בנאום שזכה לגינוי נרחב בטלוויזיה אמר נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי שאנשיו צריכים לקבל את הרעב כמחיר הצלחתה של המדינה, וכי הוא יכול לחסל חלק מהאוכלוסייה באמצעות תרופות.
בדברים שנשא בשבת, סיסי כינה את יריביו "שקרנים, חבלנים ורשעים", כאשר מבקרים הטילו ספק במיליארדים שהוצאו על פרויקטי תשתית שהוא ביצע, בזמן שמצרים רבים נאבקים כדי לשים אוכל על השולחן. "שלא תעזו לומר שאתם מעדיפים לאכול מאשר לבנות ולהתקדם", אמר סיסי. "אם המחיר של ההתקדמות והשגשוג של האומה הוא להיות רעב וצמא, אז בואו לא נאכל ולא נשתה", הוסיף.
"אל תערערו את האינטרסים של האומה שלנו ותהפכו אותנו למושא הצחוק של העולם".
"עמדו זריזים והפכו את הנסיבות האכזריות שעוברות עלינו, למתנה. ככל שתעמוד חזק יותר, כך זה יחלוף מוקדם יותר [המשברים הכלכליים]".
בדיאלוג מתפתל ולעתים לא פורמלי, הנשיא המצרי הציע דרכים שבהן יוכל "להרוס" את מצרים, אם הוא נוטה כך, על ידי תרופות כדי לטפח כאוס במדינה.
סיסי אמר שהוא שוחח עם מועצת המשפט העליונה לגבי כמה קל יהיה להרוס את המדינה והגיע למסקנה שמתן ל-100,000 אנשים ב"נסיבות קשות" טרמדול, אופיואיד חזק, יעשה את העבודה בעלות של לא יותר מ-30 מיליון דולר. לא ברור מדוע הוא פרסם התבטאויות כאלה אך הערותיו זכו לגינוי נרחב באינטרנט.
אחמד טנטאווי, שממצב את עצמו כיריבו העיקרי של סיסי בבחירות הקרובות במדינה, גינה את נאומו של הנשיא בהצהרה שפורסמה ב-X.
בפנייה ישירה לסיסי כתב: "המצרים ממש רעבו בתקופת שלטונך בגלל הממשל שלך. הם לא ראו שום התפתחות שהובטחה".
עוד האשים טנטאווי את סיסי בהפצת שקרים ובצבירת "בניינים רבי קומות, ערים וארמונות שנבנו במדבריות, גם אם זה על חשבון האדם [הרגיל] וזכותו לחיים הוגנים ולחינוך".
"[הממשלה] שללה מהאזרחים הגנה סוציאלית, והותירה שני שלישים מהמצרים מתחת לקו העוני, בעוד שתנאי רוב השליש הנותר הידרדרו בצורה מסוכנת", אמר.
משתמשים אחרים בפלטפורמה אמרו שסיסי מייצג "קריקטורה של משוגע" בעוד משתמש אחר במדיה החברתית אמר שהערותיו של הנשיא עלולות להכניס אותו לכלא מבחינה טכנית.
כשסיסי מתמודד עם משבר כלכלי שהולך ומעמיק, תגובתו לביקורת הפכה לא יציבה.
מצרים תערוך בחירות לנשיאות בין ה-10 ל-12 בדצמבר, שהוקדם מהתאריך המקורי ב-2024, כאשר סיסי צפוי לזכות בקדנציה שלישית.
אנליסטים חזו כי מצרים בסיכון למשבר חוב.
למרות זאת, סיסי, שלא נרתע מהבעיות הכלכליות ההולכות וגוברות, שאל את המדינה: "באיזו מדינה אתה רוצה לחיות? האם אתה רוצה לבנות את מצרים ולהפוך אותה לאומה חשובה, או לא? האם אתה שוקל לבנות הרפתקה? האם אתה רואה ברפורמה הרפתקה?"
מצרים נתונה במשבר כלכלי במשך שנים, מצב שהוחמר בעקבות המלחמה באוקראינה שהשפיעה קשות על מחירי המזון במדינה.
נתונים רשמיים הראו שהאינפלציה השנתית במצרים הגיעה לשיא חדש של 39.7 אחוזים באוגוסט, בעוד שהלירה המצרית נמצאת בירידה דרמטית מול הדולר.
דולר קונה היום 30 לירות מצריות לעומת קצת פחות מ-20 לפני שנה בדיוק.
מצרים הייתה תלויה בחילוץ מבעלי בריתה העשירים יותר במפרץ ובקרן המטבע הבינלאומית (IMF) בשנים האחרונות, כאשר משקיעים מושכים מיליארדים מהמדינה.
בעוד למשבר הפיננסי יש מגוון סיבות, אנשי אופוזיציה רבים הצביעו על האחיזה הגוברת של הצבא בכלכלה בעקבות ההפיכה ב-2013 שהדיחה את ממשלתו הנבחרת של מוחמד מורסי.