דובר הטליבאן טען כי הארגון האסלאמי חיזק את הביטחון באפגניסטן, ואמר כי הם עשו את מה שארצות הברית ומדינות אחרות לא הצליחו במשך 20 שנה.
שר החוץ של הטליבאן, אמיר חאן מוטאקי (צילום: איי.אף.פי)
שר החוץ האפגני, אמיר חאן מוטאקי, אמר לפני כשבוע לרשת אל-ג'זירה כי הטליבאן דבק בהסכם לפיו הם לא יבצעו מתקפות טרור, וטען כי הם לא היו חלק מתכנון ההתקפות על ארצות הברית.
כמו כן, מוטאקי האשים את הממשלה הקודמת בכך שאפשרה לדאע"ש לבסס את עצמה במדינה, אך אמר שהטליבאן הצליח להתמודד עם האיום הביטחוני הזה "תוך זמן קצר".
לדבריו, בארבעת החודשים מאז הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן, הטליבאן "הצליח להביא לסוג הביטחון שארצות הברית וכוחות צבאיים של 50 מדינות אחרות, לא הצליחו להביא במשך 20 שנה. אם הם היו מצליחים, הם היו רואים בזה ניצחון גדול. אבל אנחנו הצלחנו בזה לבד, ועל כך אנחנו ראויים לשבח, לא לסנקציות".
Taliban Acting FM Amir Khan Muttaqi: In Four Months, We Brought Security to Afghanistan – the U.S. and 50 Other Countries Could Not Do That in 20 Years; We Want to Have a Good Relationship with the World #Taliban #Afghanistan pic.twitter.com/pBOQD3k6Dc
— MEMRI (@MEMRIReports) December 27, 2021
דובר הארגון השולט במדינה טען כי הם מכבדים זכויות אדם, ו"פועלים למען העם". "ירשנו כלכלה חלשה ושחיתות נרחבת הממשלה הקודמת. אנחנו רוצים לבנות כלכלה חזקה ולקיים יחסים טובים עם העולם".
על אף דבריו של מוטאקי, כלכלת אפגניסטן נמצאת על סף קריסה מוחלטת. כמעט 80% מתקציב הממשל הקודם הגיע מהקהילה הבינלאומית, אשר מימן בתי חולים, בתי ספר, מפעלים ומשרדי ממשלה. המדינות עצרו את הזרמת הכספים מאחר שהם לא מכירים בממשלת הטליבאן, וכעת האו"ם, ארה"ב ומדינות אחרות מנסות להבין איך לסיוע הומניטרי כספי עבור האפגנים תוך עקיפת הטליבאן.
ארגון הבריאות העולמי הזהיר כי מיליוני ילדים באפגניסטן סובלים מתת תזונה, בעוד שהאו"ם אומר ש-97 אחוזים מכלל תושבי המדינה חיים מתחת לקו העוני.
כמו כן, למרות ההבטחות של הטליבאן כי הם יכבדו זכויות אדם בכלל וזכויות נשים בפרט, תלמידות תיכון לא מורשות ללכת לבית הספר, ולעובדות מדינה רבות נאמר להישאר בבית. בכירים בטליבאן תרצו זאת בכך שהם צריכים זמן כדי ליצור הסדרים מופרדים בין המינים בבתי הספר ובמקומות עבודה, לפי חוקי האסלאם.