קורבנות פיגוע הירי בבית כנסת בדרום קליפורניה לפני כשנתיים יכולים להגיש תביעה כנגד יצרנית כלי הנשק והחנות שבה היורה רכש אותו, כך נקבע מוקדם יותר השבוע ע"י בית המשפט בקליפורניה.
מימין: ארנסט מביט בפנים חתומות בבית המשפט; משמאל: ארנסט נכנס לבית חב"ד עם כלי הנשק, המתפללים מתחבאים ובורחים (צילום: AP)
בפסיקתו שפורסמה ביום רביעי, השופט קנת' מדל קיבל את טענותיהם של הפצועים (ובני משפחתה של הנרצחת), שאמרו שיצרנית הנשק 'סמית אנד ווסון' ידעה שהרובה סער מסוג AR-15 "בקלות יכול להפוך לרובה שעובר על החוק בקליפורניה".
חשוב להסביר כי קיים חוק פדרלי משנת 2005, בו יצרניות הנשק זוכות להגנה משפטית מתביעות המוגשות כתוצאה מפשעים שבוצעו בעזרת כלי הנשק. עם זאת, החוק כן מאפשר לתבוע את החברות כאשר ישנו חשד לרשלנות, או לחילופין במידה שיצרנית הנשק הפרה את החוק ביודעין.
כאמור, השופט מדל אף קבע כי ניתן לתבוע את San Diego Guns - החנות שמכרה את הרובה לג'ון ארנסט חרף העובדה שהיה רק בן 19 (בקליפורניה החוק אינו מאפשר למכור רובים לצעירים מתחת לגיל 21, אלא כן הם מחזיקים ברישיון ציד - שלא היה לארנסט).
נכון לכתיבת שורות אלה, סמית אנד ווסון טרם הגיבה להחלטת בית המשפט בקליפורניה.
לורי גילברט קיי ז"ל (צילום: מש' קיי / Shutterstock)
כזכור, ארנסט נכנס לבית חב"ד בעיר פאווי - מצפון לסן דייגו - במהלך חג הפסח בשנת 2019. הוא פתח באש ורצח את לורי גילברט קיי ז"ל ופצע שלושה נוספים, ביניהם ילדה בת 8 ורב שאיבד אצבע.