הממשל הפדרלי מבקש מבתי עסק ברחבי ארה"ב להתכונן ליישם את חובת החיסונים שהוכרזה מוקדם יותר החודש, וזאת למרות שבית המשפט לערעורים פסק נגד הממשל וקבע כי המדיניות החדשה לא תיכנס לתוקף.
אילוסטרציה (צילום: AP)
סגנית דוברת הבית הלבן, קארין ז'אן-פייר, התייחסה לנושא אתמול (שני) והסבירה ש"אנשים לא צריכים לחכות, אלא להמשיך להתקדם בתוכניות ולוודא שהעובדים מחוסנים".
כזכור, מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית (OSHA - גוף פדרלי) הציג את המדיניות במהלך יום חמישי שעבר. כחלק מהנהלים החדשים, כל חברה שמחזיקה ב-100 עובדים או יותר מחויבת להכריז על חובת חיסונים.
לחילופין, עובדים שאינם מחוסנים נדרשים לעבור בדיקת קורונה שבועית ולחבוש מסכות במהלך שעות העבודה. באופן רשמי, המדיניות תיכנס לתוקף ב-4 בינואר, ואי-ציות לחוק עלול לגרור קנס של 14 אלף דולר (על כל עבירה).
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
כפי שדיווחנו בשבוע שעבר, 11 תובעים כלליים (10 רפובליקנים ודמוקרט אחד) עתרו לבית המשפט הפדרלי השמיני לערעורים בעיר סנט לואיס. לטענתם, המדינות עצמן הן אלה שצריכות לקבוע את המדיניות, ולא הממשל הפדרלי.
"חובת החיסונים מנוגדת לחוקה האמריקאית, ואינה חוקית או חכמה", כתב אריק שמידט, התובע הכללי של מיזורי, במסמכי התביעה. זמן קצר לאחר מכן, תביעה נוספת הוגשה לביהמ"ש הפדרלי החמישי לערעורים, הנחשב לאחד מבתי המשפט השמרניים ביותר בארצות הברית. ביהמ"ש קיבל את טענת המדינות והורה על עצירת המדיניות.
בבית הלבן מסרו את תגובתם הרשמית אמש, כאשר עתרו לבית המשפט בטענה שלנשיא יש את הסמכות להורות על חובת חיסונים ברמה הפדרלית: "ההחלטה שלא ליישם את המדיניות תעלה בעשרות, יתכן אפילו מאות חיי אדם בכל יום. לעומת זאת, הפגיעה האפשרית בעותרים אינה ממשית, והיא אינה גוברת על האינטרס של שמירה על בריאות העובדים".
מפגינים נגד חובת החיסונים, בבית הנבחרים המקומי באיווה (צילום: AP)
חשוב להדגיש כי במקרים שבהם מוגשות שתי תביעות דומות, מערכת המשפט הפדרלית נוטה לאחד את התיק למשפט אחד. ברוב המקרים, המקום שבו יתקיים המשפט נקבע לפי הגרלה, אולם לפי ההערכות חובת החיסונים הפדרלית תגיע לבית המשפט העליון של ארצות הברית.