זן קטלני שהתגלה לאחרונה ושמכיל מספר בלתי מבוטל של מוטציות מניע את ארגון הבריאות העולמי (WHO) לכנס ישיבת חירום מיוחדת, שנועדה לדון באופני הטיפול לגרסה החדשה.
המנהלת הטכנית של גוף הבריאות העולמי, ד"ר מריה ואן קרכוב, הודיעה כי מומחים יתכנסו מחר, ביום שישי כדי לדון בזן החדש, המכונה B.1.1.529, ואשר זוהה כעת בדרום אפריקה, בוטסואנה, והונג קונג.
"קבוצת הייעוץ הטכנית שלנו בנושא התפתחות וירוסים דנה בזה עם עמיתינו בדרום אפריקה", אמרה ואן קרכוב על הגרסה החדשה. "אנחנו מזמנים פגישה מיוחדת לדון בזה, לא כדי לעורר אזעקות, רק כדי להפגיש את המדענים האלה יחד ולדון ב'מה זה אומר?'".
לא הרבה ידוע כרגע על הזן החדש שמתעורר, המשיכה פקידת ארגון הבריאות העולמי, שציינה שפחות מ-100 רצפים גנומיים מלאים זמינים לסקירה.
עם זאת, מה שידוע הוא שהווריאציה כבר נצפתה כבעלת "מספר רב של מוטציות", מה שמעלה שאלות וחששות כיצד ישפיע הדבר על האבחון, הטיפול והחיסונים.
המדען הראשי של ארגון הבריאות העולמי, סומיה סוומינתן, הצביע על "מספר מוטציות מדאיגות בחלבון הספייק" של הגרסה הדרום אפריקאית, בהתייחס למנגנון הביולוגי המאפשר לנגיף הקורונה לחדור לתא מארח ולגרום לזיהום.
פרופסור למיקרוביולוגיה קלינית באוניברסיטת קיימברידג', ראווי גופטה - אשר הזהיר בעבר מהאפשרות של וריאנטים "סופר מוטנטיים" של קוביד - אמר גם שעבודת המעבדה שלו זיהתה שתי מוטציות ספציפיות בזן החדש שיכולות להגביר את הזיהומים ולהפחית את זיהוי הנוגדנים. בתגובה להערות ארגון הבריאות העולמי על הזן החדש, ממשלת בריטניה השעתה זמנית את הטיסות לשש מדינות אפריקאיות, כאשר סאג'יד ג'וויד, השר לבריאות וטיפול סוציאלי, כינה את המהלך כאמצעי זהירות.
גם ישראל הודיעה כי תאסור על נוסעים מדרום אפריקה וממדינות אחרות ביבשת להיכנס.
עם זאת, למרות החששות, ואן קרכוב הביעה אופטימיות מסוימת במהלך פגישת השאלות והתשובות של יום חמישי, ואמרה שהעובדה שהגרסה זוהתה היא בעצמה סימן טוב, שכן "זה אומר שיש לנו מערכת לזהות ולהתמודד במהירות עם זנים מסוכנים".