אוניברסיטאות ברחבי ארצות הברית ממשיכות להזהיר סטודנטים בינלאומיים מפני נסיעות לחו"ל בקיץ הקרוב, למרות הודעת ממשל טראמפ ביום שישי על החזרת המעמד החוקי לאלה שאשרותיהם בוטלו בשבועות האחרונים.
אוניברסיטת קליפורניה בברקלי חזרה והדגישה, שעות ספורות לאחר ההכרזה, כי נסיעה לחו"ל של סטודנטים בינלאומיים נותרת בסיכון גבוה, שכן מדיניות ההגירה עלולה להשתנות במהירות וללא התראה מוקדמת.
"בשל הסיכונים המוגברים הכרוכים בכניסה מחדש לארצות הברית, אנו ממליצים לחברי הקהילה הבינלאומית בדיוק להימנע מנסיעות בינלאומיות אלא אם הן חיוניות," כתבה אוניברסיטת דיוק בתזכיר לסטודנטים ולסגל בשבוע שעבר. "אשרה תקפה אינה מבטיחה כניסה לארצות הברית."
שינוי המדיניות של הממשל הגיע לאחר שאלפי סטודנטים בינלאומיים כבר חוו ביטול של אשרותיהם, מעמדם החוקי ורשומות ההגירה שלהם. אולם לדברי ג'ף ג'וזף, הנשיא הנבחר של האגודה האמריקאית לעורכי דין הגירה, שינוי זה אינו משנה את הצורך לנקוט משנה זהירות בהחלטה האם לנסוע לחו"ל.
לא ברור כמה קמפוסים הוציאו אזהרות בנוגע ליציאה מארצות הברית, אך לפחות חמישה קמפוסים, כולל אוניברסיטת דיוק ואוניברסיטת קליפורניה בברקלי, שלחו הודעות החודש לקהילות הבינלאומיות שלהם
"נסיעה מחוץ למדינה יכולה להיות מסוכנת," אמר ג'וזף, והוסיף כי סטודנטים בינלאומיים צריכים להתייעץ עם עורך דין. "העובדה היא שמחלקת המדינה מחזיקה בסמכות חד צדדית לבטל אשרות מכל סיבה או ללא סיבה כלל."
לא ברור כמה קמפוסים הוציאו אזהרות בנוגע ליציאה מארצות הברית, אך לפחות חמישה קמפוסים, כולל אוניברסיטת דיוק ואוניברסיטת קליפורניה בברקלי, שלחו הודעות החודש לקהילות הבינלאומיות שלהם.
בוגר אוניברסיטה סיני המתגורר בוושינגטון הבירה סיפר בעילום שם כי נאלץ לחשוב פעמיים לפני שחזר הביתה בדצמבר, בידיעה שהנשיא הנבחר דאז, דונלד טראמפ, שהבטיח להגביל משמעותית את ההגירה, עומד להיכנס לתפקיד בקרוב.
"חששתי שלא יאפשרו לי לחזור למדינה הזו, למרות שיש לי אישור מלא לעבוד ולחיות כאן," אמר הבוגר הטרי, שקיבל אנונימיות מחשש שיהיה מטרה לגירוש או לביטול האשרה שלו. הוא הזמין טיסה לחזור לארה"ב לפני השבעת הנשיא ב-20 בינואר.
פנטה או, מנכ"לית איגוד המחנכים הבינלאומיים, מציינת כי סטודנטים בינלאומיים נמצאים תחת לחץ רב וחייבים לקבל החלטות עצמאיות בנוגע לביקור בבתיהם ומשפחותיהם, שחלקם לא ראו במשך שנתיים או שלוש.
"צריך להבין מה עוברים הסטודנטים, והם עשויים לרצות לחזור הביתה," אמרה או.
אלפי סטודנטים בקמפוסים אוניברסיטאיים ברחבי ארצות הברית חוו ביטול אשרות בשבועות האחרונים על ידי ממשל טראמפ, הטוען שעליו להגן על אזרחים אמריקאים מפני מהגרים המתכוונים לבצע פיגועי טרור, מאיימים על הביטחון הלאומי או מפיצים אידיאולוגיה של שנאה.
הממשל הודיע ביום שישי כי אשרות הסטודנטים הבינלאומיים יוחזרו בזמן ש-ICE (רשות ההגירה והמכס) מפתחת "מסגרת" לביטול רשומות הגירה.
שר החוץ מרקו רוביו אמר בחודש שעבר כי מחלקת המדינה ביטלה 300 או יותר אשרות סטודנטים, כאשר הבית הלבן יעד באופן גובר סטודנטים ממוצא זר שעבירתם העיקרית נראית כאקטיביזם.
עם זאת, רבים מהסטודנטים הבינלאומיים שיועדו טענו כי לא השתתפו במחאות סביב מלחמת ישראל-חמאס או בנאומים פוליטיים, והם אינם נראים כמהווים איום.
"הישארו כאן, אין שאלה," אמר ג'וזף, עורך הדין להגירה. "אם תעזבו, הסעד היחיד שיש לכם הוא לפנות למחלקת המדינה ולקבל אשרה חדשה, אבל כשאתם מחוץ למדינה, אין לכם את אותן הגנות של בתי המשפט שיש לכם כשאתם בתוך המדינה."
הסיטואציה הנוכחית הציבה דילמה קשה במיוחד עבור סטודנטים בשנתם האחרונה. לירון כהן, סטודנטית ישראלית לתואר שני באוניברסיטת קולומביה, סיפרה לעיתונאים מקומיים: "בעוד שבועיים אני מסיימת את התואר שלי, והתכנון המקורי היה לטוס להורים שלי לטקס הסיום ואז לחזור לעבודה החדשה שקיבלתי בניו יורק. עכשיו אני חוששת שאם אצא, לא אוכל לחזור ואאבד את המשרה."
סטודנטים סינים, המהווים את הקבוצה הגדולה ביותר של סטודנטים בינלאומיים בארה"ב עם כ-290,000 לומדים, חשים מודאגים במיוחד. "ההורים שלי חולים ולא ראיתי אותם שלוש שנים," אמר סטודנט מאוניברסיטת MIT שביקש להישאר אנונימי. "זה לא אנושי שאני צריך לבחור בין הקריירה שלי לבין לראות את המשפחה שלי."
מומחים מדגישים כי גם עם ההחזרה המובטחת של האשרות, המצב נותר נזיל. "הממשל יכול לשנות מדיניות בין לילה," אמרה ד"ר ליסה גרסיה, מומחית למדיניות הגירה מאוניברסיטת טקסס. "כמה מהסטודנטים האלה השקיעו מאות אלפי דולרים בהשכלתם בארה"ב, וכעת הם עומדים בפני סיכון אמיתי לאבד הכל בגלל החלטה אדמיניסטרטיבית."
בינתיים, אוניברסיטאות רבות הגבירו את התמיכה המשפטית לסטודנטים בינלאומיים. אוניברסיטת הרווארד הודיעה על הקמת קרן ייעודית של 2 מיליון דולר לסיוע משפטי לסטודנטים שנפגעו, ואילו אוניברסיטת סטנפורד הרחיבה את צוות יועצי ההגירה שלה.
עבור רבים, ההתלבטות נותרת קשה במיוחד. "ייתכן שלא נוכל לראות את בוגרי התואר שלנו חוזרים לביקורים בקמפוס בעתיד," ציין פרופסור מאוניברסיטת ייל. "זו טרגדיה שנוצרה על ידי מדיניות שלא באמת משרתת את האינטרסים ארוכי הטווח של ארצות הברית."