוסה אסטרטגית לרוסיה. ואחר כך הם הולכים ומסתובבים במתקני ההגנה שלנו, כולל החדשים שבהם, כאילו לא קרה כלום?", אמר אז בנאומו, ימים לפני ציון יום השנה לפלישה לאוקראינה.
אך דבריו של פוטין מגיעים אחרי הצהרתו של ממשל ביידן ביום שלישי, לפיה וושינגטון עצמה לא תשתף יותר נתוני נשק גרעיני עם רוסיה.
"בגלל אי עמידתה של רוסיה בהתחייבויות על פי האמנה, ארה"ב לא תספק את חילופי הנתונים הדו-שנתיים עם מוסקבה, זאת על מנת לעודד את רוסיה לחזור לעמוד באמנה", אמר דובר מחלקת המדינה.
סגן שר החוץ הרוסי אמר כי למרות הפסקת חילופי המידע, רוסיה תמשיך לדבוק במגבלות על ראשי נפץ גרעיניים המותרים במסגרת ההסכם. "התחייבנו מרצון לעמוד במגבלות הכמותיות הללו", אמר.
האמנה נחתמה בשנת 2010, והוארכה בחמש שנים נוספות בשנת 2021. היא מגבילה את שני הצדדים ל-1,550 ראשי נפץ ו-700 טילים ומפציצים.