מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) צפוי להעניק אישור לשימוש חירום לחיסון פייזר גם לבני 12 עד 15, יתכן כבר בימים הקרובים, כך דווח מוקדם יותר היום (שני) בניו יורק טיימס.
הבאים בתור להתחסן? (צילום: פייזר / בן קרול)
כזכור, החיסון של פייזר הוא אחד משלושה שמאושרים לשימוש כיום בארצות הברית (ביחד עם מודרנה וג'ונסון אנד ג'ונסון), והוא היחיד שניתן לבני 16 ו-17 (השניים האחרים מאושרים לשימוש בקרב בני 18 ומעלה).
לקראת סוף חודש מרץ, ענקית התרופות האמריקאית הציגה את תוצאות הניסוי הקליני שערכה בקרב בי 12 עד 15, בהם נטען שהחיסון לקורונה בטוח ונמצא יעיל ב-100% במניעת תחלואה. כעשרה ימים בלבד לאחר מכן, החברה כבר פנתה ל-FDA בבקשה לקבל את החותמת הסופית למהלך.
מעבר לכך שמיליוני הורים ברחבי ארצות הברית בוודאי ישמחו לראות את ילדיהם זוכים לקבל את החיסון, מומחים לבריאות הציבור אף סבורים שמתן החיסון לקבוצת הגיל הנ"ל תסייע להגיע לחסינות עדר.
לפי ההערכות, ה-FDA יעניק את האישור לפייזר לקראת תחילת שבוע הבא. עם זאת, חשוב לזכור כי בדומה לאופן שבו החיסונים אושרו לשימוש לראשונה, ועדה מיוחדת של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) תתכנס כדי לבחון את הנתונים ולהחליט האם החיסון בטוח ויעיל לשימוש.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
יותר מ-2,200 נערים ונערות השתתפו בניסוי הקליני שערכה פייזר, כאשר מחציתם קיבלו את החיסון האמיתי ואילו השאר קיבלו פלצבו. בזמן ש-18 צעירים שקיבלו את הפלצבו נדבקו בקורונה, לא נרשם ולו מקרה אחד של הידבקות בקרב אלו שקיבלו את החיסון עצמו.
עם זאת, ראוי לציין שמדובר בכמות קטנה, לפחות באופן יחסי, של משתתפים בניסוי. לשם השוואה, בניסוי שפייזר ערכה בקרב מבוגרים השתתפו למעלה מ-43 אלף איש.
בכל הנוגע לתופעות לוואי, בפייזר דיווחו שהן דומות לאלו שנרשמו בקרב מבוגרים: כאבים בזרוע, תשישות וכאבי ראש.
"אי אפשר לדעת בוודאות שהחיסון יהיה יעיל ב-100% ב'עולם האמיתי'", הסביר בזמנו ד"ר באדי קריץ', רופא ילדים ומומחה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שבאוניברסיטת ואנדרבילט בטנסי, "מה שכן אפשר לדעת כבר עכשיו זה שהחיסון מתנהג באותה צורה בילדים ובמבוגרים, ויתכן שבקרב ילדים התגובות טובות עוד יותר".
אילוסטרציה (צילום: פייזר)
במקביל, מבצע החיסונים ממשיך להתקדם ברחבי ארצות הברית, ואתמול (ראשון) ניתנו כ-2.1 מיליון מנות חיסון, ובכך הממוצע בשבוע החולף עומד על כ-2.4 מיליון מנות חיסון ביום. לשם השוואה, ב-13 באפריל הנתון עמד על 3.4 מיליון מנות חיסון ביום.
לפי ה-CDC, ההאטה שנרשמה במבצע החיסונים אינה נובעת ממחסור או עודף ביקוש, אלא מהססנות שקיימת באוכלוסיות מסוימות. מגמה זו באה לידי ביטוי בנתון הבא: לא פחות מ-17 מדינות מדווחות על ירידה במספר מנות החיסון שניתנו לתושבים בכל אחד משלושת השבועות האחרונים.
ולמרות זאת, ממוצע הנדבקים היומי במהלך שבעת הימים האחרונים ירד מתחת ל-50 אלף בפעם הראשונה מאז אוקטובר אשתקד. לפי החוקרים באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, 49,209 נשאים אובחנו בכל יום בשבוע האחרון (344,463 נשאים).
לשם השוואה, ב-2 בינואר - רק לפני חמישה חודשים - ארצות הברית רשמה שיא תחלואה יומי חדש עם 300,310 נשאים.
נכון לבוקר יום שני, כ-147 מיליון אמריקאים קיבלו לפחות זריקת חיסון אחת (כ-44.3% מהתושבים, וכ-56% מבני 18 ומעלה), ואילו 104.8 מיליון אמריקאים, או 31.6% מהאוכלוסייה (כ-40% מבני 18 ומעלה), מחוסנים באופן מלא.