נגיף הקורונה שפרץ לעולם בתחילת השנה הנוכחית, כבר טלטל כמעט כל פיסה על פני הגלובוס ופגע אנושות בבריאות הציבור ובכלכלה. כעת עיני כולם נשואות לעבר מוקדי יצור החיסון כאשר אחד מהם נמצא אצל ענקית התרופות פייזר אשר כבר דיווחה על הגעתה לשלבים הסופיים של פיתוח אמצעי ריפוי מונע כנגד הנגיף שלעיתים עלול להיות קטלני.
תיעוד היצור של המוצר שכל העולם מחכה לו. צילום: daily mail
ביממה האחרונה חשף אתר הדיילי מייל הבריטי תיעוד בלעדי מפסי היצור בעיר פורס שבבלגיה, שם על פי הדיווחים כבר פותחו מאות אלפי חיסונים שאמורים עד סוף השנה לצאת למשלוחים ברחבי העולם, זאת בהנחה שיעברו בהצלחה הניסויים האחרונים ולאחר מכן את הפיקוח הרגולטורי שיאשר כי הם יעילים ובטוחים לשיווק ושימוש המוני.
עוד נמסר כי ענקית התרופות האמריקאית מקווה לייצר עוד השנה, 100 מיליון מנות חיסון, מתוכן 40 מיליון מיועדות לשימוש בשטחי בריטניה. כמויות אלו מתגמדות לעומת היעדים לשנת 2021 המכוונים לפי האתר הבריטי, לייצור ושיווק של מעל 1.3 מיליארד מנות חיסון.
כמו כן, דווח כי כל מטופל יזדקק להתחסן בשתי מנות. פייזר שעובדת בשיתוף עם החברה הגרמנית ביאונטק, מנהלת בימים אלו ניסויים על כ-44 אלף בני אדם ובימים האחרונים הודיעה כי כבר בסביבות אמצע חודש נובמבר היא תגיש בקשת אישור מול הגורמים המוסמכים בארה"ב ל'שימוש חירום' בחיסון שייצרה כנגד נגיף הקורונה.
על פי תקנות ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני), נדרשת התנסות של לפחות חודשיים בחיסון כדי לקבל את אותו האישור. התקדמות זו של חברת פייזק מציבה אותה בעמדה המובילה במירוץ נגד הזמן לחיסון שיגאל את העולם מתקופת הבידודים והסגרים הבלתי נגמרת.
בניגוד לאופטימיות בפייזר, בשבוע שעבר הודיע תאגיד ג'ונסון אנד ג'ונסון האמריקאי - אחת מיצרניות התרופות והמכשור הרפואי הגדולות בעולם - שעליו להשהות את המחקר הקליני שהוא עורך (ושנמצא בשלב השלישי והאחרון), וזאת לאחר שאחד המשתתפים שקיבל את הזריקה "חלה באופן מסתורי".
בהודעת החברה הובהר כי "מחלות וטעויות הן נפוצות מאוד ומהוות חלק בלתי נפרד ממחקר קליני, בוודאי בכאלה שנערכים בקרב משתתפים רבים".
בג'ונסון אנד ג'ונסון אף הצביעו על צנעת הפרט כסיבה לכך שלא ניתן למסור פרטים נוספים על אותה "מחלה מסתורית", אך הוסבר כי צוות הרופאים ועורכי המחקר עובדים קשה על מנת להבין מה בדיוק גרם למשתתף לחלות.
כאמור, מצד אחד לא מדובר בתופעה חריגה במחקרים קליניים, אולם הצורך בחיסון מיידי לקורונה והעובדה שהחוקרים נאלצו להפסיק את עבודתם עד להודעה חדשה, תעכב עוד יותר את התהליך.
חשוב להבהיר כי במקרים רבים מסוג זה, החוקרים מגלים כי המחלה כלל אינה קשורה לחיסון עצמו. יתרה מכך, יתכן שאותו משתתף שחלה כלל לא קיבל את החיסון עצמו (שכן מחצית מהמשתתפים מקבלים תרופת דמה, פלצבו, ומשמשים כקבוצת הבקרה של המחקר).
בזמנו אמרו ראשי החברה כי בכוונתם לגייס כ-60 אלף משתתפים, כך שבהחלט מדובר באחד המחקרים הקליניים הרחבים ביותר שנערכו בשנים האחרונות, דבר שבאופן טבעי מגביר את הסיכוי למכשולים מסוג זה. מחקר קליני נוסף שבוצע ע"י חברת התרופות אסטרהזניקה נאלץ אף היא להשהות את התהליך בנסיבות דומות, לאחר שהתברר כי אחד המשתתפים חלה במהלך הניסוי.