הנשיא ג'ו ביידן מתקדם עם מימוש הבטחת הבחירות שלו, לפתוח מחדש את הקונסוליה האמריקנית במזרח ירושלים אשר שימשה כערוץ דיפלומטי בין וושינגטון לפלסטינים. אל מול ההתנגדות הישראלית, כעת הנשיא מתמודד עם לחץ גובר ודו מפלגתי מצד מחוקקים אמריקנים.
התנגדות דו-מפלגתית לפתיחה של קונסוליה אמריקנית במזרח ירושלים (צילום: איי.פי)
כזכור, הקונסוליה נסגרה בשנת 2019 בתקופת ממשלת טראמפ, לאחר שהעביר את שגרירות ארצות הברית בישראל מתל אביב לירושלים. במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות 2020, ביידן נשבע לפתוח מחדש את הקונסוליה במטרה לחדש את היחסים הרשמיים עם הפלסטינים.
אך כעת, מחוקקים פרו-ישראלים, דמוקרטים ורפובליקנים, מציבים לנשיא מכשולים. "כל מתקן דיפלומטי חדש חייב להיות בהסכמת ישראל. ארצות הברית מעולם לא פתחה משרד דיפלומטי ללא אישור הממשלה המאחרת, ולעשות את זה בישראל ייחשב כסטנדרט כפול", אמר הנציג הדמוקרטי ג'וש גוטהיימר, ניו ג'רזי, בהצהרה.
גוטהיימר הצטרף לנציג הדמוקרטי מקליפורניה, חואן ורגאס, שגם הוא התעקש כי ביידן חייב לקבל אישור מישראל לפתוח קונסוליה אמריקנית על אדמתה.
בירושלים, כאמור, מתנגדים לתוכנית של ביידן, בין אם אידיאולוגית או מתוך החשש שהנושא יביא להפלת הקואליציה. שר החוץ הישראלי, יאיר לפיד, אמר ל'ניו יורק פוסט' כי "אני אישית מתנגד לפתיחה מחדש של קונסוליה אמריקנית בירושלים, כי היא מביאה לדיונים על ריבונות. ירושלים נמצאת בריבונות ישראלית".
הנשיא ג'ו ביידן וראש ממשלת ישראל נפתלי בנט (צילום: איי.פי)
לפיד וגורמים ישראליים אחרים אמרו כי נכון יותר יהיה שוושינגטון תפתח קונסוליה פלסטינית בגדה המערבית, ואף הציעו את רמאללה כאפשרות.
הפלסטינים, מצדם, דחו כל אופציה מלבד קונסוליה בירושלים. "מזרח ירושלים היא חלק בלתי נפרד מהשטח הפלסטיני הכבוש, והיא בירת מדינת פלסטין", נמסר ממשרד החוץ הפלסטיני.
כאמור, מצד הרפובליקנים ישנה התנגדות גורפת, כאשר רובם המוחלט מתגייס לטובת ישראל, והם טוענים כי קונסוליה כזו בבירת ישראל תפר את חוק שגרירות ירושלים משנת 1995 – שביידן עצמו הצביע בעדו בזמן שהיה סנאטור.
"הנשיא ביידן חייב לנטוש מיד כל תוכנית לפתוח את הקונסוליה הזו, ולאשר מחדש את תמיכתה החד משמעית של אמריקה בבירת ישראל הלא מחלוקת, ירושלים", אמרה הנציגה אליז סטפניק.
ביום רביעי האחרון, סטפניק, אליה הצטרפו יותר מ-100 עמיתים בבית הלבן, הגישה תיקון להצעת החוק משנת 1995, שם היא מחדדת כי "אסור להשתמש בכספים ממשלתיים עבור כל מתקן דיפלומטי בירושלים מלבד שגרירות ארצות הברית בישראל".