מספר המעשנים ירד בהתמדה בשנים האחרונות, אך המאמצים להיאבק בשימוש בטבק חייב להימשך נוכח הפעילות של תעשיית הטבק – כך מסר ארגון הבריאות העולמי (WHO) מוקדם יותר השבוע.
ירידה בכמות המעשנים (צילום: Shutterstock)
בשנת 2020, מספר המעשנים ברחבי העולם עמד על 1.3 מיליארד. מדובר ב-20 מיליון פחות לפני הנתונים של שנתיים קודם לכן. ארגון הבריאות העולמי צופה כי הירידה תימשך, ועד 2025, 1.27 מיליארד בני אדם, או כ-20% מאוכלוסיית העולם בגילי 15 ומעלה – יעשנו.
בעודו מברך על הנתונים, מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, תאודרוס אדהנום גברה-יסוס, הזהיר כי "יש לנו עוד דרך ארוכה לעבור, ותעשיית הטבק תעשה כל שביכולתה כדי להגן על הרווחים העצומים שהיא מרוויחה ממכירת המוצר הקטלני שלה".
על פי נתונים סטטיסטיים של ה-WHO, טבק גורם למותם של יותר מ-8 מיליון בני אדם בשנה, ו-1.2 מיליון נוספים מתים כתוצאה מעישון פסיבי. מספר המתים ימשיך לעלות למרות הירידה בצריכה, "מכיוון שטבק הורג לאט".
בעוד מקרי המוות גדלים, ארגון הבריאות העולמי בירך על העובדה ש-60 מדינות ברחבי העולם נמצאות בדרך להשיג את היעד של הפחתה ב-30% בצריכה בין השנים 2010 ל-2025. "אנו רואים התקדמות משמעותית במדינות רבות", אמר רודיגר קרך, ראש המחלקה לקידום בריאות של WHO, אך הזהיר כי מדובר "בהצלחה שברירית".
על פי הדו"ח, עם השקעה של 1.68 דולר לנפש באמצעי תמיכה לגמילה מעישון, 152 מיליון צרכנים יכולים להפסיק לעשן עד 2030.
אפילו אם הנתונים, שאינם כוללים סיגריות אלקטרוניות, ירדו – עדיין 36.7% מהגברים ו-7.8 מהנשים בעולם עדיין השתמשו בטבק בשנה האחרונה. כמו כן, 38 קטינים בגילי 13 עד 15, או 10% מכלל בני הנוער בקבוצת גיל זו, עדיין עישנו.
באירופה, על פי הדו"ח, 18% מהנשים ממשיות לעשן, כאשר מדובר במספר גבוה משמעותית יותר מאשר בכל אזר אחר בעולם.