בדיקה עצמאית של הפנטגון הגיעה למסקנה כי תקיפת המל"ט האמריקנית בקאבול, שהרגה עשרה אזרחים – בהם שבעה ילדים – בימים האחרונים לפני הנסיגה הסופית מהמדינה, לא נגרמה כתוצאה מהתנהגות פסולה או רשלנות, ולכן אינה ממליצה על כל צעד משמעתי.
המכונית שהופצצה ע"י הכוחות האמריקנים (צילום: איי.פי)
בסקירה, שנערכה על ידי סגן אלוף בחיל האוויר סמי סעיד, נמצאו תקלות בתקשורת בין הגורמים, בתהליך הזיהוי ובאישור יעד ההפצצה. סעיד הגיע למסקנה שהתקיפה אירעה למרות צעדים זהירים למניעת מוות של אזרחים.
"מצאתי שבהתחשב במידע שהיה להם והניתוח שהם עשו – אני מבין שהם הגיעו למסקנה שגויה, אבל... האם זה היה הגיוני להסיק את מה שהם הסיקו על סמך המידע שהיה להם? זה לא היה בלתי הגיוני. זה פשוט התברר כלא נכון", אמר סעיד, אשר נחשב כגורם עצמאי מאחר שלא היה לו קשר ישיר לפעולות באפגניסטן.
סקירתו אמרה כי יש לבחון את תקיפת המל"ט בהקשר של הרגע, שכן הכוחות האמריקנים היו נתונים תחת לחץ, והוצפו במידע רב על איומים על חיילים ואזרחים בנמל התעופה בקאבול, בעוד היה מדובר ימים ספורים לאחר פיגוע ההתאבדות הקטלני שגבה את חייהם של 13 חיילים ו-169 אפגנים.
סעיד מצא כי אם הייתה תקשורת טובה יותר בין מקבלי ההחלטות לביצוע התקיפה לבין אנשי תמיכה אחרים, אולי היו יותר ספקות לגבי ההפצצה, אבל בסופו של דבר אולי לא היה ניתן למנוע אותה.
תקיפת המל"ט אירעה ב-29 באוגוסט, ופגעה במכונית בה נהרג זמארי אחמדי בן ה-37, עובד ותיק בארגון הומניטרי אמריקני, ותשעה בני משפחה, שבעה מהם ילדים.
המתקפה האמריקנית על מכוניתו של זמרי אחמדי, סמוך לשדה התעופה בקאבול (צילום: איי.פי)
המודיעין על המוכנית והאיום הפוטנציאלי שלה הגיע ימים ספורים לאחר פיגוע ההתאבדות בשדה התעופה בקאבול, מה שהעלה את הכוננות לשיא.
סעיד הגיע למסקנה שכוחות ארצות הברית האמינו באמת ובתמים, שהמכונית אחריה הם עוקבים היא איום מידי, ושעליהם לפגוע בה לפני שהיא תתקרב לשדה התעופה. "לכולם יש אמונה אמיתית המבוססת על המידע שהיה להם ועל פרשנות, שזה היה איום על כוחות ארה"ב, איום מידי", אמר סעיד לכתבים בתדרוך בפנטגון. "זו טעות. זו טעות מצערת. זו טעות כנה. אני מבין את ההשלכות, אבל זו לא התנהלות פלילית או רשלנית".
לדבריו, עלו ביקורות רבות על סרטון מאותו היום, בו הראו ששתי דקות לפני התקיפה, היו עדויות לכך שילד נמצא באזור הרכב. סעיד, שאמר שהוא צפה בסרטון עצמו, אמר שהחיילים בתא התקיפה לא ראו את הילד.
סטיבן קוון, נשיא ארגון התזונה והחינוך הבינלאומי, שהעסיק את אחמדי, אמר שהוא מאוכזב מאוד מהסקירה. "לפי המפקח הכללי, הייתה טעות אבל אף אחד לא פעל לא בסדר, ואני נשאר תוהה – איך זה יכול להיות? ברור, כוונות צבאיות טובות אינן מספיקות כאשר התוצאה היא 10 חיי אזרחים אפגנים יקרים שאבדו והמוניטין נהרס".
הדו"ח, שאושר על ידי שר ההגנה לויד אוסטין, העלה מספר המלצות, כמו למשל להצטייד באנשי צוות תקיפה שתפקידם יהיה להטיל ספק במסקנות המודיעין, במטרה למנוע טעויות. השינויים הללו, לדבריו, יכולים "לעזור הרבה להפחית במידה ניכרת את הסיכון שזה יקרה שוב".