מהלך דרמטי בעולם הפילנתרופיה, ביל גייטס הודיע כי יתרום 99% מהונו הטכנולוגי הנותר לקרן גייטס, מהלך שיאפשר לה להוציא סכום עתק של כ-200 מיליארד דולר במהלך עשרים השנים הקרובות. במקביל, נחשף כי הקרן, מהגדולות והמשפיעות בעולם, תיסגר בשנת 2045 – מוקדם בהרבה מהתכנון המקורי.
הונו של גייטס, המוערך כיום ב-107 מיליארד דולר, יצטרף לתרומותיו של וורן באפט, שהעביר עד כה כ-41% ממימון הקרן. הקרן נוסדה בשנת 2000 על ידי גייטס וגרושתו מלינדה פרנץ' גייטס, והשפעתה חורגת מעבר לעולם הפילנתרופיה – היא מעורבת בקביעת מדיניות בריאות גלובלית, קידום טכנולוגיות רפואיות ושיתופי פעולה עם ממשלות ותאגידים להפחתת מחירי טיפולים רפואיים במדינות עניות.
המיליארדר ביל גייטס יתרום 99% מהונו
"העבודה של הקרן הייתה הרבה יותר משמעותית ממה שציפיתי," אמר גייטס בראיון לסוכנות הידיעות AP. לדבריו, ההחלטה למסור את ההון בעודם בחיים תאפשר להציל ולשפר חיים כבר עכשיו, ובכך למקסם את ההשפעה של התרומה.
בין ההישגים הבולטים של הקרן: ירידה של כמעט 50% בתמותת ילדים ממחלות שניתן היה למנוע בין 2000 ל-2020. עם זאת, גייטס מדגיש כי הקרן הייתה "זרז" בלבד, ולא לוקחת קרדיט בלעדי. מטרותיה לעתיד כוללות מיגור הפוליו, מאבק במלריה וצמצום תת-תזונה – אתגרים שמחייבים השקעה עקבית.
מאז פרידתם של ביל ומלינדה גייטס ב-2021, הקרן עברה שינויי הנהגה משמעותיים, כולל עזיבתו של באפט. מלינדה עזבה סופית ב-2024 לטובת המשך פעילות בארגון שהקימה, Pivotal Ventures, במטרה להתמקד בקידום זכויות נשים בארה"ב.
על אף התכניות הברורות לעשרים השנים הקרובות, גייטס מודאג מהירידה הכללית בהשקעות גלובליות בבריאות. "האם נוכל להחזיר את רמת התמיכה למקום שבו היא צריכה להיות?" תהה.
גם אל מול קשיים גיאופוליטיים וכלכליים עולמיים, גייטס שומר על אופטימיות: "זה מרגש שיש כל כך הרבה משאבים להשקיע בדברים החשובים באמת. אבל זה יהיה טרגי אם לא נצליח להביא אותם לכל מי שזקוק להם."