מחוזות בתי הספר בטקסס מתוכננים לשילוב תלמידים אפגנים שברחו מאפגניסטן בעקבות השתלטות הטליבאן על המדינה לאחר נסיגת הכוחות האמריקנים והזרים.
פליטים אפגנים מגיעים לארצות הברית (צילום: איי.פי)
המדינה מוכנה ליישב מחדש כ-4,500 פליטים אפגנים, הכמות השנייה בגודלה אחרי קליפורניה.
"התלמידים האלה חזקים", אמרה סלימרה שמסודין, מתאמת תמיכה למשפחות פליטים במחוז ביה"ס באוסטין, שבו שולבו לאחרונה כ-50 תלמידים מאפגניסטן. "הם עברו משהו כל כך טראומטי, והם מגיעים לארץ חדשה, לומדים שפה חדשה, והכל יכול להיות מאתגר. אבל למרות זאת, הם קולטים אנגלית הרבה יותר מהר כשהם נמצאים בכיתה".
ועדיין, לדבריה, המחנכים לוקחים בחשבון את הקשיים שהילדים מתמודדים איתם, ואת הדאגה שהצעירים חשים לגבי אלה שנותרו מאחור בארץ מולדתם. "אנחנו צריכים לקחת בחשבון שהם עדיין מודאגים לרווחת המשפחה שלהם באפגניסטן. אז למרות שהם כאן, זו עדיין תקופה מאתגרת". רבים מהם עשויים לחוות טראומה, דיכאון, חרדה ואתגרים אחרים.
התלמידים, שמצטרפים לכ-350 פליטים אפגנים אחרים שיושבו באזור בשנים האחרונות, מגיעים עם כישורי שפה מוגבלים, כך שהמורים משתמשים בציורים ותמונות ככל האפשר. המורים הוכשרו ללמד מיומנויות רכישת שפה שנייה, ומקבלים הדרכה כיצד להיות מודעים להבדלים התרבותיים, כולל הבדלי שפת גוף וסגנונות תקשורת.
פליטים אפגנים מגיעים לארצות הברית (צילום: איי.פי)
לדברי שמסודין, בחברות מערביות אנשים הם יותר אידיבידואליסטים ומעריכים את קידום המטרות האישיות, בעוד שבחברות לא מערביות יש יותר התמקדמות במטרות הקבוצה וביחידה החברתית.
במחוז בית הספר העצמאי של דאלאס, הגורמים מתייחסים לא רק לזמן הדרוש לאדם ללמוד שפה חדשה, אלא גם סביבה תרבותית וחברתית חדשה – אמרה ז'ליקה רבלייה, רכזת תוכנית בתי הספר עבור פליטים.
בימים אלו, רבלייה מעבירה שיעורים עבור מחנכי בתי הספר המכינים אותם לקראת העולים החדשים. "האוריינטציות הללו מלמדות על הרקע התרבותי של האפגנים", אמרה והוסיפה כי מדובר בין היתר בשיעורים על מוצא אתני, השפות האזוריות השונות וערכים דתיים.