סדק נוסף, ה-17 במספר, שנבקע בקרקע באי הגדול בהוואי, גרם ללבה רותחת לעוף עשרות מטרים באוויר והוביל לפינויים נוספים של תושבי האי. הסדק, שנבקע לאורך מאות מטרים, הוא כאמור ה-17 במספר מאז התפרצות הר הגעש קילאואה ב-3 במאי. כמעט 2,000 בני אדם פונו מאז התפרצות הר הגעש בתחילת החודש. הסדקים שנוצרו מאז בקרקע, וגרמו למטחי לבה ולהתפרצות גזים רעילים, השחיתו עשרות בתים וכלי רכב. הסדק ה-16 במספר, עליו דווח בשבת "יצר זרמי לבה שנעו 250 מטר לפני שעצרו", אמרו אנשי הרשויות.
התפרצות הר הגעש בהוואי. עשרות בתים וכלי רכב ניזוקו. צילום: AFP
בעקבות האירועים, הנשיא דונלד טראמפ הכריז על הוואי כאזור אסון ביום שישי. ההכרזה מאפשרת סיוע פדרלי בנוסף למאמצים המקומיים להתאושש מההתפרצות ותוצאותיה. מדובר גם במימון פדרלי, המוענק להוואי לצד מימון מדינתי ועזרה מתורמים וגופי סיוע פרטיים. עלות ההגנה על התושבים צפויה לעלות כ-2.9 מיליון דולר ב-30 הימים הקרובים, העריכו במשרדו של מושל הוואי.
מלבד פינוי התושבים, להתפרצות הר הגעש קילאואה הייתה השפעה מטלטלת על כמה מהם. כך למשל, לארי וגרי באטלר, זוג פנסיונרים בשנות ה-70 לחייהם, שעברו מסיאטל להוואי לפני 15 שנה. הזוג פונה מביתו ב-3 במאי ויומיים לאחר מכן גילה שביתו נהרס כליל, אמר בנם, כריסטיאן באטלר.
"הם עדיין די בשוק, אבל אני חושב שההלם הראשוני מתחיל לחלוף", אמר הבן. "הם איבדו הכל ללבה והם חייבים להתחיל הכל מאפס. אני לא חושב שהעובדה הזאת חלחלה אצלם עדיין, הוסיף. יש לציין כי האירוע בו ביתם של בני הזוג המבוגרים עולה בלהבות צולם על ידי תושב האי ג'ון קרטר והופץ ברשתות החברתיות. וידאו אחר מראה את הלבה מכלה את החצר האחורית של בני הזוג. "זה הולך להיות מסע ארוך ארוך, אמר הבן, המתגורר בסיאטל. למרבה המזל יש להם ביטוח, כך שהם יצליחו להתאושש", ציין.