הנשיא דונלד טראמפ הכריז במוצאי שבת ברשת החברתית Truth Social כי "התקדמות גדולה" הושגה במהלך סוף השבוע בשיחות הסחר עם סין שהתקיימו בג'נבה, שווייץ.
במהלך הפגישה בין פקידים אמריקאים, ובהם שר האוצר סקוט בסנט, לבין משלחת סינית, "נדונו דברים רבים" ו"הושגו הסכמות רבות", אמר טראמפ. "זהו איפוס מלא שנוהל בצורה ידידותית, אך בונה", כתב הנשיא.
על אף הצהרתו האופטימית של טראמפ, לא הוכרז על פריצת דרך משמעותית בדיונים שנמשכו למעלה מ-10 שעות, כך דיווח האסושייטד פרס. המשא ומתן צפוי להימשך ביום ראשון.
משבר הסחר בין שתי המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם החל להסלים בתחילת אפריל, כאשר ממשל טראמפ הודיע על סבב של מכסים ומאוחר יותר הטיל מכס של 145% על סחורות סיניות. בתגובה, סין העלתה את המכסים על סחורות אמריקאיות ל-125%, לאחר שהפחיתה את המכסים ההדדיים עם מדינות אחרות לבסיס של 10% למשך 90 יום.
שר האוצר בסנט יודע היטב כי אחד הנושאים שעשויים להיות חלק מההסכם הוא סוגיית הפנטניל, הסם שהרג מיליוני אמריקאים. טראמפ האשים את סין בסיוע לזרימת פנטניל לארה"ב, וסוגיה זו צפויה להיות חלק ממשא ומתן רחב יותר בין המדינות
ביום חמישי, טראמפ אמר לכתבים בבית הלבן כי סין "מאוד רוצה" להגיע להסכם שיסיים את מלחמת המכסים האינטנסיבית. למרות שהנשיא לא סיפק פרטים רבים במוצאי שבת, הוא תיאר את ההסכם כ"איפוס מלא שנוהל בצורה ידידותית, אך בונה".
"אנחנו רוצים לראות, לטובת סין וארה"ב גם יחד, פתיחה של סין לעסקים אמריקאיים," כתב טראמפ בפוסט. "הושגה התקדמות גדולה!!!"
המשא ומתן בג'נבה מייצג נקודת מפנה אפשרית במתיחות הגוברת בין שתי המעצמות, מתיחות שהעלתה חששות בשווקים הגלובליים מפני האטה כלכלית עולמית. מומחי כלכלה הזהירו כי מלחמת מכסים ממושכת עלולה להעלות מחירים לצרכנים האמריקאים ולהפריע לשרשראות האספקה הגלובליות.
טראמפ, שהוא תומך ותיק במכסים, טען לאורך כל הדרך כי מכסים "הוגנים" יכולים לטפל בגירעון הסחר השיא של ארה"ב מ-2024, שהגיע ל-1.2 טריליון דולר, ולעודד חזרת משרות ייצור לארה"ב.
בסנט אמר באפריל שהמכסים יכולים לעלות לסין עד 10 מיליון משרות, מה שהופך את המכסים הסיניים לבלתי בני-קיימא. "גם אם תהיה ירידה במכסים, הם עלולים לאבד 5 מיליון משרות," אמר בסנט לכתבים בבית הלבן. "זכרו שאנחנו המדינה בגירעון. הם מוכרים לנו כמעט פי חמישה יותר סחורות ממה שאנחנו מוכרים להם. לכן, הנטל יהיה עליהם להסיר את המכסים האלה."
נקודת המחלוקת המרכזית בשיחות נוגעת לפער המסחרי העצום בין המדינות. טראמפ האשים באופן עקבי את סין בפרקטיקות מסחר לא הוגנות, כולל סבסוד ממשלתי לתעשיות מקומיות, גניבת קניין רוחני, והצפת השוק האמריקאי במוצרים זולים. מנגד, סין טוענת שהמכסים האמריקאיים מפרים את כללי ארגון הסחר העולמי ומזיקים לכלכלה הגלובלית.
ביום שישי, טראמפ רמז שהוא עשוי להיות מוכן להפחית את המכסים על סין ל-80% - עדיין שיעור גבוה שיגביל סחר משמעותי, אך נמוך באופן ניכר מהמכס הנוכחי של 145%.
מומחים מציינים שאחד האתגרים המורכבים ביותר במשא ומתן הוא המבנה הייחודי של שוק הביצים. בניגוד לסחורות אחרות, אין שוק עתידי מרכזי לביצים, והמחירים נקבעים בעיקר במשא ומתן ישיר בין לקוחות וספקים.
בעוד שפרטי ההסכם המתגבש עדיין לא ברורים, יש אינדיקציות שהוא עשוי לכלול התחייבויות סיניות להגדיל את הרכישות של סחורות אמריקאיות, לפתוח יותר את השווקים שלה לחברות אמריקאיות, ולנקוט צעדים משמעותיים יותר להגנה על קניין רוחני.
"המשא ומתן מתקדם לכיוון חיובי, אבל עדיין יש פערים משמעותיים," אמר מקור המעורב בשיחות. "הדרך עוד ארוכה עד להסכם מקיף."
השווקים צפויים להגיב בחיוב לחדשות על התקדמות בשיחות, במיוחד לאור החששות הגוברים מפני משבר כלכלי עולמי. הכלכלן הראשי של מורגן סטנלי, דיוויד רוזנברג, אמר בראיון שהתפרסם אתמול: "פתרון מהיר למלחמת הסחר יכול להוביל לאופטימיות מחודשת בשווקים ולהורדת תחזיות האינפלציה."
אחד הנושאים שעשויים להיות חלק מההסכם הוא סוגיית הפנטניל, הסם שהרג מיליוני אמריקאים. טראמפ האשים את סין בסיוע לזרימת פנטניל לארה"ב, וסוגיה זו צפויה להיות חלק ממשא ומתן רחב יותר בין המדינות.
עבור טראמפ, הסכם עם סין יהווה ניצחון משמעותי, במיוחד לאור הקשיים שחווה בחזיתות אחרות של מדיניותו. עבור סין, הפחתת המתיחות עם ארה"ב היא קריטית בשעה שהכלכלה שלה מתמודדת עם האטה פנימית ואתגרים מבניים.
"זהו רגע מכריע ביחסי המעצמות," אומר פרופ' יואב גלבר מהמחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת תל אביב. "אם ההתקדמות תימשך, אנחנו עשויים לראות תקופה חדשה ביחסי ארה"ב-סין. עם זאת, ההיסטוריה מלמדת אותנו להיות זהירים - המתיחות בין המדינות היא עמוקה ומבנית, והיא חורגת הרבה מעבר לסוגיות סחר."
הדיונים צפויים להימשך היום בג'נבה, כשהעולם ממתין בדריכות לתוצאותיהם.