בית הנבחרים הצליח להסיר הבוקר (שני) מכשול משמעותי בדרך לאישור חקיקת החירום הבאה, שנאמדת בקרוב לשני טריליון דולר, וזאת לאחר שוועדת התקציבים בבית התחתון בקונגרס אישרה את מתווה החקיקה.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
כזכור, חקיקת החירום בגובה 1.9 טריליון דולר הוצגה ע"י הנשיא ביידן עם כניסתו לבית הלבן בחודש שעבר, אך במהרה התברר שהצעת החוק אינה זוכה לתמיכה רפובליקנית מספקת, לפחות לא מספיק כדי להגיע ל-60 קולות בסנאט (הרוב המיוחס הנדרש).
אי לכך, הדמוקרטים מנסים לקדם את הצעת החוק באמצעות שיטת הרקונסיליאציה (Reconciliation). שיטה זו מאפשרת 'לעקוף' את הדרישה לרוב מיוחס בסנאט, ובכך לאשר את הצעת החוק עם 50 תומכים בלבד (כאשר סגנית הנשיא האריס תשמש כקול המכריע במידה שההצבעה תסתיים בשוויון 50-50).
וכך בדיוק קרה הבוקר, כאשר ועדת התקציבים בבית הנבחרים אישרה את מתווה החקיקה עם 19 תומכים ו-16 מתנגדים. ולמרות הסרת המכשול המשמעותי, כעת הדמוקרטים מתמודדים עם אתגר נוסף: להשלים את אישור החקיקה עד ה-14 במרץ, המועד שבו ייגמר התקציב של מרבית תוכניות החירום.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אלו עקרונות חקיקת החירום, שקרויה באנגלית "American Rescue Plan Act of 2021":
ככל הנראה, דווקא קיימת הסכמה בין חברי הקונגרס משתי המפלגות בכל הנוגע להארכת תוכניות החירום ושליחת כספי הסיוע לתושבים. עם זאת, נראה שההתנגדות של המחוקקים הרפובליקנים נובעת מסעיפים שאינם קשורים ישירות למשבר, למשל העלאת שכר המינימום הפדרלי.
Small businesses are the backbone of our communities – and far too many are on the brink of closing their doors. Tune in as I announce additional steps we’re taking to support them. https://t.co/BHhUV3nzng
— President Biden (@POTUS) February 22, 2021
כמו כן, רפובליקנים רבים בקונגרס זועמים בעקבות הדרך שבה חקיקת החירום מתקדמת. הנשיא ביידן התייחס לכך מוקדם יותר היום, והוא הסביר שהוא מעדיף שהצעת החוק תאושר כיום גם ללא תמיכה רפובליקנית, ולא לחכות מספר שבועות, לנהל מו"מ ולבסוף לאשר חקיקת חירום קטנה יותר.
"אנשים אומרים שחקיקת החירום הזו גדולה מדי, אז תרשו לי לשאול אותם שאלה רטורית: מה אתם רוצים להוציא ממנה? מה תרצו שישאר בחוץ?", הוא אמר והוסיף, "אני אשמח לשמוע הצעות על הדרכים שבהן חקיקת החירום יכולה להיות טובה וזולה יותר".