ממשל ביידן הוסיף את חברת הטכנולוגיה הישראלית NSO Group לרשימה השחורה, והאשים אותה בפיתוח ואספקת תוכנות ריגול לממשלות זרות "שהשתמשו בכלים האלה כדי להציב על הכוונת בזדון" מגוון גורמים, כולל עיתונאים ואקטיביסטים.
החברה הישראלית NSO נכנסה לרשימה השחורה של ארה"ב (צילום: Shutterstock)
בהצהרה שנמסרה ביום רביעי, משרד המסחר האמריקני אמר כי קבוצת NSP הייתה בין ארבע חברות שנוספו לרשימה של חברות אשר עוסקות בפעילויות המנוגדות למדיניות החוץ והביטחון הלאומי של ארצות הברית.
NSO עוררה זעם מוקדם יותר השנה מצד ארגוני זכויות, לאחר שחקירה של כלי תקשורת בינלאומיים גילתה כי תוכנת הריגול של החברה, 'פגסוס', הייתה בשימוש על ידי כוחות הביטחון וממשלות אוטוריטריות במספר מדינות.
NSO, וחברה ישראלית נוספת, Candiru, נוספו מכיוון שתוכנת הריגול שלהן "אפשרה לממשלות זרות לנהל דיכוי, שהוא נוהג של ממשלות סמכותיות אשר שמות במטרה מתנגדים, עיתונאי ופעילים מחוץ לגבולות הריבונות שלהן, וזאת כדי להשתיק מתנגדים", נמסר.
"פרקטיקות כאלה מאיימות על הסדר הבינלאומי מבוסס הכללים", הוסיפו.
החברה הישראלית מסרה בתגובה כי היא "נדהמת" מההחלטה האמריקנית, ונשבעה לפעול לביטולה. "אני מצפים להציג את המידע המלא בנוגע לתוכנות שלנו שהן הקפדניות ביותר בעולם, אשר מבוססות על הערכים האמריקנים שאנחנו מאמינים בהם עמוקות, מה שכבר הביא לסיום מגעים רבים עם ממשלות שעשו שימוש לרעה במוצרים שלנו", נמסר מדובר NSO.
אלן פישר, כתב של אל-ג'זירה, הסביר כי חברות אשר נמצאות ברשימה זו "לא יכולות לייבא שום טכנולוגיה אמריקנית שעשויה לעזור להן לפתח מוצר, וגם למדינות אחרות אסור להעביר את הטכנולוגיה לחברות הללו".
דנה אינגלטון, סגנית מנהלת אמנסטי אינטנשיונל, אמרה שהרשימה השחורה "שולחת מסר חזק לקבוצת NSO שהיא לא יכולה עוד להרוויח מהפרות זכויות אדם ללא השלכות". כמו כן הוסיפה כי "זוהי גם הזדמנות להתחשבנות עבור המשקיעים של קבוצת NSO, האם הם ימשיכו לממן חברה שהטכנולוגיה שלה שימשה להפרה שיטתית של זכויות אדם?".