הקונספט של "בריחה מקליפורניה" - מעין גל עזיבה המונית של תושבי המדינה המוזהבת - תופס תאוצה בשנים האחרונות. מרבית האנשים שמתגוררים בקליפורניה מכירים לפחות אדם אחד שעזב את העיר או את המדינה בגלל יוקר המחייה, משבר הדיור, רמת המיסוי הגבוהה או מגוון סיבות אחרות.
אך מחקר שפורסם לאחרונה ע"י מספר אוניברסיטאות מובילות בארה"ב מנפץ את מיתוס הבריחה מקליפורניה.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
מדובר במחקר רחב היקף שהחל בשנה שעברה, ובו השתתפו חוקרים מארבע אוניברסיטאות בכירות: אוניברסיטת קליפורניה בברקלי, אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA), סטנפורד וקורנל. ממצאי המחקר, שפורסמו בשבוע שעבר, מצביעים על כך ש"לא קיימת הוכחה כלשהי למספר חריג של תושבים שעזובים את המדינה או מתכננים לעשות זאת".
לפני שניכנס למחקר עצמו, מוטב להיזכר בעובדות העולות ממפקד האוכלוסין של ארצות הברית לשנת 2020. לפי הדו"ח הממשלתי שפורסם מוקדם יותר השנה (והספירה בו התבצעה אשתקד), בין ינואר 2020 לינואר 2021 נרשמה ירידה של 182,083 תושבים (0.46%-), ואוכלוסיית קליפורניה עומדת כיום על 39,466,855.
בעקבות הצמצום באוכלוסייה ולאור מגמות הפוכות במדינות אחרות, קליפורניה איבדה מושב בקונגרס בפעם הראשונה מאז שהפכה למדינה האמריקאית ה-31 בשנת 1850.
חשוב לציין שבמפקד האוכלוסין קליפורניה דווקא רשמה עלייה של 6.1% בכמות התושבים (לאורך העשור, כלומר בין 2010 ל-2020), אך המדינה איבדה מושב בקונגרס מכיוון שמדינות אחרות רשמו עליות גדולות בהרבה (אוכלוסיית פלורידה, למשל, זינקה בקרוב ל-15% בתקופה זו).
חוקרי אוניברסיטת קליפורניה בברקלי הצטרפו למחקר (צילום: Shutterstock)
על אף שהנתונים הרשמיים מראים שקליפורניה אכן מאבדת תושבים, החוקרים טוענים שלא מדובר בכמויות חריגות או שונות ממדינות אחרות. כמו כן, מחברי המחקר לא מצאו הוכחות כלשהן ל"בריחת המיליונרים" (מעין גל עזיבה נטישה המונית של עשירי המדינה). יתרה מכך, המחקר מצא שקליפורניה ממשיכה למשוך אליה יותר קרנות הון סיכון מאשר 49 המדינות האחרות יחדיו, וזאת למרות העזיבה של היולט פקארד (HP) ואורקל בשנה שעברה.
החוקרים כן מצאו שסן פרנסיסקו מאבדת תושבים (כלומר, שיותר אנשים עזבו את העיר מאשר עברו אליה), אולם כשני-שליש מתוך אלו שעזבו נשארו בערים אחרות באזור מפרץ סן פרנסיסקו, ולמעלה מ-80% נשארו בקליפורניה.
קבוצת החוקרים הגיעה למסקנותיה בעזרת ניתוחים של נתונים פומביים, למשל סקרים שבוצעו בנושא, נתוני ממפקד האוכלוסין, דו"חות קרדיט, רישומי נכסים, השקעות קרנות הון סיכון ועוד.
יוקר המחייה ומשבר הדיור הם שניים מהגורמים המרכזיים לעזיבת התושבים (צילום: Getty Images)
כך לדוגמה, מחברי המחקר הצביעו על סקר שבוצע לאחרונה ע"י אוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, שמצא שמספר תושבי קליפורניה המתכננים לעזוב את המדינה נותר יציב מזה שנתיים רצופות. למעשה, אפילו ניתן לטעון שמספר התושבים ששוקלים לעזוב את המדינה נמצא בירידה קלה (23% כיום לעומת 24% במחקר דומה שפורסם בשנה שעברה).
באופן מעניין ביותר, בקרב אלו שכן מעוניינים לעזוב את קליפורניה, 21% מזדהים כדמוקרטיים ואילו 30% מזדהים כרפובליקניים - פער יחסית קטן.
עוד עולה מהסקר (של אונ' קליפורניה בסן דייגו) כי מרבית התושבים עדיין מאמינים ב"חלום של קליפורניה" - אם כי רמת האמונה משתנה בהתאם לדמוגרפיה, למעמד הכלכלי ולשיוך הפוליטי. כך למשל, תושבים במעמד הביניים, לבנים, מבוגרים ובעלי זיקה למפלגה הרפובליקנית השיבו בפסימיות, בזמן שהיספאנים, אפרו אמריקאיים, אסייתיים וצעירים היו אופטימיים יותר.
"כאשר מפלחים את הנתונים ובוחנים אותם על סמך גיאוגרפיה, גזע, הכנסה וכדומה, המחקר מציג תמונה ברורה למדי בנוגע למי רואה את קליפורניה כמדינה המוזהבת ומי רואה אותה כמדינה הכושלת", מסביר ג'ון פרז, בכיר באוניברסיטת קליפורניה, "המידע האמפירי הנ"ל צפוי לאכזב את אלו שכבר הכריזו על מותה של קליפורניה, אך הוא גם צריך לשמש כקריאה לפעולה למחוקקים ומקבלי ההחלטות, שצריכים לטפל בבעיות שגרמו לחלק מהאנשים לאבד תקווה ב'חלום של קליפורניה'".
בכל הנוגע ל"בריחת המיליונרים" שכביכול מתרחשת בקליפורניה, המחקר דווקא מצא כי יש קשר ישיר בין רמת הכנסה גבוהה יותר לבין מידת שביעות הרצון מהמצב במדינה. יתרה מכך, מבחינה של נתוני המיסוי בשני העשורים האחרונים עולה כי 'בריחת המיליונרים' כלל לא מתרחשת למרות שאנשים רמת המיסוי הגבוהה לבעלי הכנסה גבוהה.
"כמדינה, קליפורניה ניצבת בפני אתגרים קיומיים, החל מדיור בר השגה וכלה בהתאוששות הכלכלית לאחר משבר הקורונה", המשיך פרז, "כדי לסייע למקבלי ההחלטות, אוניברסיטת קליפורניה אספה את החוקרים הבכירים ביותר במדינה כדי להציג את המגמות הקיימות בחברה בעזרת נתונים".
אילוסטרציה (צילום: AP)
קליפורניה הפכה להיות המדינה האמריקאית ה-31 בשנת 1850, וב-170 השנים שעברו מאז המדינה הפכה ליעד מבוקש ביותר עבור אמריקאים (וזרים) רבים.
זה החל כבר בימים הראשונים שלה כמדינה אמריקאית, כאשר הבהלה לזהב הובילה רבבות לעבור מערבה. מגמה זו חודשה כעבור כמאה שנים, לאחר שארה"ב תרמה לניצחון בעלות הברית במלחמת העולם השנייה, כאשר רבים ביקשו לעבור למדינה כדי לעבוד בתעשיות החדשות שנולדו בה. בשנות ה-90 צפון קליפורניה, ובפרט עמק הסיליקון, הפכו ליעד מבוקש ביותר עבור עובדים בתעשיות הטכנולוגיות השונות.
אך בדו"ח שפורסם אשתקד (ומתייחס לתקופה שבין ה-1 ביולי 2019 ל-1 ביולי 2020) נטען שקליפורניה איבדה כ-135 אלף תושבים בתקופה זו (בחישוב נטו). זו הפעם ה-12 בלבד שקליפורניה מאבדת תושבים (בחישוב נטו) מאז 1900, והכמות השלישית הגדולה ביותר של תושבים שעזבו את המדינה במהלך שנה בודדת.
שתי הפעמים הקודמות, אגב, התרחשו במהלך שתי תקופות של חוסר וודאות כלכלית: במהלך המשבר הכלכלי בתחילת שנות ה-90, ושוב כאשר ארה"ב הייתה בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי ב-2008.
בקרב אותם תושבים שכן עוזבים את קליפורניה, אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שיעורי המיסוי הגבוהים במדינה המוזהבת, בייחוד בהשוואה למדינות כגון טקסס ונבאדה. אחד השמות הבולטים ברשימת העשירים שעזבו את קליפורניה הוא אילון מאסק, מייסד טסלה ו-SpaceX שהודיע בסוף 2020 על כוונתו להעתיק את פעילות החברות לטקסס.
"כאשר קבוצה מנצחת במשך תקופה ארוכה, היא נוטה לגלות שאננות ותחושה שהיא רשאית לעשות ככל שעולה ברוחה", הסביר מאסק בזמנו, "ואז קורה שהיא כבר לא לוקחת אליפות. קליפורניה זכתה ביותר מדי אליפויות".
מאסק אף נשאל ישירות האם הוא בעצמו עזב את קליפורניה: "קודם כל, אני רוצה לומר ש-SpaceX וטסלה פועלות במדינה בצורה משמעותית. למעשה, טסלה היא יצרנית הרכבים האחרונה שפועלת בקליפורניה, ו-SpaceX היא חברת החלל האחרונה שעדיין מייצרת דברים במדינה. היו הרבה חברות בעבר, אך זה חשוב לי להגיד שאלו שתי החברות האחרונות בקליפורניה בתחום שלהן. עבורי ברמה האישית, כן, עברתי להתגורר בטקסס".
"כאשר קבוצה מנצחת, נוצרת אצלה תחושת שאננות": אילון מאסק, שעזב את קליפורניה אשתקד (צילום: AP)
כאמור, למרות שקליפורניה תאבד מושב בקונגרס בפעם הראשונה בתולדותיה, וחרף העובדה שחלק מחברות הענק ועשירי המדינה (כמו מאסק) בחרו לעזוב אותה, אין הוכחה לכך שבאמת קיימת עזיבה המונית במדינה המוזהבת.
מאידך, ברור לכל התושבים שהמצב במדינה הולך ומדרדר, ויש לבצע שינויים משמעותיים כדי להחזיר את קליפורניה לגדולתה.