מעטים אם לא בודדים החגים האמריקאים שסביבם יש קונצנזוס מלא. יום קולומבוס שמסמל את יום השנה להגעתו של כריסטופר קולומבוס ליבשת אמריקה מעורר מחלוקת, ומדינות ארבות בארה"ב כלל אינן מציינות את החג. חג ההודיה עדיין גורר ויכוח סביב המונח "אינדיאנים", לעומת השימוש במושג "ילידים אמריקאים" וחג המולד טוען בוויכוח סוער סביב השאלה כיצד מברכים - באמצעות "מרי כריסמס" או "האפי הולידייז". אך נדמה כי בניגוד אליהם, יש חג אחד שאין סביבו אף מחלוקת - יום ראשון הגדול, הלא הוא משחק הסופרבול.
מחר (ראשון), יותר ממאה מיליון אמריקאים צפויים להתיישב מול הטלוויזיות ולצפות במשחק, במופע המחצית המפואר וכמובן גם הפרסומות המשעשעות שהפכו לחלק בלתי נפרד מהחוויה.
פטריק מהומס, הקווטרבק של הצ'יפס (מימין), וג'יילן הרטס מהאיגלס נערכים למשחק באריזונה (צילום: AP / Getty Images)
לפני שניכנס למסורות הרבות של יום ראשון הגדול, מוטב להזכיר במה מדובר. הסופרבול ה-57 (בארצות הברית נוהגים להשתמש בספרות רומיות כדי לציין את המשחק, כך שמדובר בסופרבול LVII) אומנם משוחק ב-12 בפברואר 2023, אך מדובר בגמר של עונת 2022 שהחלה אי שם בחודש ספטמבר האחרון.
במשחק יתמודדו אלופת חטיבת ה-AFC, הקנזס סיטי צ'יפס, ואלופת חטיבת ה-NFC, הפילדלפיה איגלס. עבור הצ'יפס, מדובר בהופעה שלישית בסופרבול בארבע השנים האחרונות, והקבוצה מלב ארצות הברית תנסה לזכות בסופרבול בפעם השלישית בלבד בתולדותיה (אחרי שזכתה ב-1969 וב-2019). עבור האיגלס, שסיימו את העונה הסדירה עם 14 ניצחונות ו-3 הפסדים בלבד, מדובר בהופעה הרביעית בלבד במשחק הגדול, והקבוצה תנסה לשחזר את ההישג המדהים משנת 2017, כאשר הפתיעו וניצחו את הניו אינגלנד פטריוטס של טום בריידי.
המשחק ישוחק ביום ראשון הקרוב, ה-12 בפברואר, באצטדיון "סטייט פארם" בעיר גלנדייל, פרבר של העיר פיניקס. זוהי הפעם השלישית שבה הסופרבול נערך באצטדיון זה (הפעם האחרונה הייתה ב-2015, ולפני כן ב-2007), והפעם הרביעית שבה המשחק הגדול מתקיים באזור פיניקס (המשחק בשנת 1996 נערך באצטדיון אחר בעיר טמפי, פרבר בצד השני של פיניקס). המשחק יחל בשעה 4:30 אחה"צ שעון מקומי (כלומר, 6:30 בערב בחוף המזרחי, 3:30 בצהריים בחוף המערבי ובשעה 1:30 לפנות בוקר, בין ראשון לשני, בישראל).
על אף שמשחק פוטבול מורכב מארבעה רבעים של 15 דקות, בפועל המשחק נעצר פעמים רבות וצפוי להימשך כשלוש עד ארבע שעות. במשחקים רגילים ישנה מחצית של 12 דקות, אולם בסופרבול משקיעים במופע מחצית גרנדיוזי, ועל כן ההפסקה נמשכת לפחות חצי שעה.
מופע המחצית בסופרבול בשנה שעברה (צילום: Getty Images)
לצד המפורסמים הרבים שצפויים למלא את יציעי הכבוד באצטדיון ביום ראשון, שורה ארוכה של מוזיקאים וזמרים - החל מכוכבי טיקטוק וכלה בזוכי פרס גראמי - יופיעו לפני ובמהלך המשחק הגדול.
ריהאנה, שבגיל 34 הספיקה לזכות ב-8 פרסי גראמי, 12 פרסי AMA, ארבעה פרסי VMA, 8 פרסי בחירת הקהל, 3 פרסי מוזיקה עולמית, 12 פרסי בילבורד ואף להחזיק ב-5 שיאי גינס, תופיע בהופעת המחצית, שכאמור תיארך לפחות חצי שעה (כולל הזמן שנדרש להקים ולפרק את הבמה שעליה תשיר). למעשה, ריהאנה נבחרה להוביל את מופע המחצית כבר לפני מספר חודשים, ובראיון שהעניקה לאחרונה לרשת !E היא רמזה על כך שהיא עשויה להביא עמה "אורחים מיוחדים" - ככל הנראה אמנים מהשורה הראשונה.
עוד קודם לכן, הזמר ג'ייסון דרולו ולהקת הבלאק קיז יופיעו בהופעת חימום שתיערך לפני המשחק. זמר הקאנטרי כריס סטפלטון ישיר את ההמנון האמריקאי, והשחקן טרוי קוטסור (מהסרט CODA) יהיה אחראי על ההמנון בשפת הסימנים. כמיטב המסורתי, ההמנון יסתיים עם מטס חגיגי - והפעם המשימה הוטלה על חיל הים האמריקאי. בהחלטה משותפת עם ליגת ה-NFL, חיל הים הודיע כי רק טייסות ישתתפו במטס, וזאת במטרה לציין 50 שנה מאז הטייסת הראשונה בתולדות הצי האמריקאי. הזמר בייביפייס יהיה אחראי על שירת America the Beautiful, ולאחר מכן המשחק עצמו יצא לדרך.
הסופרבול הוא הרבה מעבר למשחק, הוא אירוע תרבותי בלתי נפרד מההוויה האמריקאית. עלות רכישת פרסומת בת חצי דקה עומדת על לא פחות מ-7 מיליון דולר, ויש לא מעט שיצפו במשחק רק כדי לראות את אותן פרסומות משעשעות.
לשם השוואה, בסופרבול הראשון שנערך בלוס אנג'לס ב-1967, פרסומת בת חצי דקה נמכרה ב-37,500 דולר (כ-333 אלף דולר כיום). בשנת 2000 כבר גבו 2.2 מיליון דולר (כ-3.7 מיליון דולר כיום), והמחיר הוכפל עד סופרבול 2015 כאשר פרסומת עלתה 4.5 דולר (כ-5.6 מיליון דולר כיום). בשנה שעברה, אגב, בסופרבול שנערך בלוס אנג'לס החברות השונות הסכימו לשלם 6.5 מיליון דולר עבור פרסומת של 30 שניות.
חלק מהפרסומות כבר הועלו ליוטיוב (ובהחלט מומלץ שלא לפספס אותן). בין החברות השונות שצפויות להוציא סכומי עתק על הפרסומות ניתן למצוא את יצרנית הבירות באדווייזר, ענקית המשקאות פפסי, דיסני (שצפויה לפרסם טריילרים ראשונים לסרטים רבים), וחברת המזון פריטו-ליי. הפרסומות גם יציגו לא מעט נוסטלגיה, כאשר אליסיה סילברסטון תחזור לגלם את הדמות המיתולוגית שר מהסרט "קלולס", ואילו בריאן קרנסטון וארון פול יחזרו לגלם את וולטר וייט וג'סי פינקמן מהסדרה "שובר שורות" - אם כי למשך פרסומת אחת בלבד.
אצטדיון "סטייט פארם" כבר מוכן (צילום: AP)
אשתקד, כ-112 מיליון אמריקאים צפו במשחק, ולפי ההערכות הנתון של השנה יהיה דומה. אל האצטדיון עצמו יגיעו כ-63 אלף איש, והם צפויים להוציא סכומי עתק על הכרטיסים, המלונות ואתרי הבילוי הרבים.
באופן מעט משונה, המחיר הממוצע של כרטיס לסופרבול הנוכחי - 8,761 דולר - נמוך באופן משמעותי מהנתון המקביל בשנה שעברה, כאשר הצופים שילמו בממוצע 9,500 דולר כדי לראות את המשחק מקרוב. הכרטיסים הזולים ביותר למשחק ביום ראשון נעים סביב 5,000 דולר, כאשר הכרטיסים היקרים ביותר עומדים על כ-25,000 דולר.
גם בסוגיית הכרטיסים ניתן לראות שהמחירים עלו באופן משמעותי עם השנים. בסופרבול הראשון, שכאמור נערך ב-1967, המחיר הממוצע של כרטיס עמד על 12 דולר (105 דולר כיום). סופרבול 43 שנערך בשנת 2009 היה הראשון שבו המחיר הממוצע של הכרטיסים עלה על אלף דולר (1,364 דולר כיום), ומאז המחירים ממשיכים לזנק.
על אף שהמשחק ייערך באזור פיניקס, רבים צפויים להגיע דווקא ללאס וגאס לכבוד המשחק. הסיבה היא כמובן תעשיית ההימורים בעיר החטאים. לפי התאחדות ההימורים האמריקאית (AGA), בשנה שעברה 31.4 מיליון אמריקאים השתתפו בהימורים על הסופרבול, בסכום כולל של 7.61 מיליארד דולר. ב-AGA צופים שהשיא משנה שעברה יישבר גם הפעם, אך את המספרים המדויקים נדע רק בשבוע הבא.
כעת, גם לנו הישראלים נותר רק לבחור היכן לראות את המשחק - אולי בבית החמים, אולי באיזה בר מקומי. גם אם רובנו לא מכירים את המשחק ואת החוקים השונים, זה הרי היופי של הסופרבול: מפגשים המוניים, מוזיקה טובה, ספורט מעולה ואוכל מצויין - דבר שכולנו יכולים להתחבר אליו.