קואליציה בינלאומית של יותר מ-300 מדענים העוסקים בפסיכולוגיה, טכנולוגיה ובריאות, פרסמה מכתב עבור מארק צוקרברג, המבקשת ממנכ"ל Meta לפתוח את דלתות החברה לחוקרים חיצוניים, שיחקרו את ההשפעות של פייסבוק ואינסטגרם על בריאות הנפש של ילדים ובני נוער.
מארק צוקרברג (צילום: Shutterstock)
המכתב נכתב בתגובה למסמכים פנימיים שהודלפו ל'וול סטריט ג'ורנל' על ידי חושפת השחיתויות פרנסס האוגן, לפיהם אחת מכל שלוש בנות נוער טוענת שהשימוש באינסטגרם גרם להן להרגיש רע עם הגוף שלהם.
על פי תוכן המכתב, שפורסם ביום שני, נטען כי למרות שהמחקר שהודלף על ידי האוגן אינו מוכיח באופן מוחלט כי הפלטפורמות של Meta הן בעלות השפעה שלילית על בריאות הנפש של קטינים, האפשרות שהן אכן כאלה הן חמורות מספיק כדי שהחברה תוציא את המחקר לגורמים חיצוניים.
כמו כן, המדענים טוענים כי בהתבסס על המידע הציבורי המוגבל על טכניקות המחקר של Meta, המחקרים הפנימיים של החברה אינם מספיק יסודיים. "יש לנו תמונה לא שלמה של המחקרים שהחברות שלך עורכות", נכתב לצוקרברג. "אנחנו מאמינים שהמתודולוגיות שנראו עד כה אינן עומדות בסטנדרטים המדעיים הגבוהים הנדרשים, כדי לחקור בצורה אחראית את בריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער".
"לכם ולארגונים שלכם יש חובה אתית ומוסרית להתאים את המחקר הפנימי שלכם על ילדים ובני נוער עם סטנדרטים מבוססים של מדעי בראיות הנפש", המשיכו.
אילסוטרציה (צילום: Shutterstock)
במסמך נכתב כי Meta יכולה להתחייב על לשמירה על בריאות הנפש של בני נוער על ידי הצגת "שקיפות תקן הזהב", המאפשרת לחוקרים מבחוץ לבחון ולהשתתף במחקרים שלה. עוד נטען כי Meta יכולה להשתתף במחקרים חיצוניים ברחבי העולם, ולהציע את הנתונים שלה בהתנדבות.
"אם Meta תשלב את הנתונים שלה עם פרויקטים בקנה מידה גדול, זה יקדם באופן מהותי את האופן שבו אנחנו מבינים את ההשלכות של העולם המקוון על בריאות הנפש".
במעמד פרסום המכתב, חתמו עליו 293 מדענים. אך פרופסור אנדרו פזיבילסקי, אחד ממחברי המכתב, אמר בראיון ל'אינסיידר' כי מאז חתמו מדענים נוספים והם הגיעו כבר למעל 300 איש.
בפנייה ל-Meta על ידי 'אינסיידר', דובר הברה אמר: "זהו אתגר כלל תעשייתי. סקר שבוצע לאחרונה העלה שיותר בני נוער בארצות הברית משתמשים בטיקטוק וביוטיוב, מאשר באינסטגרם או פייסבוק, וזו הסיבה שאנחנו צריכים מאמץ נרחב בתעשייה להבין את תפקידה של המדיה החברתית בחייהם של צעירים".
הדובר לא ציין על איזה סקר מדובר, אך לאחרונה פורסם סקר של 'פורסטר' שנערך בקרב 4,602 אמריקנים בגילי 12 עד 17, ומצא כי 63% מהמשיבים השתמשו בטיקטוק על בסיס שבועי, לעומת 57 אחוזים שהשתמשו באינסטגרם.