בשבוע שעבר התרחשו שני אירועים חריגים, בהפרש של יומיים בלבד ובמרחק של ארבעת אלפים קילומטרים אחד מהשני, וספק אם איש תיאר לעצמו עד כמה שתי התקריות יהוו סימן לבאות - הן לקהילה הישראלית והן לקהילה היהודית בארה"ב.
בתקרית הראשונה, שאירעה ביום שלישי בלוס אנג'לס, קבוצת פעילים אנטי-ישראליים עשתה את דרכה בשד' לה סיינגה, ובשלב מסוים הם הגיעו למסעדה מקומית, יצאו מרכבם והחלו לברר מי מהסועדים יהודי. שני סועדים השיבו שהם יהודים, ומיד הותקפו באגרופים ובאלות. אחד מהקורבנות אושפז בבית החולים בעקבות המכות שספג בראשו.
פחות מארבעים ושמונה שעות לאחר מכן, בצדה השני של ארצות הברית, אחד מאתרי התיירות הפופולריים והמוכרים ביותר במדינה - טיימס סקוור - היה נראה יותר כמו בית חאנון מאשר ניו יורק.
הקהילה היהודית וישראלית בלוס אנג'לס סיפקה תשובה לגל האנטישמיות בארה"ב: מפגן תמיכה בו השתתפו אלפים (צילום באדיבות ליאור יהודה)
שעות ספורות לאחר ההכרזה על הפסקת אש בין ישראל לחמאס, קטטה המונית אירעה בלב טיימס סקוור ומשטרת ניו יורק נאלצה להזעיק למקום עשרות ניידות ולהפריד בין הצדדים.
מה שהחל עם קללות הדדיות בין הפעילים הפלסטינים והמפגינים הישראלים, גלש במהרה למפגן אלימות בלתי נתפס של תומכי החמאס, שכלל השלכת חפצים כגון בקבוקי זכוכית, ירי זיקוקים לעבר הישראלים וניסיונות לבצע לינץ' בכל מי ש"נראה יהודי".
קרוב ל-30 פעילים פלסטינים נעצרו בחשד למעורבות בתגרת הענק, כאשר למחרת התקרית משטרת ניו יורק הודיעה על מעצרו של וואסים עוואדה, תושב ברוקלין בן 23 אשר תועד כשהוא מכה חובש כיפה באמצעות קביים.
על פניו נראה שמדובר בשתי תקריות נפרדות, אף על פי נקודות הדמיון הרבות שאכן קיימות. בפועל, מדובר באנטישמיות בוטה ומגעילה, ומבצע 'שומר החומות' שהתנהל ברצועת עזה שימש אך ורק כתירוץ לאותם מתפרעים לחשוף את פניהם האמיתיות ולתקוף יהודים וישראלים-אמריקאיים ברחבי ארצות הברית.
בית חאנון או טיימס סקוור? ישראלים ויהודים הותקפו בלב ניו יורק (צילום: Getty Images)
יאמר לזכותם של מרבית הפוליטיקאים, בעיקר ראשי הערים והמושלים, כמו גם מפקדי המשטרה ומשרדי השריף, שהם גינו בחריפות את גל פשעי השנאה שמתרחש מחוף לחוף.
חלקם, למשל ראש עיריית לוס אנג'לס אריק גרסטי, הם בעצמם יהודים. מיד לאחר ניסיון הלינץ' ביהודים בעירו, גרסטי הורה למשטרה לחקור את התקרית כפשע שנאה: "כתושבי העיר, אנו מגנים את המתקפה האנטישמית והמאורגנת שאירעה. בדומה לכל תושבי העיר, גם תושביה היהודים של לוס אנג'לס תמיד צריכים להרגיש בטוחים בעירם", הוא אמר.
במקביל אליו, ראש עיריית ניו יורק ביל דה-בלאזיו התחייב להגביר את הנוכחות המשטרתית בסמוך לבתי כנסת ומוסדות יהודים אחרים: "סדרת המתקפות שראינו היא בלתי נתפסת. זוהי אנטישמיות פשוטה כמשמעה, ולא צריך ללכת אחורה יותר מדי זמן בהיסטוריה כדי לדעת מה קורה כאשר לא מטפלים בשנאה זו. זו העיר של כולנו, ואין בה שום מקום לשנאה".
מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, אף הוא הורה לחקור את סדרת המתקפות כפשעי שנאה: "אני מגנה בתוקף את המתקפה האכזרית הזו כנגד תושבי ניו יורק היהודים. לא נסבול הטרדה ותקיפות אנטישמיות במדינה שלנו. ניו יורק היא ביתם של אנשים מרחבי העולם, זה מה שהופך אותה לכה ייחודית. כולם צריכים לדעת שהם יכולים להסתובב ברחובות מבלי להפוך לקורבן של הטרדה או אלימות, ללא קשר לדת או המוצא האתני שלהם".
גל התקיפות בלוס אנג'לס (מימין), בניו יורק (צד שמאל למטה) ודרום פלורידה
גל האנטישמיות לא פסח גם על חברי הקהילה היהודית וישראלית בערים ומדינות אחרות ברחבי ארצות הברית, כולל דרום פלורידה שבה מתרחשת מגמה מדאיגה ביותר.
בשבוע שעבר, משפחת אורגן - אריק, אשתו קרן ובתם ג'יימי - הגיעו מניו ג'רזי למיאמי לכבוד חופשה קצרה. כפי שרבים עושים כאשר מגיעים לסאות' ביץ', הם יצאו לטייל באזור ולהנות ממזג האוויר החמים.
כאשר הם טיילו באזור בל הרבור, ארבעה "צעירים בעלי מראה מזרח-תיכוני" עצרו את רכבם בסמוך אליהם והחלו לקלל אותם: "הם צרחו 'לכו ת**יינו יהודים', 'תמותו יהודים' ו-'לשחרר את פלסטין'", אריק כתב בפוסט שבו שיחזר את המתקפה, "אחרי זה הם צעקו שהם הולכים לאנוס [את אשתי ואת בתי], ואז הם זרקו עלינו זבל ובקבוקים".
אריק אף סיפר כי חשש לחיי משפחתו: "הדבר הראשון שעבר לי בראש זה לוודא שאשתי ובתי נמצאות מאחוריי, כדי שאם משהו יקרה אני אספוג את זה ולא הן", הוא אמר.
למרבה המזל, גבר שעבר במקום במכונית האאודי שלו הבחין בתקרית האנטישמית הקשה, ויצא מהמכונית תוך כדי שהוא שולף אקדח שהיה ברשותו. ארבעת הצעירים הבחינו בו ונמלטו מהמקום במהירות: "אני אסיר תודה על כך שהאיש הזה, זר לחלוטין, לא היסס להתערב ולהגן עלינו", כתב אריק, שהוסיף שהוא פנה למשטרה כדי להתלונן על התקרית.
גם במקרה הזה המשטרה חוקרת את התקרית כפשע שנאה, וראש העיר הגיב ואמר: "ישנה מטרה ברורה למתקפות האלה, והיא ליצור תחושת פחד בקרב הקהילה היהודית. למבצעי המתקפה הזו אני רוצה להגיד: דעו לכם שאתם לא תצליחו לעשות את זה. אנו קהילה חזקה וגאה, ונמשיך לעמוד לצד ישראל".
ימים ספורים לאחר מכן ובמרחק של כעשרה קילומטרים בלבד מהמקום שבו אריק ומשפחתו הותקפו, אלמוני הגיע לבית חב"ד בעיר הלנדייל ביץ'. הוא התעמת עם הרב, שמנע את כניסתו לבניין, תוך כדי שהוא מטיח בו קללות אנטישמיות קשות. אם לא די בכך, כעבור מספר שעות האיש שב לבית חב"ד עם שקית מלאה בצואת אדם: "החשוד רוקן את תוכן השקית בכניסה למבנה, קילל וצעק דברים כגון 'יהודים צריכים למות', ונמלט בשנית", אמרו במשטרה.
מפגן תמיכה גדול במיוחד נערך גם בלאס וגאס (צילום באדיבות שלי קליין)
סדרת המתקפות האנטישמיות הובילה לתחושת תסכול קשה בקרב הקהילה הישראלית ויהודית בארה"ב, שחבריה מסרבים לשבת בחיבוק ידיים. בעקבות כך, בימים האחרונים התקיימו מספר עצרות ומפגני תמיכה בישראל ברחבי ארצות הברית.
בניו יורק התקיימה צעדת הזדהות עם ישראל ע"י ארגון הקהילה הישראלית-אמריקאית (IAC), במהלכה מאות ישראלים ויהודים צבעו את מנהטן בכחול לבן: "אנחנו כאן כדי לשלוח מסר ברור", סיפר אחד המשתתפים, "אנו עומדים יחדיו כנגד הטרור, שאינו מקובל באף צורה. לא בניו יורק, לא בישראל ולא בשום מקום אחר בעולם".
בשיקגו, מאות יהודים וישראלים הגיעו למפגן תמיכה שנערך באזור העיירה סקוקי, ימים ספורים לאחר שבית כנסת הושחת במהלך חג השבועות. בלאס וגאס, קרוב לאלף איש השתתפו ב"צעדת האור", בה מאות מכוניות נסעו לאורך הסטריפ המפורסם בעיר, תוך כדי הנפת דגלי ישראל, דגלי צה"ל ומסרים פרו-ישראליים באנגלית, למשל "We Stand with Israel".
גולת הכותרת של הפעילות הפרו-ישראלית בארה"ב נרשמה בסוף השבוע האחרון בלוס אנג'לס, כאשר אלפים השתתפו במפגן תמיכה תחת הסיסמה "מאוחדים נגד הטרור".
בין היתר, באירוע זה השתתפו: ד"ר הילל ניומן, הקונסול הכללי בלוס אנג'לס; דניס פרגר, סופר ומייסד ארגון 'PragerU'; אילן קאר, השליח המיוחד למלחמה באנטישמיות במהלך כהונת הנשיא לשעבר טראמפ; שרה עידאן, מלכת היופי של עיראק בשנת 2017 ופעילה פרו-ישראלית בולטת ברשתות החברתיות; לילי בוסה, לשעבר ראשת עיריית בוורלי הילס; והרב דוד וולפה.
"היה לי חשוב שנשים דגש על איחוד", מסביר אחד ממארגני האירוע הבולטים, ליאור יהודה, בשיחה עם חדשות USA, "זה לא מפגן תמיכה שארגון כזה או אחר עומד מאחוריו, אלא איחוד כל הארגונים שתומכים בישראל".
אלפים הגיעו לצעדת הזדהות עם ישראל שנערכה בבוורלי הילס בסוף השבוע האחרון (צילום באדיבות ליאור יהודה)
ליאור אף דיבר על הנסיבות שגרמו לו לסייע בארגון האירוע: "תכננו את זה במשך מספר שבועות, וזה קיבל חשיבות נוספת בגלל התקיפות שראינו ברחובות. גם ראינו כיצד הפעילים האנטי-ישראליים מצליחים להוציא אלפים לרחובות, ככה שהיה עוד יותר חשוב להשמיע את קולנו המאוחד".
כבר בשלבי התכנון הראשוניים של האירוע, לליאור היה ברור שיש להפגין בצורה שלווה ולא אלימה, וגם לוודא שאיש לא מנצל את הבמה כדי לקדם אג'נדה פוליטית. המשתתפים התבקשו שלא להגיע עם שלטים פוליטיים כלשהם, וליאור הסביר ש"זה ממש לא מקרי, כל מי שהגיע העביר את אותם מסרים של תמיכה, דמוקרטים ורפובליקנים כאחד. זה המסר הכי חשוב, שלא צריך להפוך את ישראל לנושא פוליטי, זה לא עניין של ימין ושמאל. התמיכה בישראל היא אפוליטית".
"אני מבקש להודות קודם כל לקהילה הישראלית ויהודית, שאלפים מהם בחרו להשתתף באירוע למרות האירועים שראינו ברחובות העיר. צריך לפעול בחוכמה ולהיות ערניים למתרחש, ואני חושב שהצלחנו לעשות את זה תוך כדי שהעברנו מסר ברור. אנחנו פה, אנחנו חזקים, אנחנו לא מפחדים ואנחנו בטח לא מוכנים להסתתר", המשיך ליאור.
"אני גם רוצה למסור תודה עמוקה לחברים שלנו הנוצרים שבאו בכמויות אדירות, בייחוד הבישופ רוברט סטרנס מ-'Eagle Wings', וגם להודות לארגון 'Israel Christian Nexus'. הם ידידי אמת של מדינת ישראל והעם היהודי, והם נתנו פוש אדיר והרבה בזכותם הגענו לרמה שראינו במהלך מפגן התמיכה".
למרבה המזל, במהלך הצעדה לאורך שד' סנטה מוניקה לא נרשמו עימותים כלשהם עם מעט הפעילים הפלסטינים שהגיעו למקום, וליאור מסביר שזה ממש לא במקרה: "הכל נעשה בתיאום עם רשויות החוק, בייחוד משטרת בוורלי הילס שאף דאגה לשלוח למקום כמות גדולה של שוטרים שדאגו לכך שנוכל להביע את תמיכתנו ללא חשש. היו גם מאבטחים פרטיים מכמה ארגונים, ואני מבקש להודות לכולם על תרומתם".
"הרבה פעמים אנשים משתמשים במושג הזה הנקרא 'איחוד', אבל אני חושב שהראנו שזה לא סתם קלישאה שחוקה. עשרות ארגונים ותנועות השתתפו וסייעו בארגון האירוע, למשל 'יד ימין', 'iCAN', ה-IAC, 'שילד אוף דיוויד', תנועת 'EndJewHatred#', 'קלאב זי', 'Stand with Us' ורבים נוספים", מסכם ליאור.