נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם אתמול (יום שני) על שלושה צווים נשיאותיים חדשים שנועדו להחריף את המאבק בהגירה הבלתי חוקית, במיוחד נגד "ערי מקלט" - רשויות מקומיות שמסרבות לשתף פעולה עם מאמצי אכיפת ההגירה הפדרליים.
הצו הראשון מורה לשרת הביטחון הפנים, קריסטי נום, ולתובעת הכללית, פאם בונדי, לפרסם רשימה של רשויות מקומיות המוגדרות כ"ערי מקלט" ולנקוט "בכל האמצעים המשפטיים והאכיפתיים הנדרשים" נגדן. הצו השני מורה על הקצאת משאבים משפטיים לשוטרים המואשמים בעבירות, ואילו הצו השלישי דורש לאכוף חוקים קיימים המחייבים נהגי משאיות מקצועיים לדבר ולקרוא אנגלית.
הצווים מסמנים את ההחרפה האחרונה במאבקו של טראמפ ב"ערי מקלט". בעוד הנשיא מנסה להגביר את קצב הגירושים, ממשלו מביע תסכול הולך וגובר מכך שחלק מהרשויות המקומיות מסרבות להחזיק מהגרים בכלא מעבר למועד שחרורם, דבר שמקשה על פקידים פדרליים לעצור אותם.
הצווים מסמנים את ההחרפה האחרונה במאבקו של טראמפ ב"ערי מקלט". בעוד הנשיא מנסה להגביר את קצב הגירושים, ממשלו מביע תסכול הולך וגובר מכך שחלק מהרשויות המקומיות מסרבות להחזיק מהגרים בכלא מעבר למועד שחרורם, דבר שמקשה על פקידים פדרליים לעצור אותם
"זה די פשוט," אמרה דוברת הבית הלבן, קרולין לוויט. "צייתו לחוק, כבדו את החוק, ואל תחסמו פקידי הגירה פדרליים ואנשי אכיפת חוק כשהם פשוט מנסים להסיר איומים לביטחון הציבור מקהילות האומה שלנו."
הצווים נחתמו יום לפני שטראמפ מציין את היום ה-100 לכהונתו השנייה. הבית הלבן תכנן שבוע של אירועים לקידום פעולותיו עד כה, החל ממאבקו בהגירה. על מדשאת הבית הלבן הוצבו בבוקר יום שני כרזות בסגנון תמונות מעצר של מהגרים בלתי חוקיים שנעצרו והואשמו בביצוע פשעים.
במקביל, הממשל הודיע על פיטורי מאות מדענים ומומחים שעבדו על דו"ח האקלים הלאומי של הממשלה הפדרלית. המהלך מסכן באופן חמור את עתיד הדו"ח, הידוע כ"הערכת האקלים הלאומית", שנדרש על ידי הקונגרס ומפורסם מדי מספר שנים. הדו"ח האחרון יצא ב-2023 ומשמש ממשלות מדינה ומקומיות וכן חברות פרטיות להיערכות להשפעות של גלי חום, שיטפונות, בצורות ואסונות אקלימיים אחרים.
"זה קרוב ככל האפשר לסיום הערכת האקלים," אמר ג'סי קינאן, פרופסור באוניברסיטת טוליין המתמחה בהסתגלות לשינויי אקלים ושהיה מחבר שותף בהערכת האקלים האחרונה. "אם אתה נפטר מכל האנשים המעורבים, דבר לא מתקדם."
בחזית נוספת, ממשל טראמפ ממשיך להפעיל לחץ על אוניברסיטאות עילית. ביום שני הודיע הממשל כי אוניברסיטת פנסילבניה הפרה חוקים נגד אפליה מינית בכך שאיפשרה לליה תומאס, אישה טרנסג'נדרית, להשתתף בתחרויות שחייה לנשים.
משרד החינוך דרש מהאוניברסיטה לשלול את השיאים האישיים מתומאס ולשלוח מכתב התנצלות לספורטאיות שהשיאים האישיים שלהן יוחזרו. כמו כן, הממשל דרש שהאוניברסיטה תצהיר בפומבי על ציותה לתיקון התשיעי, חוק זכויות האזרח המבטיח גישה שווה לנשים לחינוך.
במקביל, אוניברסיטת הרווארד הודיעה כי היא משנה את שם משרד הגיוון, השוויון וההכלה שלה ל"משרד הקהילה וחיי הקמפוס", במהלך שנראה כניסיון לפייס את ממשל טראמפ. זאת לאחר שהממשל שלח להרווארד לפני שבועיים רשימה ארוכה של דרישות שעליה לעמוד בהן כדי להמשיך לקבל מימון פדרלי.
משרד ההגנה אף חשף כי בהמלצת צוות התייעלות הממשלה של אילון מאסק, סוכנות "חיל השלום" מתכננת לצמצם את מספר העובדים במשרה מלאה התומכים בכ-3,000 מתנדבים הפועלים במדינות מתפתחות ברחבי העולם. הסוכנות, הפועלת באופן עצמאי בתוך הרשות המבצעת, אישרה כי צוות מאסק בוחן את פעילותה.
בנוסף, הממשל הודיע על כוונתו לפרסם אמצעים להקלת הפגיעה ממכסים על מכוניות וחלקי רכב מיובאים, כדי לתת ליצרני הרכב יותר זמן להעביר את הייצור לארצות הברית. המכסים בשיעור 25% על כלי רכב מיובאים וחלקי רכב יישארו בתוקף, אך יתוקנו כך שלא יתווספו למכסים אחרים, למשל על פלדה ואלומיניום.
לבסוף, בית הנבחרים אישר ביום שני ברוב מכריע חקיקה דו-מפלגתית להפוך לפלילית את השיתוף ללא הסכמה של תמונות וסרטונים מיניים של אחרים, כולל תמונות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית הידועות כ"דיפ-פייק". החקיקה, שזכתה לכינוי "חוק Take It Down", מחייבת שחברות מדיה חברתית ופלטפורמות מקוונות יסירו תמונות כאלה תוך יומיים מרגע קבלת ההודעה עליהן. החוק אושר בקולות 409 מול 2, ועבר לחתימתו של הנשיא טראמפ.
בעוד מדיניות ההגירה וצווי הנשיא מושכים את עיקר תשומת הלב, ההתפתחויות הללו מדגישות את היקף השינויים שממשל טראמפ מקדם במגוון תחומים, החל מהגירה וסביבה, דרך חינוך גבוה ועד לסיוע חוץ ומסחר בינלאומי – וכל זאת רק במאה הימים הראשונים של כהונתו השנייה.