השיח ברשתות החברתיות, ובפרט בטוויטר, מעולם לא נחשב למתורבת במיוחד. פעמים רבות קרה שהקולות החזקים ביותר היו אלו שנשמעו יותר מאשר דעות מעט מתונות יותר. בכל זאת, הרבה יותר קל לפרסם ציוצים מלאים בזעם כנגד מי שנתפס כאויב מאשר לחפש מכנה משותף כלשהו - וזה לא משנה אם השיח נע סביב שאלת 'מי הכדורגלן הטוב ביותר? מסי או רונאלדו?' או נושאים מעט טעונים יותר כגון חינוך מיני בבתי הספר.
בחודש שעבר, אילון מאסק שילם 44 מיליארד דולר והשלים את עסקת הרכישה את טוויטר, שמאז מתמודדת עם כאוס הן ברשת החברתית והן בחברה עצמה. ואם למדנו דבר אחד על מאז ההשתלטות של מאסק זה שהמצב לא צפוי להשתנות, לפחות לא בקרוב. למעשה, המצב אף צפוי להחמיר הרבה יותר לפני שישתפר, אם בכלל.
לפני קצת פחות משבועיים, מאסק ולהקתו הגיעו לטוויטר כשהם מוכנים להרוס את הקן של "הציפור הכחולה" ולבנות אותו מחדש - במהירות מסחררת - תחת החזון שלו. במהרה, המיליארדר פיטר את המנהלים הבכירים ואת חברי הדירקטוריון, מינה את עצמו כמנהל הבלעדי של החברה - לפחות לעת עתה - תוך כדי שהוא מכריז על עצמו "Chief Twit", ולאחר מכן "Twitter Complaint Hot Line" בביוגרפיה שלו ברשת החברתית.
ימים ספורים לאחר מכן, מאסק החל בפיטורים המוניים בחברה שבסיסה בסן פרנסיסקו, ושיחרר כמחצית מעובדיה באמצעות הודעה בדואר האלקטרוני - צעד שהחזיר את החברה לרמת כוח אדם שלא נראתה מאז 2014.
במקביל לכל זה, מאסק המשיך לצייץ "כרגיל", תוך כדי שהוא משלב ממים גסים, חצאי בדיחות, שיגורי רקטות של חברה נוספת שנמצאת בבעלותו, SpaceX, ומציג תוכניות שלפיהן ניתן ללמוד שהוא עורך את האתר בזמן אמת. כך למשל, לאחר שהעלה את הרעיון לגבות מהמשתמשים 20 דולר לחודש עבור ה"הווי הכחול" - אותו אישור לכך שמדובר בחשבון אמיתי ולא במתחזה - הוא הוריד את המחיר שהוא דורש על כך בעקבות סדרת ציוצים של הסופר סטיבן קינג, שפרסם, "אם זה יקרה, אני אעלם כמו אנרון", הסופר כתב, תוך כדי שהוא מציין את חברת האנרגיה האמריקאית שפשטה רגל לפני שני עשורים.
מאסק השיב לקינג וכתב: "אנחנו צריכים לשלם את החשבונות איכשהו! טוויטר לא יכולה להישען לחלוטין על מפרסמים. מה דעתך על 8 דולר?". ימים ספורים לאחר מכן, החברה השיקה רשמית את השירות המנוי החדש, תמורת 7.99 דולר בחודש, המאפשר לכל אחד בטוויטר לשלם עמלה עבור אותו ווי כחול: "בדיוק כמו הסלבריטאים, החברות והפוליטיקאים שאתה כבר עוקב אחריהם", נכתב בהודעה.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
מאסק אומנם לא ידוע כאחד שפועל בפוליטיקה באופן משמעותי, אך עם רכישת הרשת החברתית הוא החל לשוחח עם דמויות בכירות בימין שביקשו שלא להגביל תוכן שנוי במחלוקת, החל מגזענות וכלה במידע מוטעה. הוא אף קיבל מדימיטרי מדבדב, מקורבו הבכיר של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ולאחר מכן צייץ - ואז נמחק - תיאוריית קונספירציה חסרת בסיס על בעלה של יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי, שהותקף בביתו בחודש שעבר.
מעשיו של מאסק מאז שהושלמה עסקת הרכישה גררו תגובת שרשרת שסיבכה את טוויטר. עשרות ארגונים בכירים פנו במכתב פתוח ל-20 המפרסמים המובילים בטוויטר, תוך כדי שהוא קוראים להם להפסיק את הפרסום הממומן ברשת החברתית במידה שטוויטר תחת מאסק תפגע ב"בטיחות המותג" (כלומר, הווי הכחול) ולא תבצע סינון של תוכן פוגעני בקרב המשתמשים.
"לא רק שגופים קיצוניים חוגגים את ההשתלטות של מאסק על טוויטר, הם רואים בזה הזדמנות חדשה לפרסם את המילים והדימויים הפוגעניים, המטרידים והגזעניים ביותר. זה כולל איומים ברורים באלימות כלפי אנשים שהם לא מסכימים איתם", נכתב במכתב.
אחד המהלכים הראשונים של מאסק היה לפטר את האישה האחראית על אמון ובטיחות ברציף, ויג'איה גאדה. אבל הוא שמר על יואל רוט, ראש תחום הבטיחות והיושר של טוויטר, ונקט צעדים כדי להרגיע את המשתמשים והמפרסמים שהאתר לא יהפוך ל"מקום מלא בשנאה" כפי שרבים חוששים.
לפני כשבוע, מאסק פרסם הודעה ברשת החברתית שבה הבהיר כי "המחויבות החזקה של טוויטר לעקוב אחר ולמחוק תוכן פוגעני נותרה ללא שינוי. למעשה, ראינו ברגעים מסוימים שדיבורי השנאה יורדים (כוכבית) מתחת (כוכבית) לרמות הקודמות שנרשמו באתר, בניגוד למה שאתה שנכתב בעיתונות". למרות הצהרה זו, מספר רב של מפרסמים בכל זאת הודיעו שהם משהים את הפרסום הממומן בטוויטר כדי לעקוב אחר השינויים שמאסק צפוי להוביל ברשת החברתית.
בעקבות החלטה זו, מאסק נפגע עם כמה ממנהיגי הארגונים הגדולים לזכויות של בני מיעוטים, לרבות הליגה נגד השמצה. פגישה זו עסקה באופן שבו "טוויטר תמשיך להילחם בשנאה והטרדות, ולאכוף את מדיניות יושר הבחירות שלה", המיליארדר הסביר - איך לא - בציוץ.
מי שבלטו בהיעדרם מפגישה זו היו נציגים של קהילת הלהט"ב האמריקאית, וזאת למרות העובדה שחברי קהילה זו הפכו ל"מטרה נוחה" ברשתות החברתיות. טוויטר או מאסק סירבו להגיב על כך או לומר האם המיליארדר או מי מטעמו מתכנן להיפגש עמם.
אילון מאסק במטה טוויטר, לאחר שרכש את הרשת החברתית
אלו שהשתתפו בפגישה זו ביקשו ממאסק של להחזיר משתמשים שסולקו מהרשת החברתית עד לבחירות האמצע שהתקיימו השבוע, כך הסבירה ג'סיקה גונזלס מארגון Free Press. המשתתפים גם ביקשו ממאסק לוודא שתהליך החזרת המשתמשים שסולקו יהיה שקוף. כזכור, בעבר מאסק הצהיר בפומבי כי הוא מתכוון לאפשר לנשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ, לשוב לרשת החברתית - כשנתיים לאחר שסולק לצמיתות בעקבות ההסתה שהובילה למתקפה בגבעת הקפיטול. עם זאת, טראמפ כבר הספיק להקים רשת חברתית משלו ולא נתן שום סימן לכך שהוא מתכוון לחזור לטוויטר.
"הוא הסכים לכל הדברים האלה בפגישה שלנו, אבל המעשים מדברים יותר מאשר מילים", אמרה גונזלס לאחר הפגישה, "היו לי הרבה פגישות עם מנכ"לים בתחום הטכנולוגי., והבטיחו לי הרבה הבטחות ריקות. ובמיוחד עם אילון מאסק, הוא הוכיח שהוא אדם לא עקבי, אומר דבר אחד באותו יום ודבר אחר למחרת. אז אנחנו לגמרי מתכוונים לתת לו דין וחשבון להבטחות הללו ועוד".
מאסק עצמו הצהיר כי לא יקבל החלטות חשובות לגבי תוכן או החזרת משתמשים שסולקו - כמו זה של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ - לפני הקמת "מועצה לפיקוח על תוכן" שבה יהיו אנשים עם נקודות מבט מגוונות. המועצה, הוסיף מאוחר יותר, תכלול את "קהילת זכויות האזרח וקבוצות המתמודדות עם אלימות מעוררת שנאה". אבל מומחים ציינו שלטוויטר כבר יש מועצה מייעצת אמון ובטיחות לטיפול בשאלות מתינות.
כאשר מאסק רכש את הרשת החברתית והפך אותה לחברה פרטית, מומחים הסבירו כי הוא מתכוון להפוך אותה לחברה ציבורית בעוד מספר שנים, לאחר שיצליח לעצב אותה במסגרת מדיניותו החדשה. לא ברור אם זה באמת נכון, אבל אם כן, יתכן שזה יהיה השיקול המוביל כאשר מאסק יקבל החלטות גדולות. כך למשל, אם יבין שהחזרתו של דונלד טראמפ לרשת תביא לבריחה המונית של מיליוני משתמשים - דבר שיפגע בשורה התחתונה של החברה כבר עתה - הוא עשוי לבחור שלא לעשות זאת.
רק ימים יגידו אם הרשת החברתית הפופולרית "תשרוד" את בעליה החדשה.