CNN מדווחת ביום חמישי שסוכנויות הביון האמריקאיות הגיעו למסקנה שערב הסעודית מייצרת כעת באופן פעיל טילים בליסטיים בעזרת סין. בתור יבואנית הנשק הגדולה בעולם, ערב הסעודית רכשה בעבר טילים בליסטיים מסין, אך מעולם לא הייתה לה בעבר את היכולת לייצר אותם בעצמה. מקורות ללא-שם מסרו ל-CNN שפקידים אמריקנים במספר סוכנויות קיבלו תדרוך בחודשים האחרונים על "מודיעין מסווג שחושף העברות מרובות בקנה מידה גדול של טכנולוגיית טילים בליסטיים רגישה בין סין וסעודיה".
בהצהרה ל-CNN, משרד החוץ של סין אמר ששתי המדינות הן "שותפות אסטרטגיות מקיפות" ו"שמרו על שיתוף פעולה ידידותי בכל התחומים, כולל בתחום הסחר הצבאי".
"שיתוף פעולה כזה אינו מפר שום חוק בינלאומי ואינו כרוך בהפצה של נשק להשמדה המונית", נכתב בהודעה.
סעודיה מסתמכת לחלוטין על ארה"ב כדי להמשיך לנהל מלחמה בתימן. בעוד ארה"ב עדיין תומכת במלחמה, היו מאמצים בקונגרס להפסיק את מכירות הנשק לריאד, מה שכנראה הניע את הסעודים לחפש נשק במקומות אחרים.
CNN כתבה בדו"ח המעמיק שלה שתמונות לוויין חדשות שהגיעו מצביעות על כך שהסעודים כבר מייצרים טילים בליסטיים באתר שנבנה בעבר בסיוע סיני, ולפי מומחים שניתחו את התמונות והמקורות שאישרו זאת, נראה כי ישנה התקדמות רבה התואמות להערכות המודיעין האחרונות של ארה"ב.
צילומי לוויין שצולמו על ידי פלאנט, חברת הדמיה מסחרית, בין ה-26 באוקטובר ל-9 בנובמבר מראים כי פעולת צריבה התרחשה במתקן ליד דוודמי, ערב הסעודית.
על פי חוקרים ממכון Middlebury למחקרים בינלאומיים, זוהי "עדות חד משמעית לכך שהמתקן פועל לייצור טילים".
So, U.S. "ally" Saudi Arabia started building ballistic missiles with China and didn't even tell us? WTAF. Clown Prince MBS (Mr. Bone Saw), call your office. https://t.co/FEu2TOreO1 Big scoop by @ZcohenCNN
— Josh Rogin (@joshrogin) December 23, 2021
ארה"ב לא מאושרת מהיחסים בין סין ובעלות ברית אחרות במזרח התיכון.
איחוד האמירויות איימה לאחרונה לפרוש מעסקת נשק של 25 מיליארד דולר הכוללת מטוסי קרב F-35 בגלל דרישות האבטחה שארה"ב רוצה כדי להגן על הטכנולוגיה מסין.
ארה"ב גם הזהירה את ישראל שוב ושוב מלעשות עסקים עם סין.
בינתיים יש לתהות, האם בירושלים מודעים לתכנית הטילים השאפתנית של סעודיה במימון סיני?
ואם כן, האם ארה"ב יכולה לעשות משהו לעצור זאת כדי לא להפר את העליונות הטכנולוגית של ישראל במזה"ת?
התשובה, כרגע לפחות, שלילית לאחת מן השאלות הללו.