כמעט כל 82,000 האפגנים אשר פונו לארצות הברית מקאבול, לא נבדקו כראוי לפני שנכנסו למדינה – כך נטען בתזכיר של הסנאט הרפובליקני.
פינוי אפגנים מקאבול, אפגניסטן (צילום: איי.פי)
הממשל לא בדק את המידע על עשרות אלפי אפגנים, ובמקום זאת בחר להסתמך אך ורק על מאגרי מידע פליליים וטרוריסטיים כדי למפות איומים פוטנציאליים. כך נטען בדו"ח, כפי שדווח ב'וושינגטון אקסמינר'.
התזכיר, שנוסח על ידי הרפובליקנים בחודש אוקטובר, מסכם ראיונות עם פקידים פדרליים מהמחלקות לביטחון המולדת, ההגנה, המדינה והמשפטים, אשר פיקחו על מה שהם תיארו כתהליך בדיקה פזיזה בבסיסים הצבאיים.
בערך 75 אחוז מהמפונים מאפגניסטן לא היו אזרחים אמריקנים, בעלי גרין קארד, בעלי אשרת מהגרים מיוחדת מאפגניסטן (SIV) או מבקשי ויזה – כך סיפרו מקורות.
נכון לתחילת אוקטובר, רק 700 מתוך 82 אלף המפונים החזיקו ב-SIV, אשר מעניקים תושבות קבע עבור אלה שסייעו לממשלת ארצות הברית במהלך שהותה באפגניסטן. כך אמר הרפובליקני רוב פורטמן מאוהיו, זאת בניגוד להצהרה של ממשל ביידן כי אלה שפונו לארה"ב החזיקו ב-SIV והיו בעלי ברית.
מפונים אפגנים בשדה התעופה וושינגטון דאלס (צילום: איי.פי)
יותר מ-40% מעשרות אלפי המפונים נחשבו כ"בעלי ברית" שזכאים להגיש בקשה לוויזה, אך הם טרו עשו זאת. כך אמרו גורמים רשמיים ל'אקסמינר'.
כמו כן, לפי גורמים רשמיים במחלקה לביטחון המולדת, 4,920 מתוך המפונים הם אזרחים אמריקנים, 3,280 הם תושבי קבע חוקיים, והשאר, 73,800 – או 90% - הם אזרחים אפגנים. המשרד לא פירט כמה מתוך כ-74 אלף היו מועמדים לקבלת SIV.
באוגוסט, ביידן אמר כי כל המפונים מקאבול לארצות הברית יעברו "בדיקה ביטחונית" בבסיסים הצבאיים לפני שהם ייכנסו לארה"ב, הצהרה אשר נתמכה על ידי מחלקת המדינה ומזכיר ביטחון המולדת, אלחנדרו מיורקס.
"מטוסים אשר ממריאים מקאבול אינם טסים ישירות לארצות הברית. הם נוחתים בבסיסי צבא ארה"ב ובמרכזי מעבר ברחבי העולם", אמר ביידן ב-22 באוגוסט. "באתרים האלה, אנחנו עורכים בדיקות יסודיות – בדיקות ביטחוניות לכל מי שאינו אזרח ארצות הברית או תושב קבע חוקי".
על פי התזכיר, ממשל ביידן הורה לצבא ולסוכנויות הפדרליות לייעל את התהליך בכפוף לפרוטוקולי הבדיקה הנרחבים ביותר שנקבעו לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר. הבדיקה התייחסה למידע ראשוני שסיפקו פליטים לרשויות החוק באמצעות הצהרות אישיות, מסמכים ממשלתיים וביומטריה, כמו טביעות אצבעות. הבדיקה הנרחבת יותר מגיעה לאחר מכן, כאשר פקיד ממשלתי מראיין את הפליט על מנת לאשר שהוא אכן מי שהוא טוען.
המזכיר לביטחון המולדת אלחנדרו מיורקס, והנשיא ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
אך בתזכיר נכתב כי הראיונות "נערכו רק למפונים שהיה להם מידע הקשור לרישום הביומטרי שלי או הטלפון שלהם". על פי 'אקסמינר', המחלקה לביטחון המולדת והבית הלבן לא הצליחו להגיע להסכמה לגבי ההגדרה ל"בדיקה".
בהודעה לעיתון, המשרד לביטחון המולדת טען: "כמו עם כל קבוצת אוכלוסייה שנכנסת לארצות הברית, המחלקה, בתיאום עם שותפים בדיקה בין כל הסוכנויות הרלוונטיות, נוקט במספר צעדים כדי להבטיח שאלו המבקשים להיכנס לא יהוו סיכון לביטחון הלאומי או הציבורי. תהליך הסינון והבדיקה הקפדני כולל בדיקות ביומטריות וביוגרפיות שנערכות על ידי אנשי המודיעין, אכיפת החוק ולוחמה בטרור, כמו גם על ידי ה-FBI והמרכז הלאומי ללוחמה בטרור, ושותפים נוספים לקהילת המודיעין. תהליך זה כולל סריקת טביעות אצבע, תמונות ונתונים ביוגרפיים של כל אפגני, לפני שהוא מקבל אישור לנסוע לארצות הברית".
גורמים רשמיים בארצות הברית כבר מודעים לעשרה מקרים בהם אפגנים זכו להיכנס לארצות הברית, ואילו נבדקו הם לא היו מקבלים אישור. כמו כן, בספטמבר האחרון שני אפגנים שפונו מקאבול הואשמו בפשעים, ביניהם צעיר בן 20 שתקף מינית נערה בת 16.