עולם המוזיקה האלקטרונית עבר תהפוכות גדולות ב2- העשורים האחרונים. DJs הפכו למפיקים מבוקשים שעובדים עם מיטב אמני הפופ וממלאים פסטיבלים ענקיים בכל רחבי העולם. המצטיינים שביניהם אחראים על הפסקול המוזיקלי שמלווה את הסדרות, הסרטים והפרסומות שכולנו מכירים.
בעולם בו הטכנולוגיה לא מפסיקה להתרחב ולגדול, נוצרות עוד ועוד פלטפורמות, כשאחת החזקות והרווחיות ביניהן היא תעשיית ה- Gaming שכוללת למעלה מ3- מיליארד גיימרים בשוק ששוויו נאמד בכ- 280 מיליארד דולר!
לכל משחק נכתבת המוזיקה המקורית שלו; מה שמהווה קרקע פורייה להכנסות עבור מפיקים ויוצרי מוזיקה שונים מרחבי העולם שחוצים גבולות יבשות ומדינות ועובדים במרחב הדיגיטלי העולמי. אחד מהם הוא מפיק המוזיקה הישראלי ניר בן עמי, שיוצר, כותב ומפיק למגוון פרוייקטים מוזיקלים ברחבי העולם.
ניר בן עמי
ישבתי לראיון טראנס אטלנטי מהאולפן הביתי של בן עמי בישראל. מאחוריו ברקע נציבים כל אבות המזון של המוזיקה האלקטרונית הישנה והטובה: הרולנד 106 ו- 101, וגם קורג M1, מתוכם נוצרו כל הסאונדים של ״Rythm is the dancer״ ושלל להיטי שנות השמונים. לידם המוג המפורסם וגם ימאה משנת 78 שהגיע מיפן ונחשב לחיה מוזרה ויפה של סאונדים אקספרימנטליים.
זאת המוזיקה של בן עמי ושל 2050: שילוב של סאונדים ישנים יחד עם ביטים מודרנים והכל בעטיפה מחוספסת ואפוקליפטית.
ניר, איך הגעת לכתוב מוזיקה למשחקי וידאו?
״המוזיקה שלנו מתאימה להמון משחקי וידאו. אנחנו מפיקים בגדול 'סינטוויב' שזה אייטיז רטרו מודרני ויש כאלה שקוראים לזה על שם המשחק הפופולרי 'סייבר פאנק' שהעלילה שלו מתרחשת בשנת 2077. כבר בהתחלה, כשרק הקמנו את 2050, חיפשנו את הזהות שלנו ואת הסאונד שמייחד ומגדיר אותנו. התחלנו לצפות בקטעי וידאו של טריילרים וקטעי יוטיוב של גיימרים משחקים וליצור מוזיקה שתתאים ותתחבר למה שאנחנו רואים. זו הייתה השראה מטורפת ושיטה שמעולם לא ניסינו לפני כן.
כל הוויב שלנו נבנה ממשחקי וידאו. המוזיקה שלנו היא אפוקליפטית והולכת מצויין עם מלחמה ואקשן; לכן, בנינו את הקטעים המוזיקלים סביב משחק הוידאו. כשאני יוצר את המוזיקה הזו אני חושב על ״קול אוף דיוטי״ ו- ״ג׳י טי איי״, מלחמה וייריות. הדבר הזה תפס, ויש לנו היום קהילת גיימרים שלמה שעוקבת חזק אחרי המוזיקה שלנו, משתפת אותה וכל קטע מקבל חשיפה מטורפת״.
ניר בן עמי, (40), גדל בכפר סבא והתאהב במוזיקה כבר מגיל צעיר. הוא מספר שכבר בילדותו הוריו דחפו אותו ללמוד פסנתר וגיטרה, אך הוא מצידו לא ממש התחבר למורה הפרטי לפסנתר וגם בגיטרה התקשה להתמיד. לעומת זאת, המוזיקה ששמע בבית השפיעה עליו רבות.
ניר: ״אבא שלי עבד בזמנו ב- JVC, זאת הייתה חברה שמייבאת מכשירי וידאו וציוד שמע. היה לנו בבית בסלון טייפ סלילים. בכל שבת הייתי קם לצלילי ״הגשש החיוור״ ולמוזיקה של שנות ה- 60. הסאונד הזה היה מסמל את השבת עבורי. עם הזמן התחלתי להתאהב בפסקולי סרטים. מה שמשך אותי בפסקולי הסרטים זה כמות הרגש שהמוזיקה תורמת לסרט, כזו שממלאת את חלל הגוף; סרט ב-מיוט, לא משנה כמה הוא טוב, הוא לא אותו הדבר כמו סרט עם מוזיקה; סרט עם פסקול איכותי זה סרט שובר קופות. הייתי מאזין שעות על גבי שעות רק לפסקולים; בעיקר של ״מלחמת הכוכבים״ ו - "פארק היורה". בנוסף הייתי יושב ימים שלמים עם מוסיקה חדשה שהשגתי מקטלג אותה, רושם את שמות המבצעים והכל בצורה מאוד מסודרת. היה לי חשוב לבנות לעצמי קטלוג של הדברים שאני אוהב לשמוע כשחלק גדול מהקטלוג הזה היה מוזיקה של סיקסטיז ואייטיז״.
מבחן פתע אצל עופר ניסים
בהמשך, בן עמי גילה את המוזיקה האלקטרונית: "הייתי חולה על פרודיג'י- להקה שהביאה איתה את כל הז'אנר של הג׳אנגל והחיתוכי סמפלים, כמו גם הכימיקל ברדרס ומאוחר יותר הוייב המיוחד של דאפט פאנק. אלו היו הדברים שהייתי שומע המון יחד עם רוק קצת מלוכלך כזה עם דיסטורשן. התחלתי לעבוד כ-DJ תחת השם ״ניריוס״ ותיקלטתי בכל המועדונים בתל אביב: האומן 17, 'החתול והכלב', ב- 'פינגווין' ואיזה חיה שרק תרצה. הלך טוב מאוד.
במקביל לתקלוטים ולמועדונים הרגשתי שאני רוצה וצריך להוציא מוזיקה מקורית משלי. מפני שבאותה תקופה הרגשתי כמו עוד אחד שמנגן מוזיקה של אחרים שכל תקליטן אחר יכול לנגן. זה לא ריגש אותי. אז התחלתי ללמוד להפיק לבד וככול שעברו השנים ההפקה תפסה מקום גדול יותר בחיי והעבודה שלי כתקליטן נדחקה הצידה. בשלב מסויים הרגשתי מספיק טוב ובטוח לעזוב את התקלוט לגמרי, זו הייתה הרגשה טובה כי העבודה כתקליטן הייתה כמו כלוב של זהב.
באותה תקופה הכרתי ממש במפתיע את המפיק וה-DJ הכי מצליח בישראל- עופר ניסים, מה שלקח את הקרייריה שלי למקום אחר לגמרי."
איך הגעת לעבוד עם עופר ניסים?
״כשהתחלתי להיכנס לעולם ההפקה הכרתי את אניה בוקשטיין (שחקנית וזמרת) דרך מכרה משותפת. אניה פנתה אליי ואמרה: ׳עשיתי את ״רוקדת״ עם עופר ניסים ואני רוצה לעשות לזה גירסה בסגנון של טומורולנד, פסטיבלית יותר׳. היא הגיעה לסטודיו הקודם שלי שהיה אז ברחוב רוטשילד בתל אביב. הכנסתי את ה-USB שהביאה איתה, פתחתי את הפרויקט וראיתי ששני הערוצים הכי חשובים היו ריקים, בלי מידע עליהם. אמרתי לה שאני צריך את הערוצים האלו והיא ענתה ׳חכה שניה, אני מתקשרת לעופר׳. היא שאלה אותו אם היא יכולה לבוא אליו ולהעתיק את הפרוייקט מחדש. כך, תוך חצי שעה, מצאתי את עצמי בבית של עופר ניסים.
הזוי, מי בכלל חשב שדבר כזה יכול לקרות. עשיתי גיבוי מחדש ל- USB וסיימתי תוך חמש דקות עבודה. התכוננתי ללכת ואז עופר ניגש אליי ואמר: ׳אני רואה שאתה חזק בקיובייס׳, עניתי לו שאני עובד על התוכנה הזו כבר שנים. ואז הוא אמר: ׳אוקי, בוא שב, יש לך בוחן פתע׳. עופר ביקש ממני לפתוח שיר שהוא עובד עליו, זה היה קטע עם מאיה סימן טוב. מיד שמעתי שהבאס והוואקל לא היו משהו. התחלתי לגעת קצת, לעשות אי קיו וקצת קימפרוסים, ואז עופר אמר לי:׳ ואוו איזה מהר ויפה, אתה יכול לבוא מחר ולהתחיל לעבוד? ברור שהסכמתי מיד. מאז חלפו להן 7 שנים והפקנו ביחד עשרות, אם לא מאות קטעים.
גם ארז אייזן מ- "אינפקטד משרום" שמע את המוזיקה שלנו בפרסומות של טסלה והתקשר לפרגן. הוא סיפר לי שהוא מאוד אוהב את מה ששמע. הוא אמר לי שמה שאנחנו עושים ב2050- זה מטורף ושנהיה ענקיים. הוא הציע לעזור ולקדם אותנו בארצות הברית ובעולם. כששני האנשים הכי גדולים במוזיקה האלקטרונית העולמית שאי פעם יצאו מישראל מחמיאים לך כל כך, זה בהחלט מעלה את הביטחון העצמי ונותן זריקת מרץ להמשיך הלאה״.
מוזיקה אפוקליפטית הישר מהאולפן הביתי בכפר סבא
יש אמן ישראלי שאתה אוהב במיוחד?
״כאמן אני מאוד מתחבר לטקסטים ולרגש של חנן בן ארי. יש לו שירים שתופסים אותי, הוא בחור מאוד מוכשר, אני כל הזמן רציתי שעופר יעבוד איתו ושנפיק לו משהו ביחד״.
אז מה הופך מפיק מוזיקלי למפיק טוב?
״יש מבנה מאוד מסודר של הפקת מוזיקה אלקטרונית שיוצרים איתו להיטים. למדתי אותו, אבל מהר מאוד החלטתי שאני לא עובד על פיו. אני אוהב לשבור מוסכמות. לדעתי מפיקים שעשו דברים אחרת, חידשו, לא חששו לשבור מבנים קבועים או לעשות ניסויים במוזיקה הפכו המפיקים הטובים ביותר. אם בא לי להיות עופר ניסים אני אשמע כל החיים שלי עופר ניסים, אפיק כמו עופר ניסים ועדיין אני לא אהיה עופר ניסים.
הרבה צעירים עושים קופי פייסט ומנסים את מזלם אבל לרוב זה לא עובד. מפיק טוב צריך להביא משהו חדש. זה יכול להיות אפילו משהו קטן כמו דיסטורשן על שירה, כל שטות של רגע יכולה להפוך להיות הדבר הבא. אנשים בתעשיה כבר מכירים את הסאונד שלנו ב-2050, הם יודעים שהסנארים שלי יהיו בפרצוף, מחוץ למיקס עם דיסטורשיינים וחזרות מטורפות. זה הסמל שלנו, זה הסאונד שלנו; אייטיז רטרו מהעבר בשילוב חוצפה ושגעון מהעתיד״.
חברת ההפקה 2050 - למעלה מ1200- קטעים מוזיקליים בשנתיים וחצי
הרעיון להקמת 2050 הגיע בתקופת מגפת הקורונה; כשהפסטיבילים והמועדונים היו המקומות הראשונים שנסגרו וקהל של עשרות אלפי אנשים פשוט נעלם. מה שהוביל לכך שמפיקי מסיבות ותקליטנים בארץ ובחו״ל מצאו עצמם חסרי עבודה. בן עמי סיפר לי שהתקופה הזו העניקה לו השראה לחשוב איך לפתח את הקריירה שלו כמפיק ולהביא אותה לשלב הבא. ״הבנתי שאני אולי לא יכול לעשות מסיבות אבל המדיה, הפרסומות, הטלוויזיה והיוטיוב עבדו חזק, אולי חזק מתמיד. החלטתי לפתוח עם חברי הטוב רמי שלום, שהפך להיות שותף, חברה שמתעסקת בקטלוגים מוזיקליים ויוצרת מוזיקה לסדרות ולסרטים. זה סגר עבורי מעגל כי כל החיים רציתי לעשות פסקולים לסרטים.
מהיכן הגיע השם 2050?
״אני איש שאוהב אקולוגיה ומדע. מרתקים אותי כל התהליכים שעוברים על כדור הארץ, בראשם ההתחממות הגלובלית. המדענים אומרים ששנת 2050 תהיה נקודת האל חזור מבחינת היחסים של האנושות וכדור הארץ. אם לא נשנה את אורח החיים כאן, נפסיק לזהם ולנצל את כל המשאבים של כדור הארץ אז הלך עלינו.
הרעיון של נקודת האל חזור בשנת 2050 העניק לי המון השראה כי התאריך הוא בעתיד ואני עושה מוזיקה עתידנית שמשלבת גם המון רטרו. הקונספט של האלבום הראשון שעשינו ב- 2050 ונקרא Dance Cyborg הוא העיסוק ביום שאחרי; מה יהיה עם האנושות. הטרק הראשון נקרא: ״לעזוב את כדור הארץ״ והטרק הסוגר נקרא ״הריקוד האחרון״. זה אלבום אפוקליפטי שההגדרה שלו, השמות והאווירה מתארים מצב בו האנושות עברה לכוכב אחר ולספינה שמשייטת בחלל, כשכולם מחפשים מקום אחר לחיות בו. זה אלבום שמדבר על סוף העולם״.
כיצד אתם משווקים את המוזיקה שלכם?
״המוזיקה של 2050 נמצאת בעשרות קטלוגים כמו: ״ארטליסט״ ו- ״סטוריבלוקס״ שהם חברות ענק שמשמשות מתווך ביננו לבין הלקוח. המוזיקה שלנו נמצאת בקטלוג הדיגיטלי שלהם ומשם חברות שזקוקות למוזיקה יכולות להוריד את המוזיקה ואנחנו מקבלים תגמולים על השימוש בקטעים.
האתגר היה להצליח להביא לידים ועבודה מחוץ לקטלוגים האלו. למזלנו אחרי תקופה שאנחנו מככבים בהמון פרסומות של מותגי על ברחבי העולם התחלנו לקבל בקשות במייל לעבודות קאסטום מייד, לפי דרישת הלקוח וככה המותג 2050 גדל וגדל. כמויות ההשמעה שלנו בחו״ל הם עצומות ובמימדים לא הגיוניים. המוזיקה שלנו רצה בטיק טוק, אינסטגרם וביוטיוב. יש לנו מיליוני השמעות״.
המוזיקה של WE2050 בפרסומת של Forever 21 לקידום הסרט ״ברבי״
אילו חברות משתמשות במוזיקה שלכם?
״המוזיקה שלנו תפסה חזק מאוד בענף הרכב ובענף האופנה. פיג'ו העולמית התאהבה במוזיקה והשתמשה בה כבר פעם רביעית בסטורי שלהם, בפרסומות בטלוויזיה וביו טיוב. באתר החברה של פיג'ו יש באנרים עם המוזיקה שלנו. הם אפילו עשו סרט פרסומת גדול לפיג'ו ישראל עם המוזיקה שלנו והופעת אורח של נועה קירל״.
גם טסלה, חברת הענק של אילון מאסק, גילתה את המוזיקה של 2050 והפכה לקוחה נאמנה. היא משתמשת במוזיקה שלהם בכל אירועי החברה שמשודרים און ליין וזוכים למיליוני צפיות. כך גם באירוע ההשקה האדיר של רכב הסייבר טראק החדש שלהם וסרטון הוידאו המפורסם בו מוצגת המכונית של טסלה מתחרה ראש בראש מול 911 של פורשה.
״בעקבות החשיפה הגדולה, המון אמנים וחברות מחפשים אותנו ביוטיוב, ענקים כמו: מרצדס, למבורגיני, בוגאטי, פרארי ופורמולה 1 ואנחנו רואים את המספרים עולים והתמלוגים בהתאם. בשנת העבודה הראשונה של 2050 הפקנו כ700- קטעים, שזה בלתי נתפס. זה פשוט משוגע איך 2 אנשים במהלך תקופת הקרונה וכמעט מבלי להיפגש מייצרים כמות כזו של תוכן. כיום החברה קיימת שנתיים וחצי ויש לנו קטלוג עשיר עם כ1200- קטעים מקוריים״.
המוזיקה של בן עמי בפרסומת של חברת הענק טסלה
לסיום כחלק מהקריירה שלך בחו"ל, יש איזה אומן שאתה חולם לעבוד איתו?
"החלום הגדול הוא לעבוד עם הנס זימר שהוא כמובן אחד מכותבי פסקולי הסרטים הגדולים בעולם. אני מאמין ש-2050 יכולה להוסיף לפסקולים שלו צבע חדש שעוד לא נעשה. חלום שלי לעבוד עם Depeche Mode ו- 2U שהם להקות שצרובות לי עמוק בלב וכמובן יש לי עוד רשימה ארוכה ומכובדת. בעולם הדאנס יש את המפיק Pryda או בשמו המלא Eric Prydz, הוא סופר מוכשר, יש לו סאונד מצוין והוא לוקח את המאזין למסע מופלא בכל קטע שהוא יוצר. מה שמייחד אותו זה הויזואל המדהים בהופעות שלו זה שיוצר אשליה כאילו הוא נמצא בתוך הולוגרמה. הייתי שמח לבוא לאל איי ולעבוד איתו. ללא ספק הויזואליות והטכנולוגיה בהופעות שלו נתנו לי השראה ואני רואה אותנו עושים משהו דומה בהופעות העתידיות של 2050"
Instagram: we20fifty