עקבות של זן הקורונה החדש, האומיקרון, זוהה במי שפכים של קליפורניה – כך אמרו גורמים רשמיים, בעוד שמספר המאומתים במדינה עם הגרסה החדשה עלו לדו ספרתי.
האומיקרון זוהה במי שפכים בקליפורניה (צילום: Getty Images)
רמזים המציעים כי האומיקרון נוכח ב'סנטרל וואלי', נמצאו כאמור בדגימות שפכים שנאספו במחוזות סקרמנטו ומרסד. כך אמרה אפידמיולוגית המדינה, ד"ר אריקה פאן, במהלך דיון בוועידה רפואית שנערך ביום שלישי.
"אנחנו בהחלט רואים את האומיקרון ברחבי המדינה, בוודאות", אמרה פאן.
במחוז סקרמנטו, חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד זיהו מוטציה ייחודית אשר נמצאת באומיקרון, במי השפעים מדגימות שנאספו ב-30 בנובמבר, כאשר התוצאות החיוביות לכך אושרו סופית ביום שני האחרון. בהצהרה שהעניקה דוברת המחוז, יאנה היינס, נטען: "הממצאים האלה מצביעים על כך שהווריאנט קיים, ככל הנראה, במחוז סקרמנטו".
המושל גווין ניוסם אשר ביום רביעי את המקרה ה-11 של האומיקרון בגזרת קליפורניה, כאשר בראיון לרשת איי.בי.סי הוא אמר צופה מקרים נוספים. "אמנם יש רק 11 מקרים, אבל תאמינו לי, זה גדול יותר. וזה אומר שהוא נמצא בכל מקום, סביר להניח, בכל רחבי המדינה הזו, ואם לא אז זה מה שיקרה".
ועדיין, מדענים אומרים שלא ברור אם האומיקרון יהפוך לזן הדומיננטי במדינה, ויחליף את ווריאנט הדלתא אשר מהווה יותר מ-99% ממקרי הקורונה ברחבי ארצות הברית, סוגייה אותה הדגיש ניוסם. "הנה נושא עמוק יותר: גרסת הדלתא היא הבעיה. וזו הבעיה שבזינוק ב-30 מדינות במהלך השבועות האחרונים, באשפוז ובטיפול נמרץ. ובגלל זה אנחנו עדיין זהירים מאוד, ומקדמים באגרסיביות את החיסונים והבוסטרים".
פאן התייחסה בוועידה לדו"ח המדאיג של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, המראה את האומיקרון מדבק ברמות גבוהות מאוד. במסמך פורט מקרה של הדבקה בהונג קונג, בין שני אנשים ששהו במלון זה מול זה – אך לא היה אף מגע ישיר או עקיף.
"החקירה הכוללת צילומי מצלמות אבטחה במעגל סגור, אישרה שאף אחד מהמטופלים לא יצא מהחדר במהלך תקופת הסגר. לא חולקו חפצים בין החדרים, ואנשים אחרים לא נכנסו לאף אחד מהחדרים", נכתב בדו"ח. "הפעם היחידה שבה השניים פתחו את הדלת שלהם, הייתה לאסוף מזון שהונח מחוץ לכל דלת חדר. פעם אחרת הייתה עבור בדיקת קורונה".
כמו כן, ישנו חשש שהאומיקרון כל כך דומיננטי, שאנשים שכבר נדבקו או התחסנו, הם עדיין עם סיכוי גבוהה להידבק מחדש. פאן ציינה כי הנתונים הראשוניים מראים שיש "מעל פי שניים סיכון לזיהום חוזר בהשוואה לגלים קודמים. זה מרמז על פלישה לחסינות מפני זיהום קודם".