שפעת העופות ממשיכה להתפשט ברחבי ארצות הברית, כאשר מתחילת השנה חלקאי המדינה נאלצו להשמיד עשרות מיליוני תרנגולות מטילות בזמן שמוקדי הדבקה חדשים ממשיכים להתגלות ברחבי המדינה.
על פי משרד החקלאות האמריקאי, מתחילת השנה אושרו 41 התפרצויות שהכו בלהקות שלמות של מטילות באריזונה, קליפורניה, איווה, אינדיאנה, מיזורי, צפון קרוליינה, אוהיו, פנסילבניה וושינגטון. באוהיו, שם בודדו רוב ההתפרצויות השנה, דווח השבוע על התפרצות נוספת - הראשונה מאז תחילת מרץ, לפי סקירת שווקי הביצים של משרד החקלאות האמריקאי.
ההשמדות הבלתי פוסקות של עופות הובילו למחסור לאומי בביצים שגרם לעליית מחירים חדה בחודשים הראשונים של 2025, כאשר המחירים בחלק מהמדינות הגיעו לשיא מדהים של כ-8 דולרים בפברואר. למרות שהמחירים ירדו מאז, המחיר הסיטונאי הממוצע של ביצים עדיין עומד על 3.13 דולר, על פי נתוני משרד החקלאות.
בסך הכל, מתחילת ינואר נפגעו 30.6 מיליון תרנגולות. מתוכן, 19.6 מיליון היו בלולים סגורים, בעוד 11 מיליון האחרות היו בגידול חופשי.
שפעת העופות ממשיכה להתפשט | צילום: AP
עם התגברות הלחץ במדינות הנפגעות, מנהיגים החלו לקרוא לממשל טראמפ להגביר את המענה - כולל המושל הרפובליקני של אוהיו. "אחד הדברים שברורים הוא שהממשל הפדרלי באמת יצטרך להאיץ את המחקר שנעשה בנוגע לשפעת העופות," אמר המושל מייק דיוויין בחודש שעבר.
לאחרונה, משרד החקלאות האמריקאי הציע תכנית אב בהיקף של מיליארד דולר להתמודדות עם שפעת העופות, שאמורה להיכנס לתוקף בקיץ הקרוב. במסגרת התכנית, 400 מיליון דולר מיועדים לתמיכה בחקלאים שנפגעו בניקוי ובאכלוס מחדש של משקיהם, תהליך שעלול להימשך עד שישה חודשים.
אולם התכנית נתקלה במכשול כאשר פיטורים במשרד הבריאות והשירותים האנושיים, בהובלת רוברט פ. קנדי ג'וניור, הובילו לפיטורי אנשי מקצוע שהיו אמונים על הטיפול בשפעת העופות. קנדי, הידוע בעמדותיו המתנגדות לחיסונים, טען כי על החקלאים להימנע מחיסון להקותיהם כדי למנוע הפיכתן ל"מפעלי מוטציות".
מאז אפריל 2024 דווח על 70 מקרי הדבקה בבני אדם בשפעת העופות, לפי עדכון ממרכז בקרת המחלות (CDC) במרץ. עד כה, לא דווח על מקרים שנגרמו מהעברה מאדם לאדם.
"הסיכון הנוכחי של שפעת העופות לציבור הרחב הוא נמוך. עם זאת, אנשים הנמצאים במגע קרוב וממושך, ללא הגנה, עם עופות ובעלי חיים נגועים נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבקות," הודיע משרד הבריאות של אוהיו.
מתחילת 2022, כ-168 מיליארד עופות נפגעו משפעת העופות ברחבי העולם, על פי נתוני מרכז בקרת המחלות.