ממשל ביידן הודיע ביום חמישי כי הציב את האקדמיה של סין למדעי הרפואה הצבאית יחד עם 11 מכונים נוספים העוסקים בביוטכנולוגיה ברשימה שחורה לייצוא בשל מעורבותם בסיוע לדיכוי האוכלוסייה האויגורית בסין. הטכנולוגיה המתקדמת של החברות משמשת לאיסוף DNA כאמצעי בקרה חברתי מרכזי באזור שינג'יאנג.
המטרה היא להשתמש בטכנולוגיה גנטית לקידום יכולות מעקב המונית.
"פעולות אלו באות בהקשר הרחב יותר של מאמצי הממשל האמריקני לטפל בשימוש לרעה בטכנולוגיה כדי להפעיל שליטה חברתית דכאנית בקנה מידה גדול", אמר בכיר בממשל ביידן לוול סטריט ג'ורנל.
עוד צוטט משרד האוצר כאומר ש"הפעולה מדגישה כיצד חברות פרטיות במגזרי טכנולוגיית ההגנה והמעקב של סין משתפות פעולה באופן פעיל עם מאמצי הממשלה לרדוף מיעוטים אתניים".
כלולים ברשימה השחורה של גופים שחברות אמריקאיות כבר לא יכולות להשקיע בהן הן ענקית ייצור המל"טים המסחרית DJI Technology Co וחברות פיתוח טכנולוגיות לזיהוי פנים הקשורות לממשלה.
הדבר בא בעקבות סנקציות קודמות שהוטלו לפני מספר ימים, בעיקר נגד חברת זיהוי הפנים הגדולה SenseTime.
בנוסף, נכנסות לרשימה חברת הסטארט-אפ של תוכנת זיהוי הפנים Megvii, כמו גם Dawning Information Industry, המספקת שירותי מחשוב-ענן המבוססים על מחשבי-על בשינג'יאנג.
עוד כוללת הרשימה ההולכת וגדלה של משרדי המסחר והאוצר גם חברות צבאיות-תעשייתיות שעד סוף השבוע הזה מספרן יגיע לכמעט 70.
Police in Guangdong province take mouth swabs from bus passengers, prompting fears of a nationwide DNA collection program in #China, reports @RadioFreeAsia. https://t.co/RI3OKvMZG6 pic.twitter.com/FzHnFlsK2V
— Steve Herman (@W7VOA) August 8, 2019
בכמה מקרים בולטים הסנקציות קיבלו תוקף מיידי: "SenseTime אמרה השבוע שהיא תדחה את ההנפקה הראשונית של 767 מיליון דולר בהונג קונג, לאחר דיווחים שחברת הבינה המלאכותית הסינית הוכנסה לרשימה השחורה של השקעות בארה"ב", לפי דיווחים.
לפני שנים, הוול סטריט ג’ורנל ואחרים החלו לחקור את ניסיונותיה של בייג'ינג לבנות את מסד הנתונים הגדול ביותר בעולם ל-DNA, שעלול להפיל את "החפים מפשע ואשמים כאחד"...
"המשטרה הסינית אספה הרבה שמות שהיא יכולה להוסיף למאגר הדנ"א הגדול בעולם. חלק מהותי משמיכת האבטחה ההיי-טקית של סין שנפרשת ברחבי המדינה מבקשת לפקח טוב יותר על 1.4 מיליארד אזרחי סין", נכתב באחד הדיווחים הקודמים.
"בפריסה ארצית, למשטרה יש מטרה להכפיל כמעט את כמות הדנ"א הנוכחית של סין ל-100 מיליון רשומות עד 2020. על פי בדיקת הוול סטריט ג'ורנל של מסמכים ממחלקות המשטרה ברחבי סין. כדי להגיע לשם, הם צריכים לאסוף את אותו מספר רישומים בכל שנה כמו זה שיש כרגע במסד הנתונים הלאומי שארה"ב בנתה במשך שני עשורים."