13 חודשים עברו מאז פרוץ משבר הקורונה בארצות הברית, ומוקדם יותר היום (שני) המדינה חצתה את רף חצי מיליון המתים מקורונה. כך עולה מהנתונים שפורסמו ע"י חוקרי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס שבמרילנד.
פינוי גופות של קורבנות הקורונה מבית חולים, אשתקד בניו יורק (צילום: Getty Images)
נכון לכתיבת שורות אלו, נגיף הקורונה גבה את חייהם של 500,159 בני אדם בארצות הברית - הרבה יותר מכל מדינה אחרת בעולם.
על אף שישנם שני חיסונים שמאושרים לשימוש כנגד הנגיף (ושלישי נמצא בדרך הבטוחה לקראת קבלת האישור המיוחל), מבצע החיסונים מתקיים בעצלתיים. אם לא די בכך, כעת נרשמים שיבושים כבדים באספקת החיסונים, וזאת על רקע מזג האוויר החריג שפקד כמחצית מארצות הברית במהלך השבוע החולף.
כאמור, יותר משנה עברה מאז מקרה הקורונה הראשון בארצות הברית, אך נדמה שדווקא החודשים האחרונים היו הקטלניים ביותר עד כה. ראייה לכך ניתנה בנתון הבא: כ-138 אלף קורבנות הקורונה, או כ-27%, מתו מאז ה-1 בינואר 2021.
בבית הלבן ציינו את ההגעה לאבן הדרך העגומה עם הורדת הדגל לחצי התורן, ולפני מספר שעות הנשיא ביידן אף דיבר במהלך טקס קצר שנערך.
Tune in as President Biden delivers remarks and observes a moment of silence for the lives lost to COVID-19. https://t.co/5oNg5jahuS
— The White House (@WhiteHouse) February 22, 2021
עוד קודם לכן, ד"ר אנתוני פאוצ'י - מנהל המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות ויועצו של הנשיא - העניק ראיון במהלכו התייחס למניין הקורבנות:
"בתחילת המשבר, ממש בסיום החורף ותחילת האביב, פרסמנו מודלים שבהם יש תחזית ל-240 אלף מתים. אנשים אמרו שאנחנו מגזימים וזורעים בהלה, וברור שזה ממש לא המקרה. אני לא חושב שיש דרך אחרת לתאר את אבן הדרך הזו מאשר 'נוראית'", הסביר ד"ר פאוצ'י.
הנשיא ביידן הורה להוריד את הדגל בבית הלבן לחצי התורן (צילום: Getty Images)
כפי שפרסמנו בשבוע שעבר, מגפת הקורונה גרמה לתוחלת החיים בארצות הברית לרדת בשנה שלמה, כך על פי חוקרי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) שהוסיפו כי ירידה כה גדולה לא נרשמה מאז מלחמת העולם השנייה.
דו"ח ה-CDC שפורסם ביום חמישי מתייחס לנתונים שנאספו במהלך ששת החודשים הראשונים של 2020. מעבר לכך שתוחלת החיים הכללית ירדה בשנה, ירידה גדולה עוד יותר נרשמה בקרב בני מיעוטים.
כך למשל, תוחלת החיים בקרב האוכלוסייה ההיספאנית בארה"ב ירדה בקרוב לשנתיים, ואילו בקרב הקהילה האפרו-אמריקאית תוחלת החיים ירדה בקרוב לשלוש שנים. לא מדובר במקריות, שכן אלו שתיים מהאוכלוסיות שנפגעו ממשבר הקורונה בצורה הקשה ביותר.
חשוב להבהיר כי המשג 'תוחלת חיים' מתייחס למספר שנות החיים שצפויות למי שנולד כעת. כאמור, ירידה כה משמעותית לא נרשמה במהלך 75 השנים האחרונות: "זו צניחה דרסטית למדי", מסביר רוברט אנדרסון, בכיר ב-CDC, "צריכים לחזור אחורה למלחמת העולם השנייה, כלומר לשנות הארבעים, כדי למצוא ירידה דומה".
בפועל, דו"ח ה-CDC מצביע על כך שתוחלת החיים ירדה מ-78.8 שנים ב-2019, ל-77.8 שנים כיום. חשוב לזכור כי מדובר בתוחלת החיים הכללית, וכאשר בוחנים את הנתון עבור שני המינים, ניתן לראות כי תוחלת החיים של גברים בארה"ב עומדת על 75.1 שנים, ואילו זו של נשים עומדת על 80.5 שנים.
ליילה בלנקס, לצד ארונו של בעלה גרגורי שהלך לעולמו בחודש שעבר בגיל 50, לאחר שנדבק בקורונה (צילום: רויטרס)
מחד, הדו"ח חושף מגמות מדאיגות ביותר שצריכות להדליק נורה אדומה בקרב רשויות הבריאות. מאידך, מדובר בתוצאה צפויה למדי, בייחוד לאחר שכבר נודע ש-2020 הייתה השנה הקטלנית ביותר בתולדותיה של ארצות הברית, עם למעלה משלושה מיליון מתים בפעם הראשונה.
מאות אלפים מהמתים אשתקד היו חולי קורונה, ולמעשה הנגיף הפך להיות סיבת המוות המובילה בארה"ב, לאחר שנים רבות שבהן מחלות לב וסרטן 'הובילו' את הרשימה.
הבעיה הגדולה ביותר היא, כאמור, שהדו"ח מתייחס רק לחצי השנה הראשונה של 2020, כך בפועל תוחלת החיים ככל הנראה ירדה עוד יותר, אך ידרשו מספר חודשים נוספים על מנת שמחקרים בנושא יפורסמו.
ד"ר אוטיס בראולי, מומחה למחלת הסרטן ומרצה למדיניות בריאות הציבור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, טוען שהצניחה בתוחלת החיים היא הוכחה נוספת לכך שארה"ב כלשה בטיפולה במשבר: "מגפת הקורונה בארה"ב הרבה יותר הרסנית מכל מדינה אחרת. יש לנו 4% מאוכלוסיית העולם, וקרוב לרבע ממקרי המוות", הוא אמר.