התוכנית לפתיחה המחודשת וחלקית של בתי הספר הציבוריים בלוס אנג'לס יצאה לדרך השבוע, למעלה משנה לאחר שהקמפוסים נסגרו והתלמידים עברו למתכונת של לימודים מהבית.
גיבוש התוכנית הושפע רבות מדרישות ארגון המורים, שהובילו לעיכוב של שבועות רבים ביישום התוכנית. יתרה מכך, ארגון המורים ומשרד החינוך החליטו לגבש נהלי בטיחות מחמירים ביותר, גם בהשוואה להמלצות רשויות בריאות, ועל כן נהלים אלו צפויים להגביל את כמות השיעורים שניתן להעביר בתוך הכיתות.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
פתיחת בתי הספר השייכים למשרד החינוך בלוס אנג'לס (Los Angeles Unified School District) מתרחשת באופן הדרגתי. במהלך יום שלישי נפתחו 61 בתי ספר יסודיים ו-11 גנים עבור התלמידים הלומדים בגן או בכיתה א'. למחרת הצטרפו אליהם התלמידים הלומדים בכיתות ב' ו-ג', ויממה לאחר מכן גם תלמידי כיתות ד' ו-ה' שבו לקמפוסים.
שאר בתי הספר היסודיים יפתחו בשבוע הבא (החל מה-19 באפריל), כאשר פתיחתם של חטיבות הביניים והתיכונים מתוכננת לשבוע האחרון של אפריל (החל מה-26 בחודש).
מפקח החינוך במחוז לוס אנג'לס, אוסטין ביוטנר, מנסה להציג את התוכנית הייחודית לפתיחת בתי הספר כמעין מודל לאומי שיש להעתיק אותו. לדבריו, התוכנית מדגישה את ההיבטים הבטיחותיים עבור משפחות בעלות הכנסה נמוכה - אותן קהילות שבעיני רבים נפגעו בצורה קשה ביותר ממשבר הקורונה.
מאידך, מחנכים רבים ביקרו את התוכנית בחריפות וטוענים שמעט שעות לימוד בכיתות פוגעת באיכות ההוראה, והנפגעים העיקריים מכך הם קרוב לחצי מיליון התלמידים.
המפקח ביוטנר בביקור בבית ספר בלוס אנג'לס (צילום: Getty Images)
כך לדוגמה, בחודש שעבר פורסמה המלצה חדשה מצד המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), לפיה יתן לקיים את הלימודים בתוך הכיתות, עם מרחק של שלושה רגל (כ-90 ס"מ) בין השולחנות ולא שישה רגל (כ-1.8 מ') כפי שהומלץ עד כה.
ב-CDC הבהירו שהמלצה זו רלוונטית אך ורק כאשר כלל הנוכחים בכיתה חובשים מסכות. כמו כן, מורים ועובדים נוספים (ולמעשה כל מי שאינו תלמיד) בכל זאת יצטרך לשמור על ריחוק חברתי של כ-1.8 מ', גם בתוך הכיתות. הסיבה לכך היא שבבתי הספר היסודיים, התלמידים בדרך כלל נשארים באותה כיתה לאורך היום. לעומת זאת, בחטיבות ובתיכונים התלמידים בדרך כלל נעים בין כיתה לכיתה, דבר שבהכרח מגביר את הסיכוי להתפרצות של הנגיף בקמפוס.
חרף המלצה זו, כלל בתי הספר ב-LAUSD בכל זאת יצטרכו לוודא שיש מרחק של שישה רגל בין השולחנות של התלמידים. מצד אחד, ניתן להבין את המחשבה שעומדת מאחורי ההנחייה, שכן המטרה היא כמובן למנוע התפרצות של נגיף הקורונה בקרב התלמידים. מצד שני, ברור לחלוטין שמרווח גדול יותר בין השולחנות מגביל את כמות השיעורים שניתן לקיים בתוך הכיתות.
בתי ספר ברחבי לוס אנג'לס (צילום: Shutterstock / Getty Images)
הורים רבים גם הרימו גבה נוכח העובדה שפתיחת בתי הספר היסודיים מתרחשת השבוע, כחודשיים לאחר שתחלואת הקורונה צנחה לרף שהוצב ע"י מחלקת בריאות הציבור של קליפורניה: "המשמעות של בשורה מעודדת זו היא שניתן לפתוח כבר השבוע את בתי הספר היסודיים, עבור הילדים שלומדים בגן ועד כיתה ו'", נמסר ממחלקת בריאות הציבור בחודש פברואר האחרון.
לדבריו של מפקח החינוך ביוטנר, עיכוב זה נועד לאפשר לכלל המורים ועובדי בתי הספר לקבל חיסון לקורונה (בפברואר, רק בני 65 ומעלה קיבלו את החיסון בלוס אנג'לס). גם כאן ניתן לראות שמדובר בשיקול הגיוני, אולם בפועל מי שנפגעים הם התלמידים שהמשיכו ללמוד מהבית במהלך החודשיים האחרונים.
עם שובם לכיתות השבוע, כלל התלמידים, המורים ושאר העובדים יידרשו לעבור בדיקת קורונה, ולאחר מכן הם ייאלצו לעבור בדיקת קורונה לפחות פעם אחת בשבוע: "שדרגנו את מערכות האוורור בכל הכיתות כדי לספק את אותה רמת הגנה שבן אדם מקבל ממסכת N95, רק שזה 24 שעות ביממה", הסביר ביוטנר והמשיך, "הפרדנו בין השולחנות כדי שכולם יוכלו לשמור על ריחוק חברתי, הכפלנו את מספר עובדי הניקיון בכל בית ספר ונבצע בדיקות שבועיות לכל מי שנמצא בקמפוסים".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
למעשה, התוכנית של משרד החינוך בלוס אנג'לס מאפשרת להורים לבחור באחת משתי אפשרויות עבור ילדיהם: ניתן לקיים את הלימודים במה שמכונה "מתכונת משולבת" - כלומר, לומדים בכיתות בבתי הספר במשך 2-3 ימים בשבוע, ו-2-3 ימים נוספים מהבית. לחילופין, להורים גם ניתנה האפשרות להשאיר את ילדיהם בלימודים מקוונים עד להודעה חדשה.
הורים התבקשו לבחור באחת משתי האופציות הנ"ל, ומי שלא בחר אוטומטית הוכנס לקטגוריה השנייה (בה ממשיכים ללמוד מהבית במתכונת מלאה).
נכון לערב פתיחת הקמפוסים, 39% מהתלמידים בבתי הספר היסודיים צפויים לשוב לכיתות השבוע, כאשר השאר ימשיכו ללמוד מהבית. בכל הנוגע לתלמידים המבוגרים יותר חשוב לזכור שנותרו כעשרה ימים עד פתיחת בתי הספר שלהם, כך שיתכנו שינויים בנתונים, אך נכון להיום רק 25% מהתלמידים בחטיבות הביניים ו-17% מתלמידי התיכון מתכוונים לשוב לקמפוסים למתכונת המשולבת.
יתכן שהחלטת משרד החינוך לשים דגש על נושא הבטיחות בכיתות תשתלם במהלך החודשים הקרובים, כאשר יותר ויותר הורים יחליטו להחזיר את ילדיהם לכיתות.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
חשוב לזכור שהנהלים הללו לא גובשו באופן אקראי, אלא התוצאה של מו"מ ממושך עם ארגון המורים הגדול בלוס אנג'לס, United Teachers Los Angeles, או UTLA. בחודש שעבר נערכה הצבעה בקרב ארגון המורים, וקרוב ל-90% תמכו בתוכנית החזרה לכיתות.
על אף התמיכה של ארגון המורים, ישנם הורים רבים שאיבדו סבלנות ומאשימים את משרד החינוך או ארגון המורים (חלקם מאשימים את שניהם) בכך שפגעו קשות בתלמידים, הן מבחינת הלימודים עצמם והן מבחינת תחושת הבידוד שנגרמת מהלימודים המקוונים.
תסכול זה גם בא לידי ביטוי בשלוש תביעות שהוגשו כנגד משרד החינוך (בשתיים גם ארגון המורים נתבע) ע"י הורים, בהן נטען שתוכנית הלימודים המקוונת היא שורש הבעיה.
תביעות אלו גם חשפו כיצד התנהל המו"מ בין משרד החינוך לארגון המורים בשנה שעברה, סיכום שכמובן משפיע על מתכונת הלימודים גם כיום.
מהמסכים שהתגלו בתביעה עולה שאנשי משרד החינוך רצו לגבש יום לימודים מקוון זהה ליום לימודים "רגיל" בתוך הכיתות, הן מבחינת השעות והן מבחינת החומר הלימודי. אך אנשי UTLA התנגדו וטענו שישיבה ממושכת מול המסכים (מחשבים או טאבלטים) תפגע בתלמידים.
במקום, אנשי ארגון המורים הציעו "יום לימודים גמיש" יותר, שבפועל תורגם ליום לימודים קצר יותר ופחות שיעורים שמועברים דרך המחשב.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
כפי שניתן לראות בבירור, ישנן נקודות מחלוקת רבות שטרם נמצאו להם פתרונות הולמים. עם זאת, אין ספק שמדובר בצעד ענק בכיוון הנכון.
אם מבצע החיסונים ימשיך לתרום לירידה בתחלואת הקורונה ברחי בארצות הברית, ובפרט באזור לוס אנג'לס, בהחלט יתכן ששנת הלימודים הבאה - זו שתחל בעוד ארבעה חודשים ותימשך אל תוך 2022 - תתקיים בתוך בתי הספר, במתכונת מלאה, ללא מגבלות, ריחוק חברתי, בדיקות או דרישה לחבוש מסכות.