מחוז לוס אנג'לס ממשיך לרשום התקדמות משמעותית במאבק בנגיף הקורונה, ויתכן שבקרוב ניתן יהיה להסיר מגבלות ולאפשר לעסקים ומקומות בילוי להיפתח מחדש. בעקבות כך, רשויות הבריאות המקומיות הפצירו בתושבים להפיק לקחים מהפעם הקודמת שבה מגבלות בוטלו.
"להתקדם לשגרה חדשה שבה בקרת הנגיף היא חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום שלנו, לפחות בעתיד הקרוב" (צילום: Getty Images)
"אם נצליח לשמור על רמת הדבקה יחסית נמוכה, נוכל להתחיל לחשוב על פתיחת בתי הספר, פתיחת חנויות ובתי עסק נוספים שטרם קיבלו את האישור לכך, והחזרת הסועדים אל תוך המסעדות", הסביר ד"ר מונטו דיוויס, קצין בריאות הציבור במחוז לוס אנג'לס (שמונה לתפקיד בתחילת החודש הנוכחי).
"ולמרות זאת, אני מבקש להדגיש את החשיבות של הפקת לקחים מהעבר, בייחוד הזינוק החד שנרשם בתחלואת הנגיף, מספר החולים המאושפזים בבתי החולים וכמות מקרי המוות שראינו בחודש שעבר", המשיך ד"ר דיוויס.
כזכור, 'נתוני הקורונה' בלוס אנג'לס החלו להתייצב בשלהי חודש מאי, ורשויות הבריאות נתנו אור ירוק לפתיחת עסקים. ראוי להזכיר כי לא כל האישורים התקבלו ע"י מחלקת בריאות הציבור המקומית, שכן לפחות חלקן התקבלו ברמת המדינה.
לקראת סוף חודש יוני, תחלואת הנגיף שוב עלתה, ובתוך כשבועיים נאלצו רשויות הבריאות - המקומיות והמדיניות כאחת - נאלצו להורות על סגירת עסקים נוספת. למעשה, לוס אנג'לס היה אחד מ-19 מחוזות שהוכנסו לרשימת המעקב של המושל, צעד שהביא להשבתת בתי עסק במקומות סגורים, לרבות מסעדות (בעלות אזורי ישיבה סגורים), מרכזי בילוי, בתי קולנוע, גני חיות, מוזיאונים ובתי הימורים.
לדבריו של ד"ר דיוויס, העלייה המדאיגה בנתוני הקורונה נבעה מכך שרבים בחרו שלא לחבוש מסכות או לשמור על ריחוק חברתי. אם לא די בכך, הפרות של נהלי הבריאות נמצאו בבתי עסק רבים במחוז. אלא שמאז שאותם עסקים נסגרו בשנית לפני כחודשיים, נרשם שיפור ניכר בסוגיית המסכות והשמירה על ריחוק חברתי.
בעקבות כך, שני נתונים קריטיים - שיעור הבדיקות החיוביות ומספר חולי קורונה המאושפזים בבתי החולים - ירדו לרמה שנרשמה בסוף חודש מאי/תחילת חודש יוני: "כשאנחנו מדברים על הפקת לקחים, לזה אנחנו מתכוונים. אנחנו מתקדמים במסע שלנו לעבר היציאה מהמשבר, ועלינו להתקדם בזהירות", אמר ד"ר דיוויס.
"להתקדם לשגרה חדשה שבה בקרת הנגיף היא חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום שלנו, לפחות בעתיד הקרוב" (צילום: Getty Images)
נכון לעדכון האחרון שנמסר ממחלקת בריאות הציבור המקומית, ברחבי מחוז לוס אנג'לס מאושפזים 1,219 חולי קורונה (לשם השוואה, באמצע חודש יולי עמד ממוצע המאושפזים על כאלפיים איש ביום). מתוכם, 32% מאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ, ואילו 18% זקוקים למכונות הנשמה.
על אף ההתקדמות שנרשמה, חשוב להזכיר כי מחוז לוס אנג'לס עדיין נמצא ברשימת המעקב של המושל: מתחילת המשבר אובחנו קרוב ל-233 אלף נשאי הנגיף, ומניין הקורבנות עומד על 5,558. מעבר לכך שמדובר בשליש מסך נשאי הנגיף בקליפורניה כולה (כ-677 אלף), ניתן להבין עד כמה המחוז המאוכלס בארה"ב הושפע מן המגפה, מכך שמחוז ריברסייד דורג במקום השני בקליפורניה עם כ-51 אלף נשאים.
ראוי לציין כי כמעט כל המחוזות בדרום קליפורניה נמצאים ברשימת המעקב, ולא רק לוס אנג'לס: ונטורה, סנטה ברברה, סן ברנרדינו, ריברסייד ואימפריאל גם תחת מעקב מוגבר. למעשה, מחוז סן דייגו הוצא מן הרשימה בשבוע שעבר, ואילו מחוז אורנג' הוצא במהלך סוך השבוע האחרון.
מחוז עלול להיכנס לרשימה כאשר בתחומו נרשמות עליות בנתונים מסוימים, למשל תחלואת הקורונה, מספר המאושפזים ועוד. כאשר מחוז מוכנס לרשימה, על רשויות הבריאות המקומיות להורות על סגירת כל פעילות פנימית בחדרי כושר, מכוני יופי וכדומה. מעבר לכך, מחוז שמופיע ברשימת המעקב אינו יכול לאפשר לבתי הספר להיפתח מחדש - צעד קריטי בחזרה לשגרה.
כאשר נתוני הקורונה יורדים ל"רמה מקובלת" במשך שבועיים שלמים, מחוז מוצא מהרשימה (בדיוק מה שקרה לסן דייגו ואורנג' בשבוע החולף) ויכול לפתוח עסקים ובתי ספר.
ד"ר מונטו דיוויס בעת השבעתו לתפקיד קצין בריאות הציבור במחוז לוס אנג'לס (צילום: מחלקת בריאות הציבור במחוז לוס אנג'לס)
אולי תופתעו לגלות, אך מחוז לוס אנג'לס דווקא עומד בחמישה מתוך שישה קריטריונים שהוצבו ע"י המושל: מתבצעות לפחות 150 בדיקות קורונה על כל 100 אלף תושבים, מספר הבדיקות החיוביות הממוצע בשבוע האחרון נמוך מ-8%, כמות המאושפזים בירידה ובבתי החולים יש מספיק מיטות ומכונות הנשמה פנויות.
הקריטריון האחרון שהוצב ע"י המושל - מספר נשאי הנגיף על כל 100 אלף תושבים - טרם ירד לרמה שתאפשר את פתיחת המחוז. בעדכון האחרון שנמסר בסוף השבוע הוסבר כי ישנם 218 נשאים על כל 100 אלף תושבים. מחד, מדובר בשיפור משמעותי לעומת 295 נשאים על כל 100 אלף תושבים, שפי שנרשם בסוף השבוע הקודם.
אך מאידך, המחוז בהחלט נמצא בכיוון הנכון כדי להגיע ליעד: פחות מ-100 נשאים על כל 100 אלף תושבים. כאמור, גם כאשר זה יקרה, במחוז יצטרכו להמתין שבועיים ולוודא שהנתונים לא עולים בחזרה, לפני שיתקבל האישור המיוחל.
"פתיחה מחודשת וזהירה לא אומרת שאנחנו מכריזים על חזרה לשגרה או חזרה לימים שקדמו לקורונה", הדגיש ד"ר דיוויס והמשיך, "זה אומר להתקדם לשגרה חדשה שבה בקרת הנגיף היא חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום שלנו, לפחות בעתיד הקרוב".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
אחד החששות הגדולים בקרב רשויות הבריאות, ויש לומר לא רק בלוס אנג'לס, אלא בארה"ב כולה, הוא חג הלייבור דיי ההולך וקרב. באופן מסורתי, חג זה מסמן את סוף הקיץ, ועל כן החופים, הפארקים הלאומיים, החנויות ועוד בדרך כלל מלאות באנשים.
חשש זה נובע בעיקר ממה שהתרחש במהלך שני החגים הגדולים האחרונים - ממוריאל דיי (יום הזיכרון האמריקאי) בחודש מאי, ויום העצמאות האמריקאי בחודש יולי - בו רבבות יצאו לחגוג, הן במקומות ציבוריים והן במסיבות ביתיות המוניות. אגב, כלקח מהממוריאל דיי, חלק מאותם אתרי תיירות (למשל החופים) נסגרו, אולם טרם נמסר האם יבוצעו צעדים דומים לקראת לייבור דיי.
כאשר נשאל על הסוגיה, ד"ר דיוויס אמר: "אנחנו תמיד מודאגים כאשר אנשים נמצאים בקרבתם של אחרים, שאינם מתגוררים באותו הבית".
מפקח החינוך במחוז לוס אנג'לס, אוסטין ביוטנר (צילום: LAUSD)
בתוך כך, במשרד החינוך בלוס אנג'לס (LAUSD) נערכים לקראת ההוצאה מרשימת המעקב של המושל, ומוקדם יותר השבוע הציג מפקח החינוך, אוסטין ביוטנר, מערך לביצוע בדיקות קורונה לתלמידים, מורים ושאר עובדי בית הספר.
לדבריו של ביוטנר, מדובר בצעד קריטי ביותר לקראת פתיחת בתי הספר: "אנחנו צריכים להיות מסוגלים להכיל התפרצות, ובדיקות מהירות של כל התלמידים והמורים שבאו במגע עם נשא מאומת, בהחלט יכולות לסייע לנו 'למזער נזקים'".
ביוטנר אף הדגיש כי אנשי משרד החינוך עוקבים בדריכות אחר פתיחת בתי הספר בשאר המדינות, לרבות בג'ורג'יה, פלורידה וניו יורק, כדי לבחון האם ניתן יהיה למנוע התפרצויות של הקורונה בתוך בתי הספר, אם וכאשר יפתחו.