עימות חסר תקדים בין הרשות השופטת לבין הבית הלבן מסלים לרמות מסוכנות, לאחר ששופט פדרלי קבע ביום רביעי כי קיימת עילה לבזיון בית משפט פלילי נגד פקידים בכירים בממשל טראמפ. השופט ג'יימס בואסברג מוושינגטון מאשים את הממשל בהתעלמות מכוונת מצו שיפוטי שאסר על גירוש מהגרים ונזואלים מהמדינה.
"החוקה אינה סובלת אי-ציות מכוון להוראות שיפוטיות - במיוחד מצד פקידים ברשות מקבילה שנשבעו אמונים לקיים אותה," כתב בואסברג בצו שפרסם ביום רביעי, בהסלמה משמעותית של העימות סביב שאלת הגבולות החוקתיים של מדיניות הגירוש המהירה של הנשיא טראמפ.
המחלוקת נסובה סביב דיון חירום שכינס בואסברג ב-15 במרץ בעתירה שהוגשה נגד השימוש של הממשל בחוק מזמן מלחמה לגירוש עשרות חברים לכאורה בכנופיה הוונצואלית האלימה "טרן דה ארגואה". הנשיא טראמפ חתם על ההכרזה המפעילה את "חוק האויבים הזרים" ביום שישי, והגירושים החלו כבר בשבת בבוקר. עורכי דין המייצגים קבוצת מהגרים ביקשו מבואסברג לעצור את טיסות הגירוש מיידית.
במהלך הדיון ב-15 במרץ, הורה בואסברג בעל פה כי מטוסים שכבר המריאו או היו באוויר יוחזרו לארה"ב מיידית. כעבור כ-30 דקות הוא פורמלז את צו המניעה בכתב - אך לא הזכיר במפורש את החזרת הטיסות. הטיסות נחתו באל סלבדור מאוחר יותר באותו ערב.
עורכי הדין של ממשל טראמפ טוענים כי הצו הכתוב גובר על ההוראה בעל פה וחולקים על הטענות שהם ציתו באופן מכוון את השופט. בית המשפט העליון ביטל מאוחר יותר את הצו של בואסברג בהחלטה צרה, בקובעו כי העתירות היו צריכות להיות מוגשות במחוזות השיפוטיים בהם הוחזקו המגורשים - ולא באופן גורף בוושינגטון. עם זאת, לפי קביעת בואסברג, החלטת השופטים המאוחרת אינה פוטרת את הממשל ממתן תשובות לשאלות האם הפר את הצו הראשוני.
השופט ג'יימס בואסברג מוושינגטון מאשים את הממשל בהתעלמות מכוונת מצו שיפוטי שאסר על גירוש מהגרים ונזואלים מהמדינה. "החוקה אינה סובלת אי-ציות מכוון להוראות שיפוטיות - במיוחד מצד פקידים ברשות מקבילה שנשבעו אמונים לקיים אותה," כתב בואסברג בצו שפרסם ביום רביעי, בהסלמה משמעותית של העימות סביב שאלת הגבולות החוקתיים של מדיניות הגירוש המהירה של הנשיא טראמפ
"הממשל ידע כבר באותו בוקר שבית המשפט יקיים דיון בשאלה האם מישהו במשמורתו יכול, בהתאם לחוק, להיות מגורש על פי החוק - ובכל זאת מיהר להעלות אנשים למטוסים ולהמריא אותם," כתב בואסברג בצו שפרסם ביום רביעי.
בואסברג הורה לממשל עד השבוע הבא להציג בפניו ניסיון לתקן את ההפרה או לספק מידע - תחת שבועה - מפקידי הממשל על ההחלטה, כולל אפשרות לדיונים עם עדויות חיות. השופט לחץ שוב ושוב על עורכי הדין של הממשל לספק פרטים על מי קיבל החלטות לגבי הגירושים, אך ללא תשובות רבות.
דובר משרד המשפטים הגיב בחריפות: "בית המשפט העליון קבע שלשופט בואסברג אין זכות להשתלט על סמכות הנשיא לנהל מדיניות חוץ. ניסיונו הערמומי לשמור על שליטה בתיק זה הוא השתלטות שיפוטית על הכוח שמשרד המשפטים יילחם בה בכל האמצעים הנחוצים."
הליכי בזיון פליליים נגד פקידי ממשל או סוכנויות ממשלתיות הם נדירים אך קיימים, כאשר הרשעות דורשות את סטנדרט ההוכחה המחמיר ביותר. עם זאת, הם עלולים להוביל לסנקציות חמורות כמו קנסות אישיים או מאסר. העונשים עשויים להתבטל על ידי ערכאות גבוהות יותר ועשויים גם להיות תלויים בנשיא לאכיפתם.
שופט פדרלי במרילנד שוקל גם הוא לקיים הליכי בזיון נגד ממשל טראמפ בתביעה נפרדת בנוגע לגירוש בטעות של קילמר אברגו גרסיה לכלא בטחון מקסימלי באל סלבדור, למרות צו בית משפט להגירה שהגן עליו מפני החזרה למדינת מולדתו.
בינתיים, ביום רביעי, מזכירת העיתונות של הבית הלבן, קרוליין לויט, ערכה תדרוך עם פטי מורין, שבתה בת ה-37, רייצ'ל מורין, נרצחה. ויקטור מרטינז הרננדז הורשע ביום שני ברצח. המקרה נפרד מזה של גרסיה, אך הבית הלבן קשר בין השניים, מכיוון שהרצח התרחש במרילנד - אותה מדינה בה חי גרסיה - ושניהם נטען שהיו חברי כנופיות ללא מעמד חוקי במדינה.
הסנאטור כריס ואן הולן, דמוקרט ממרילנד, נסע לאל סלבדור ביום רביעי כדי להיפגש עם הרשויות שם בנוגע לגרסיה. הוא אמר כי גרסיה נחטף באופן בלתי חוקי על ידי ממשל טראמפ, ו"הוא לא צריך לבלות עוד שנייה אחת הרחק ממשפחתו."
העימות המסלים מעלה שאלות יסוד על האיזון החוקתי בין הרשויות ועל גבולות הכוח של הנשיא בנושאי הגירה. פרופסור גרגורי סיסק מאוניברסיטת סנט תומאס למשפטים סיכם: "הממשל לא היה מוכן לנקוט בצעדים כדי לרצות את בתי המשפט. זה מקשה על שופט מחוזי שלא להמשיך בכך. זו שאלה של מי ימצמץ ראשון."