מבצע החיסונים ברחבי ארצות הברית ממשיך להתקדם בצעדי ענק, ונתוני המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) חושפים כי במהלך השבוע האחרון ניתנו, בממוצע, 3.1 מיליון זריקות חיסון בכל יום.
אילוסטרציה (צילום: AP)
אנדי סלאביט, אחד מיועצי הקורונה הבכירים בבית הלבן, הסביר הבוקר (שני) שקצב הייצור של החיסונים ממשיך לעלות, ובהתאם לכך גם מספר המחוסנים הולך ועולה. יתרה מכך, שלשום (שבת) נרשם שיא חדש כאשר למעלה מארבע מיליון מנות חיסון ניתנו לתושבים.
"נכון להיום, אחד מכל שלושה תושבים, ו-40% מהבוגרים בארצות הברית, קיבלו לפחות זריקת חיסון אחת", הסביר סלאביט והמשיך, "אחד מכל ארבעה תושבים מחוסן". עוד הוסיף סלאביט ש-75% מהמבוגרים (בני 65 ומעלה) קיבלו לפחות זריקת חיסון אחת, כאשר יותר מ-50% מחוסנים לחלוטין.
על אף ההתקדמות, סלאביט חזר על דבריה של מנהלת ה-CDC, ד"ר רושל וולנסקי, שהפצירה בתושבי ארצות הברית להמשיך לגלות ערנות, לחבוש מסכות ולשמור על ריחוק חברתי: "אנחנו בכיוון הנכון, אבל כפי ששמעתם מרבים מאיתנו, כולל הנשיא ביידן, טרם הגענו למקום שאליו אנחנו רוצים להגיע. אסור לנו להתבלבל ולחשוב שההתקדמות שרשמנו עד כה מהווה ניצחון בקרב נגד הנגיף".
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
נדמה שדבריו של סלאביט, כמו גם בכירים נוספים בממשל ביידן, משקפים את המצב המשונה שבו ארצות הברית נמצאת. מחד, לכולם ברור שהמדינה עברה את הימים הקשים ביותר של משבר הקורונה, במהלכם מאות אלפי נשאים חדשים התגלו בכל יום. שיפור משמעותי נרשם גם בכל הנוגע לכמות חולי קורונה המאושפזים בבתי החולים, ומספר המתים מהנגיף ירד לשפל של חצי שנה.
מאידך, קיים חשש גדול מכך שמדינות רבות מסירות מגבלות (בטקסס, למשל, חובת חבישת המסכות בוטלה לפני שבועות אחדים). ביחד עם מספר הטסים ההולך ועולה מאז חודש שעבר, רשויות הבריאות חוששות שארצות הברית עלולה למצוא את עצמה בגל רביעי של התפרצות הקורונה.
דוגמה מצוינת לכך היא מדינת מישיגן, בה נרשמה עלייה של 39% במספר הנשאים שאובחנו במהלך השבוע החולף (בהשוואה לשבוע הקודם). כיום, ממוצע הנדבקים היומי במדינה עומד על כ-6,500 - לא רחוק מהרמות שנרשמו בשיא המשבר, כ-8,300 נשאים חדשים ביום.
אם לא די בכך, רשויות הבריאות ברחבי ארצות הברית צופות ששני החגים שחלו לאחרונה - פסח פסחא - עלולים לתרום לזינוק נוסף בתחלואה. עם זאת, ההשפעה האמיתית של החגים על התחלואה תורגש רק במהלך הימים הקרובים, שכן מרבית מחלקות הבריאות בארה"ב נסגרו לכבוד החג אתמול.
אילוסטרציה (צילום: AP)
כזכור, ביום שישי האחרון פורסמה הנחייה חדשה מצד ה-CDC, לפיה תושבי ארצות הברית שהספיקו להתחסן נגד קורונה יכולים לטוס בתוך המדינה ללא צורך בהצגת בדיקה שלילית או כניסה לבידוד.
למעשה, ההנחייה החדשה חלה על כלל אמצעי התחבורה השונים - מטוסים, אוטובוסים ורכבות - אך ב-CDC מדגישים שקיימת חובת חבישת מסכות בשטחים פדרליים (נמלי תעופה ומטוסים, תחנות רכבת ורכבות שעוברות בין מדינות, אוטובוסים שאינם בשירות עירוני).
כמו כן, ב-CDC הסבירו שהמדיניות החדשה חלה רק על מי שקיבל את אחד משלושת החיסונים שמאושרים לשימוש כיום בארצות הברית - פייזר, מודרנה או ג'ונסון אנד ג'ונסון: "כל מי שקיבל את זריקת החיסון השנייה של פייזר או מודרנה, או את הזריקה הבודדת של ג'ונסון אנד ג'ונסון, יכול להמשיך ולטייל בתוך ארצות הברית", נכתב בהנחיה.
בנוסף, ההנחייה אומנם מבטלת את חובת הבידוד והדרישה לעבור בדיקת קורונה עם ההגעה ליעד, אך יתכן שמספר מדינות - למשל הוואי - יחליטו בכל זאת לדרוש בדיקות קורונה שליליות.
"המשמעות היא שסבא וסבתא שהתחסנו יכולים לטוס כדי לבקר את הנכדים שלהם, מבלי להיכנס לבידוד או להציג בדיקת קורונה שלילית, בתנאי שהם פועלים לפי ההנחיות הקיימות כגון חבישת מסכות", הסבירה ד"ר רושל וולנסקי, מנהלת ה-CDC.
בכל הנוגע לטיסות בינלאומיות, ב-CDC הסבירו שמי שהספיק להתחסן (בדומה לטיסות פנים, גם בסעיף זה מדובר בשלושת החיסונים שמאושרים לשימוש כיום בארה"ב) לא יצטרך להציג בדיקת קורונה שלילית עם היציאה מארה"ב, אלא כן קיימת דרישה לעשות זאת במדינת היעד.
לדוגמה, הצגת בדיקת PCR שלילית מהווה תנאי כניסה לישראל (כך על פי משרד הבריאות בירושלים), כך שמי שירצה לטוס מארה"ב לארץ בכל זאת יידרש להציג בדיקה שלילית עם העלייה למטוס.
כמו כן, כאשר שבים לארה"ב לא קיים צורך להיכנס לבידוד ביתי. לעומת זאת, ב-CDC ממליצים שמחוסנים יעברו בדיקת קורונה בין שלושה לחמישה ימים לאחר חזרתם לארה"ב.