מוקדם יותר השנה, מצביעי המפלגה הרפובליקנית קיבלו החלטה לקדם מועמדים שונים שתמכו בנשיא לשעבר טראמפ - ובפרט בכך שסירב להכיר בהפסדו בבחירות לנשיאות ב-2020 ואף ניסה להפוך את תוצאות הבחירות. לפני פחות משבועיים, כאשר ספירת הקולות הסתיימה במרבית מדינות ארצות הברית, התברר שרוב המועמדים הנ"ל הפסידו בבחירות.
דאג מסטריאנו, ששכר אוטובוסים לטובת תושבי פנסילבניה המעוניינים לפרוץ לגבעת הקפיטול ב-6 בינואר, כשל בניסיונו להפוך למושל המדינה. קריסטינה קארמו, מרצה בקולג' קהילתי במישיגן שהפיצה מידע כוזב על הבחירות ברשתות החברתיות, הובסה ע"י יריבתה הדמוקרטית בבחירות לתפקיד מזכירת המדינה (הגוף שאחראי על הבחירות במישיגן). מ'תיו דה-פרנו, עורך דינו שהאמין לשקרים של טראמפ והגיש תביעה במישיגן נגד ספירת הקולות במדינה, כשל בניסיון שלו להפוך להיות התובע הכללי של מישיגן. בניו מקסיקו, אודרי טרוחילו אשר עודדה את טראמפ שלא לעזוב את הבית הלבן חרף הפסדו, הפסידה אף היא בבחירות לתפקיד מזכירת המדינה.
הרוב המוחץ של תומכי טראמפ - מתוכם כמעט כולם נבחרו באופן אישי ע"י הנשיא לשעבר - הפסידו ובגדול בשבוע שעבר, אם כי כמה חובבי קונספירציות דווקא כן הצליחו במדינות שמרניות יותר כגון אינדיאנה וקנזס.
טראמפ יושב לבדו ליד שולחן במאר-א-לאגו בבחירות בשבוע שעבר, בתמונה שהיא כמעט מטאפורה למצבו הפוליטי (צילום: AP)
לדעת מומחים לפוליטיקה אמריקאית, תוצאות הבחירות מוכיחות כי הניסיונות לפגוע בהליך הדמוקרטי פשוט לא משתלם - בייחוד בפן האלקטורלי: "מסתבר שלנסות להפוך את התוצאות של בחירות דמוקרטיות זה דבר שרוב העם האמריקאי אינו מוכן לקבל", אומר וויט איירס, סוקר ותיק במפלגה הרפובליקנית.
לדבריו של איירס, ניתן היה לראות זאת בבחירות לתפקיד מושל אריזונה - שם מגישת החדשות בעבר וקונספירטורית בהווה, קרי לייק, מתמודדת מול מזכירת המדינה הדמוקרטית קייטי הובס - כבר בלילה שבין שלישי לרביעי, לפני שהתוצאות הסופיות התקבלו: "מצד אחד יש לנו מועמדת רפובליקנית טובה וחדה ומועמדת דמוקרטית חלשה ולא מנסה. אבל העובדה שמדובר במירוץ צמוד ביותר רק מעידה על עד כמה הכחשת הבחירות פוגעת ברפובליקנים", הסביר.
שקרים ותיאוריות קונספירציה שונות היו חלק בלתי נפרד מהפלטפורמה הרפובליקנית ב-2022, כאשר מתוך 85 מועמדים לתפקידי מושל, מזכירי מדינה ותובעים כלליים, כשליש תמכו בניסונות של טראמפ להפוך את תוצאות הבחירות. כמחצית מתוכם ניצחו בבחירות, כאשר כולם מלבד שניים (כריס קובאך שנבחר לתפקיד התובע הכללי של קנזס וצ'אק גריי, שהתמודד על תפקיד מזכיר מדינת וויומינג ללא מתחרה מהמפלגה השנייה.) היו כאלה שנבחרו מחדש.
חשוב לזכור שקנזס ו-וויומינג נחשבות למדינות שמרניות ביותר, כך שתוצאות הבחירות המשמעותיות ביותר היו דווקא בשש המדינות שבהן הנשיא ביידן ניצח ב-2020, ושבהן טראמפ ואנשיו ניסו להפוך את תוצאות הבחירות. בדומה לרוב המדינות בארצות הברית, כאמור, מזכיר המדינה הוא האחראי על ניהול הבחירות, כאשר התובע הכללי בדרך אמון על אישור התוצאות.
כבר בחודש מאי האחרון, טראמפ ניסה לקדם מועמדים קונספירטיביים לתפקידי מפתח אלה בג'ורג'יה (בה ביקש ממזכיר המדינה "למצוא" לו 12 אלף קולות כדי לנצח את ביידן) וכל המועמדים של הנשיא לשעבר הפסידו כבר בפריימריז. בשבוע שעבר, שלושה מועמדים נוספים של טראמפ, שהצליחו בפריימריז במדינות מפתח אחרות, הפסידו.
הראשון היה מסטריאנו, שהובס ע"י התובע הכללי הדמוקרטי ויהודי ג'וש שפירו. בוויסקונסין, המושל הדמוקרטי טוני איוורס ניצח את הרפוליקני טים מישלס שנבחר ע"י טראמפ - תוצאות שבהכרח תחסום את "רפורמת הבחירות" שהרפובליקנים במדינה תכננו. ובמישיגן, קארמו ודה-פרנו הפסידו בהפרשים גדולים, כמו גם טודור ניקסון שהפסידה למושלת גרטשן ויטמר. שלושת המועמדים האלה היו כ"כ חלשים, לפחות על פי הבוחרים שהצביעו בעד הדמוקרטים גם במירוצים אחרים בתוך המדינה, ובכך איפשרו לבית המחוקקים המקומי להיות דמוקרטי בפעם הראשונה מזה עשורים.
"יש יותר ויותר אנשים כמונו, שאנחנו פרו-דמוקרטיה או אך לא דמוקרטים בשיוך המפלגתי שלנו, שמסתכלים כיום על המפלגה הרפובליקנית ואומרים, 'זה לא בשבילי'. אני חושב שזה בדיוק מה שראינו בשבוע שעבר", אמר ג'ף טימסרס, לשעבר יו"ר המפלגה הרפובליקנית במישיגן.
דאג מסטריאנו, אחד המפסידים הגדולים של בחירות האמצע (צילום: AP)
בחירות האמצע שנערכו בשבוע שעבר היו אמורות להיות "גל אדום" שלא רק יחזיר את השליטה בשני בתי הקונגרס לרפובליקנים, אלא גם ישמש כנקודת הזינוק לקראת הבחירות לנשיאות בעוד שנתיים.
אפשר להבין מדוע רבים סברו שזה יקרה, שכן באופן היסטורי המפלגה ששולטת בבית הלבן בדרך כלל נאלצת להתמודד עם מכה אלקטורלית בבחירות האמצע הראשונות. בשנת 2010, בחירות האמצע הראשונות בקדנציה הראשונה של הנשיא לשעבר ברק אובמה, הרפובליקנים הצליחו לזכות ב-63 מושבים נוספים בבית הנבחרים ולחזור לשלוט בו. בסנאט המפלגה אומנם הוסיפה שישה סנאטורים אך לא הצליחה להחזיר את השליטה אליה. בבחירות האמצע הראשונות שנערכו בקדנציה של טראמפ, בשנת 2018, הדמוקרטים הוסיפו 41 מושבים בבית הנבחרים וחזרו לשלוט בו.
במקום להיות ערב חגיגי עבור המפלגה ותומכיה, רפובליקנים רבים התעוררו בבוקר יום רביעי עם סימני שאלה רבים - בראש ובראשונה האם דונלד טראמפ הוא באמת עתיד המפלגה?
כבר למחרת הבחירות, בכירי המפלגה הרפובליקנית קראו - כולם בעילום שם כמובן - לטראמפ לדחות את השקת הקמפיין הנשיאותי: "יש לנו בחירות סיבוב ב' בג'ורג'יה", גורם במפלגה אמר לסוכנות הידיעות AP, תוך כדי שהוא מתייחס לבחירות שיתקיימו בתחילת דצמבר, בהן הסנאטור הדמוקרטי רפאל וורנוק ינסה לנצח את שחקן הפוטבול הרשל ווקר שזכה לתמיכתו של טראמפ, "כל המפלגה צריכה להתרכז במירוץ הזה".
ג'ייסון מילר, יועץ לשעבר של טראמפ שבילה בערב הבחירות באחוזה במאר-א-לאגו, סיפר ל-AP ביום חמישי שעבר שהוא מתכוון "להמליץ לדחות את ההכרזה עד אחרי הבחירות בג'ורג'יה. שם אנחנו צריכים לרכז את מאמצים שלנו כעת". בפועל, טראמפ בחר שלא לחכות, ומוקדם יותר השבוע הכריז באופן רשמי כי בכוונתו להתמודד ב-2024.
מושל פלורידה רון דה-סנטיס, אחד המנצחים הגדולים של בחירות האמצע (צילום: AP)
שלא במקרה, עוד לפני סגירת הקלפיות בשבוע שעבר, 'פוקס ניוז' וערוצי חדשות נוספים המזוהים עם הימין האמריקאי החלו להאשים את דונלד טראמפ ולשבח את מושל פלורידה, רון דה-סנטיס. דה-סנטיס אומנם מחזיק בדעות די דומות לאלו של טראמפ, בטח בנושא של הגירה, אך הוא נתפס כמועמד שונה מטראמפ מכיוון שאינו מעורר סלידה כמו הנשיא לשעבר.
בחירות 2020 הוכרעו ע"י מספר קטן של מצביעים במספר קטן של מדינות. כבר אז, מומחים הסבירו שהיו כאלה שרצו להצביע למפלגה הרפובליקנית אך בחרו להצביע דווקא לביידן בגלל טראמפ. יתכן שלמועמד כמו דה-סנטיס, שכאמור נתפס כפחות מעורר זעם אצל אותם קולות מתנדנדים, יהיה סיכוי טוב יותר לזכות בנשיאות בבחירות 2024 - בייחוד לאחר התוצאות שראינו בשבוע שעבר.
מה שבטוח זה שכל התחזיות הקודרות על קריסת המפלגה הדמוקרטית בבחירות האמצע הוכחו כשגויות, והרפובליקנים צריכים לחשב מסלול מחדש אם הם באמת מעוניינים לזכות בבית הלבן בעוד שנתיים.