חברת אפל הגישה תביעה נגד החברה הישראלית NSO Group, והאשימה אותה בשימוש בתוכנת הריגול שלה 'פגסוס' כדי לפרוץ למכשירים של משתמשי אפל.
חברת אפל תובעת את NSO (צילום: Shutterstock)
בתלונה שהוגשה ביום שלישי לבית המשפט הפדרלי בארצות הברית, אפל כינתה את NSO כ"רודפי בצע חסרי מוסר של המאה ה-21", אשר משתמשים בטכנולוגיית מעקב כדי לאפשר הפרת זכויות אדם.
התביעה מבקשת פיצוי כספי, סכום שטרם ידוע, כמו גם צו בית משפט לאסור לצמיתות על NSO להשתמש בשרתים ובמכשירים של אפל, כמו גם לאלץ את החברה למחוק נתונים שנפרצו בעבר. "הפעילויות הזדוניות של NSO מהוות ניצול של המוצרים של אפל, פוגעים במשתמשים של אפל, ובעסקים וברצון הטוב של החברה", נכתב בתלונה.
"המוצרים והשירותים הזדוניים של NSO גם גרמו לאפל להקדיש אלפי שעות כדי לחוק את ההתקפות, לזהות את הנזק, לאבחן את מידת ההשפעה והניצול, ולפתח ולפרוס את התיקונים הדרושים", נטען בתביעה. אפל הכריזה על תיקון אשר יגן על המשתמשים מפני נקודות תורפה שנוצלו בעבר על ידי החברה הישראלית.
החברה הישראלית אמרה כי תוכנות הריגול שלה לא יכולות להשפיע על משתמשים בארצות הברית, אך אפל הדגישה כי מכשירי הסלולר של אזרחים אמריקנים, ש"יכולים וחוצים גבולות בינלאומיים", נפרצו. בכתב התביעה צוטטו ממצאים לפיהם תוכנת הריגול 'פגסוס' זוהתה בטלפונים של שישה פעילי זכויות אדם פלסטינים, כולל אזרח אמריקני אחד.
(צילום: Shutterstock)
החברה הישראלית עוררה זעם מוקדם יותר השנה, לאחר שתחקיר של כלי תקשורת בינלאומיים חשף כי 'פגסוס' הייתה בשימוש על ידי כוחות ביטחון וממשלות אוטוריטריות עבור מעקב אחר עיתונאים ואקטיביסטים במספר מדינות.
"שחקנים תחת חסות מדינה, כמו קבוצת NSO, מוציאים מיליוני דולרים על טכנולוגיות מעקב מתוחכמות, ללא אחריות. זה צריך להשתנות", אמר קרייג פדריגי, סגן נשיא להנדסת תוכנה של אפל.
רון דייברט, מנהל מעבדת האזרח באוניברסיטת טורונטו, שסייעה לחשוף כמה מהפרקטיקות של NSO, שיבח את אפל על הגשת התביעה. "חברות ריגול כמו NSO סייעו לכמה מהפרות זכויות האדם הקשות ביותר בעולם וביצעו פעולות דיכוי חוצות עולם, ובכך העשירו את עצמן ואת המשקיעים שלהן".
התלונה של אפל מגיעה שבועות לאחר שבית משפט לערעורים בארצות הברית קבע כי ווטסאפ יכולה להמשיך בתביעה שלה נגד החברה הישראלית, ודחתה את הניסיון של NSO לתבוע חסינות ריבונית מכיוון שלקוחותיה הם סוכנויות ממשלתיות.
נוסף לכך, כזכור, בתחילת נובמבר ממש ביידן הטיל סנקציות נגד חברת NSO, בגין מה שהוא כינה "דיכוי חוצה מדינות".
החברה הישראלית מתעקשת שמוצריה נועדו לעקוב אחר פושעים וטרוריסטים, וממשלות אשר הואשמו בשימוש בתוכנת הריכול נגד זכויות אדם הכחישו כי הן עשו משהו פסול.
דוברת NSO אמרה כי הבחרה תמשיך לתמוך ב"אמת" שלה: "פדופילים ומחבלים ממשיכים לפעול בחופשיות באופן בטוח בעולם הטכנולוגי, ואנחנו מספקים לממשלות את הכלים החוקיים להילחם בזה", אמרה הדוברת לרשת אל ג'זירה.