ג'ו בוסקנו, המייצג מספר שכונות בדרום לוס אנג'לס במועצת העיר, הודיע היום (שני) באופן רשמי שהוא תומך בהדחתו של התובע הראשי במחוז, ג'ורג' גסקון, וזאת על רקע הזינוק בפשיעה שנרשם בשנה האחרונה.
חבר מועצת העיר ג'ו בוסקנו (משמאל) והתובע הראשי במחוז לוס אנג'לס, ג'ורג' גסקון (צילום: עיריית לוס אנג'לס / AP)
בוסקנו, שבשנה שעברה הודיע על כוונתו להתמודד בבחירות לראשות העיר (שייערכו בנובמבר הקרוב), פרסם הבוקר סרטון בחשבון הטוויטר שלו, תחת הכותרת "אני תומך בריקול לג'ורג' גסקון".
"אני מאמין גדול ברפורמה במערכת הענישה ואני מאמין גדול בשיקום ושירותים נוספים", הסביר בוסקנו והמשיך, "אבל זה לא מה שג'ורג' גסקון עושה. הוא מעניק שחרור מוקדם לעבריינים ומציע להם עונשים מקלים, אבל הוא לא עושה את הדבר היחיד שתושבי המחוז בחרו בו לעשות: להעמיד לדין פושעים".
Today, I am endorsing the recall of District Attorney George Gascón. pic.twitter.com/ZLwDQEZCwy
— Joe Buscaino (@JoeBuscaino) January 31, 2022
נדמה כי בוסקנו ממש לא לבד בדעותיו, שכן רבים בעיר ובמחוז מייחסים את העלייה בפשיעה למדיניות של התובע הראשי.
כפי שדיווחנו בשבוע שעבר, מחלקת הבחירות של מחוז לוס אנג'לס אישרה את הבקשה שהוגשה ע"י ארגון "Recall Gascón Now", המנסה לגרור בחירות חוזרות, או "ריקול", לגסקון.
פעילים נגד גסקון במחאה שנערכה מול משרדו בלוס אנג'לס בשנה שעברה
למעשה, כבר בתחילת דצמבר מתנגדיו של התובע הראשי החלו לבחון הדחה נוספת, לאחר שהניסיון הקודם בשנה שעברה נכשל. חשוב להסביר כי כדי לגרור בחירות חוזרות, נדרשת תמיכה של מספיק תושבים (הכמות המדויקת משתנה לפי סוג התפקיד). כך למשל, בספטמבר 2021 התקיימו בחירות חוזרות עבור תפקיד מושל קליפורניה (בהן המושל ניוסאם ניצח), ומארגני הריקול נדרשו להשיג כמות חתימות השווה ל-12% מסך המצביעים בבחירות האחרונות (כ-1.5 מיליון).
במקרה של התובע הראשי גסקון, החוק שונה במעט: על המארגנים להשיג כמות חתימות השווה ל-10% מסך המצביעים הרשומים במחוז לוס אנג'לס תוך 160 ימים. היות שישנם כ-5.7 מיליון מצביעים רשומים במחוז המאוכלס ביותר בארה"ב, מארגני הריקול העריכו שהם יזדקקו ל-579 אלף חתימות.
בפועל, מהבקשה שאושרה בשבוע שעבר עולה כי מארגני הריקול יידרשו להשיג 566,857 חתימות בתוך 160 יום (עד ה-6 ביולי). כאמור, בשנה שעברה ארגון "Recall Gascón Now" עמד מאחורי ניסיון נוסף להדיח את גסקון, אולם בפועל מארגני הריקול הצליחו להשיג רק כ-200 אלף חתימות.
במידה שמארגני הריקול יצליחו לעמוד ביעד הפעם וישיגו כ-566 אלף חתימות, הבחירות החוזרות צפויות להתקיים לקראת סוף השנה (יתכן שניתן יהיה לקיים את הבחירות בנובמבר, במקביל לבחירות האמצע לקונגרס).
אם זה אכן יקרה, 'הריקול' יפוצל לשתי שאלות שעליהן התושבים יצטרכו להשיב: האחת, האם להדיח את גסקון (שאלת כן או לא), ובמידה שיותר מ-50% יענו 'כן' בשאלה הראשונה, בשאלה השנייה הם יידרשו לבחור בזהות של מחליפו. למען הסר ספק, שמו של גסקון אינו יכול להופיע בשאלה השנייה.
בוסקנו וראש עיריית לוס אנג'לס, אריק גרסטי (צילום: Getty Images)
גסקון בן ה-67 נבחר בנובמבר 2020 ונכנס לתפקיד חודש לאחר מכן. לפני הבחירות, גסקון התחייב לבצע רפורמה משמעותית במערכת המשפט המקומית.
בין היתר, גסקון הורה על ביטול השחרור בערבות בעבירות שאינן אלימות, ומשרדו אינו מבקש להעמיד לדין קטינים כבגירים. מבקריו של גסקון טוענים שמדיניות זו תרמה לזינוק בפשיעה האלימה שנרשמה בלוס אנג'לס במהלך השנה האחרונה. בין מתנגדיו הבולטים של גסקון ניתן למצוא את אלכס ויאנואבה, שריף המחוז, ומועצת עיריית בוורלי הילס שהצביעה בעד הדחתו מוקדם יותר החודש.
גסקון שימש כמפקד המשטרה בעיר מסה (אריזונה) במשך שלוש שנים, לפני שמונה בשנת 2010 להיות מפקד משטרת סן פרנסיסקו. הוא כיהן בתפקיד זה במשך שנה אחת בלבד, לפני שנבחר להיות התובע הראשי במחוז סן פרנסיסקו (הוא החליף בתפקיד את קמאלה האריס, סגנית הנשיא כיום, שנבחרה באותה שנה להיות התובעת הכללית של קליפורניה).
גסקון כיהן בתפקיד זה מינואר 2011 ועד אוקטובר 2019, וב-2020 הוא החליט להתמודד על התפקיד המקביל במחוז לוס אנג'לס. גסקון גרף 2,002,865 קולות (53.5%) לעומת 1,738,617 (46.5%) שבחרו בתובעת הראשית המכהנת, ג'קי לייסי.