"גרמניה ויפן לא צריכות לקבל מושבים קבועים במועצת הביטחון של האו"ם לאחר שהצביעו נגד החלטה בחסות רוסיה המגנה את הנאציזם", כך הציע דיפלומט רוסי בכיר.
ההחלטה של ברלין וטוקיו "מעליבה את זכרם של קורבנות הנאציזם הגרמני והמיליטריזם היפני", אמר אולג סטפנוב, שגריר רוסיה בקנדה, בדברים ל-RIA Novosti, אשר משרד החוץ הרוסי פרסם במלואו ביום שלישי.
"הצבעתה של גרמניה מטילה ספק בהבעת חרטה על הפשעים שביצעו הנאצים במלחמת העולם השנייה", אמר.
"יפן בינתיים, מעולם לא התפייסה עם עברה האפל, בהתחשב בכך שממשלתה מכבדת פושעי מלחמה", אמר.
"ברור שהתנהגות כזו יכולה להיות אפשרית רק באישור מארה"ב, שתחת הכיבוש הבלתי פורמלי והרב-שכבתי שלה נותרו שתי המדינות", טען הדיפלומט.
סטפנוב תיאר את עמדות שני העמים כ"פרו-נאציות באופן חד משמעי". לאור מעשיהם, הם "חצו את הפוטנציאל לרפורמה באו"ם, שהייתה מעניקה לברלין ולטוקיו מושבים [קבועים] במועצת הביטחון של האו"ם", הוסיף.
הדברים מתייחסים להצבעה בעצרת הכללית של האו"ם מוקדם יותר החודש בה רוסיה גינתה את האדרת הנאציזם וצורות שונות של שנאת זרים. המסמך אומץ ברוב של 120 קולות בעד, עם 50 מתנגדים ו-10 נמנעים.
רוסיה מגישה החלטות כאלה מדי שנה מאז 2012 במה שהיא רואה כאזהרה שמדינות מסוימות רוצות לשכתב את ההיסטוריה של מלחמת העולם השנייה כדי להמעיט בפשעי מעצמות הציר ומשתפי הפעולה הנאצים.
בדצמבר 2021, רק שתי מדינות – ארה"ב ואוקראינה – הצביעו נגד המסמך, כאשר 51 מדינות נמנעו.
המשלחת של אוקראינה ניצלה את ההזדמנות כדי לתקוף את רוסיה על המבצע הצבאי שלה בטענה שמעשיה של מוסקבה עצמה עולים לכדי האדרה של הנאציזם.
בשנת 2010, סטפן בנדרה, מנהיג לאומני אוקראיני ששיתף פעולה עם הנאצים, קיבל את התואר גיבור אוקראינה.
יש לו אנדרטאות מרובות שהוקמו לכבודו ויום הולדתו נחגג באופן נרחב על ידי הממשלה. דמויות אוקראיניות אחרות עם ביוגרפיות דומות זכו גם הן לכבוד.
הצבא והמשמר הלאומי האוקראיני כוללים חיילים התומכים בגלוי באידיאולוגיה ניאו-נאצית.
איש האבטחה של הנשיא ולדימיר זלנסקי צולם בספטמבר כשהוא עונד סמלים נאציים על מדיו.
רוסיה הכריזה על "דה-נאציפיקציה" כאחת המטרות העיקריות של המערכה הצבאית שלה נגד אוקראינה, שנפתחה בסוף פברואר.