סין דחתה בקשה של ארגון הבריאות העולמי, לפיה צוות המומחים אשר בוחן את מקור הקורונה יחזור למוקדים בווהאן בהם הופיע לראשונה הנגיף, ואמר כי החוקרים צריכים לתת עדיפות, שהיא "סבירה מאוד", לכך שמקור הווירוס הוא בבעלי חיים – ולהרחיב את עבודתם למדינות אחרות ברחבי העולם.
(ציילום: רויטרס)
בנאום במסיבת עיתונאים, זנג ייקסין, סגן נשיא נציבות הבריאות הלאומית בסין, אמר כי הוא "מופתע" מכך שארגון הבריאות העולמי, ה-WHO, הציע להחזיר את צוות החוקרים לעיר ווהאן, בה הם ביקור מוקדם יותר השנה, ולחקור שוב את ההשערה כי הקורונה דלפה ממעבדה. ייקסין אמר כי הצעד הזה הוא אינו "מדעי".
בפגישה בדלתיים סגורות שנערכה בשבוע שעבר, יו"ר ארגון הבריאות, תאודרוס אדהנום גברה-יסיס, הציע כי השלב השני של החקירה יכלול מחקרים נוספים בסין וכן "ביקורת" מעבדה. "מציאת מקורותיו של הנגיף הוא מבצע מדעי שיש לשמור עליו מחוץ לעניינים פוליטיים. כדי שזה יקרה, אנו מצפים שסין תתמוך בשלב הבא של התהליך המדעי, על ידי שיתוף כל הנתונים הרלוונטיים ברוח שקיפות".
צוות המומחים הבינלאומי והסיני, שערך את הביקורת הראשונה בווהאן באמצע חודש ינואר, יותר משנה לאחר שהתגלה המקרה הראשון של "דלקת ריאות מסתורית". הם בילו ארבעה שבועות בעיר, ביקור באתרי מפתח הכוללים את שוק מאכלי הים בווהאן, ובשתי מעבדות מחקר שעבדו עם נגיפים שמקורת בעטלפים.
בדו"ח משותף שפורסם במארס הצוות אמר כי הנגיף הועבר ככל הנראה מעטלפים לבני אדם באמצעות חיה אחרת, אך קרא לחקירה מעמיקה יותר על מקור הווירוס, וזאת על רקע תיאוריית הדליפה. במאי הורה נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, לבחון את מקור הנגיף באומרו כי סוכנויות הביון חלוקות בשאלה האם זה הגיע מבעלי חיים או ממעבדה.
ייקסין אמר כי "אנו מקווים שארגון הבריאות יבדוק ברצינות את השיקולים שהעלו מומחים סינים ויתייחס למעקב אחר מקור הנגיף כעניין מדעי, ויפטר מהתערבות פוליטית".
ליאנג וואיאן, המוביל את המדענים הסינים בצוות ארגון הבריאות העולמי, דחה מול התקשורת את הטענות בדבר חוסר שקיפות מצד סין, והסביר כי לא ניתן לשתף את הנתונים הגולמיים מהמטופלים הראשונים באופן פומבי בגלל השמירה לפרטיות.
גם וואיאן הדגיש את הצורך להתמקד בהעברה בין בעלי חיים לבני אדם, ולהסתכל לא רק על עטלפים אלא על מיני אחרים כמו חמוסים. הוא הוסיף כי המקום בו התגלו המקרים הראשונים של הקורונה הם אולי לא מקור הווירוס.