"לכדנו את 'הרוצח מגולדן סטייט'", כך נכתב בהודעת משרד ה-FBI בבירת קליפורניה, סקרמנטו, לפני קצת יותר משנתיים. בהמשך, רשויות החוק הסבירו כיצד עשו שימוש בשיטה חדשה - מציאת התאמה גנטית באמצעות מאגרים פתוחים - כדי ללכוד את ג'וזף ג'יימס ד'אנג'לו בן ה-73.
מאז, שיטה זו הפכה לאחד הכלים החשובים של חוקרים, והיא סייעה לסגור עשרות תיקים, לרבות מקרי רצח ותקיפות מיניות מלפני 40-50 שנים. למעשה, סגירת התיק של "הרוצח מגולדן סטייט" הביאה לפתיחת עידן חדש בחקירות פליליות, ולא במקרה אנו שומעים פעם בכמה חודשים, על תיק נוסף שפוענח באמצעות השיטה החדשה.
ד'אנגלו, בחודש יוני האחרון בבית המשפט בקליפורניה (צילום: AP)
איך השיטה עובדת
במשך שנים רבות, חוקרי המשטרה ניסו להגיע אל הרוצח מגולדן סטייט, אך שיטות החקירה הקיימות לא סיפקו מענה. בקיץ 2016, ההתעניינות בתיק חודשה, וב-FBI הציעו 50 אלף דולר עבור מידע שיוביל ללכידתו של הרוצח. על אף הפרס הנאה, בסופו של דבר איש לא פנה אל המשטרה עם מידע קונקרטי.
אך החוקרים המשיכו בעבודתם, והחליטו לעשות שימוש בדגימת דנ"א שנמצאה באחת מזירות הפשע של ד'אנג'לו. הדגימה נשלחה לאתר הגנאלוגי GEDMatch, שבו בדרך כלל אנשים מחפשים אחר קרובי משפחה, והחוקרים קיבלו רשימה של אנשים בעלי התאמה גנטית.
בשלב הזה, החוקרים צריכים לבנות אילן יוחסין לכל "התאמה", ובמקרה של ד'אנג'לו נמצאו קרוב לאלף התאמות. במשך חודשים ארוכים, רשויות החוק עבדו בשיטת האלימינציה ומחקו מהרשימה את כלל הנשים (היות שאירעו עשרות תקיפות מיניות, החוקרים ידעו שמדובר בגבר), כמו גם אנשים צעירים (בגלל שהרציחות אירעו בשנות ה-70 וה-80, החוקרים ידעו שמדובר באדם יחסית מבוגר).
אומנם מדובר בעבודת נמלים, אך בסופו של דבר נותר רק שם אחד ברשימה: ג'וזף ד'אנג'לו.
הדבר האחרון שנותר לחוקרים, היה לחטט בפחי האשפה מחוץ לביתו של החשוד (מבלי לעלות את חשדו), וזאת כדי לאתר דגימת דנ"א שלו. הדגימה אכן אותרה, נשלחה למעבדה ונמצאה כזהה לזו שאותרה בזירת הרצח עשורים קודם לכן. אחרי 40 שנות חיפושים, רשויות החוק מצאו את הרוצח מגולדן סטייט.
אילוסטרציה (צילום: AP)
מקרים בולטים
כאמור, בקצת יותר משנתיים שעברו מאז לכידתו של ד'אנג'לו, שיטת החקירה הגנטית הפכה לשכיחה עוד יותר, והיא סייעה לסגור עשרות תיקים ישנים:
ג'רי וסטרום בן ה-52, תושב מינסוטה, נעצר בתחילת 2019 והואשם באירוע דקירה קטלני שהתרחש ב-1993, לאחר שבלשי המשטרה מצאו התאמת דנ"א בין זירת הרצח לבין דגימה שנלקחה ממפית שהוא זרק לפח.
חודשים בודדים לאחר מכן, אנשי ה-FBI בסקרמנטו שוב עלו לכותרות לאחר שהצליחו לעצור את מארק מנטופל בן ה-59, בחשד שאנס שלוש נשים בבירת קליפורניה בתחילת שנות ה-90. במקביל, רשויות החוק בפלורידה הצליחו למצוא את טימות'י נוריס, שאנס אישה בפלורידה ב-1983. כמובן שגם שני המקרים הללו נפתרו באותה שיטה בדיוק: חקירה גנטית.
בתחילת השנה הנוכחית נודע שרשויות החוק עצרו את ניק סטיין, שנקשר בעזרת דגימת דנ"א לרצח של דבי דוריאן, צעירה מפרזנו שבקליפורניה, ב-1996. לאחר מעצרו של החשוד ברצח, אמה של דוריאן, שרה, הגיבה ואמרה: "אני פשוט שמחה שאזכה לראות צדק לדב לפני מותי".
עם זאת, יש גם מקרים שבהם עוברים כ"כ הרבה שנים, שהחשוד כבר הספיק ללכת לעולמו. כך למשל, במקרה של אניטה פיטו בת ה-26, זהותה נחשפה רק לפני מספר שבועות, כ-52 שנים לאחר שנרצחה בשדה בהנטינגטון ביץ'. בלשי המשטרה השתמשו באותה שיטה גנטית ומצאו את החשוד, ג'וני קריסקו, שמת מסרטן ב-2015.
"מותו של ג'וני קריסקו מונע את העמדתו לדין בגין הרצח של אניטה, וזהו פצע שמעולם לא יגליד. אך הצורה העקשנית שבה רדפנו אחר הצדק הבטיחה שגילוי האמת הוא לא עניין של האם, אלא עניין של מתי", הסביר טוד ספיצר, התובע הראשי במחוז אורנג'.
במקרה של ג'רי וסטרום, החוקרים נאלצו למצוא מפית שבעזרתה הוא ניקה את פיו, כדי להשיג דגימת דנ"א (צילום: משרד השריף במחוז הנפן)
הבעייתיות
על אף ששיטת החקירה סייעה לפענח תיקים רבים, יש גם פן שלילי ברור: הפגיעה בפרטיות של הגולשים באותם אתרים גנאולוגיים.
כך למשל, האתר GEDMatch העביר לרשויות החוק 'פרופיל גנטי' של למעלה משני מיליון משתמשים. חשוב לזכור שישנם אתרים נוספים שמעבירים את המידע לרשויות החוק, למשל Family Tree DNA, כך שלא מדובר בהתנהלות חריגה.
מעבר לכך, גם חשוב להבין שלא קיים מערך של פיקוח משפטי, ורשויות החוק יכולות לקבל גישה למאגרים במידה שמדובר בחקירה של רצח או תקיפה מינית (חלק מהאתרים עצמם שינו את המדיניות בשנה האחרונה, וכעת המשתמש יכול לבחור האם לשתף את המידע שלו או לא).
לפני פחות מחודש, הנהלת האתר GEDMatch חשפה פריצה לשרת, שהפכה את הפרופיל הגנטי של כל 1.45 מיליון המשתמשים לגלויה למשטרה (למען הסר ספק, רק 280 אלף בחרו לעשות זאת מרצון ערב הפריצה).
גנאלוגים רבים, הן כאלו שתומכים בשיטת החקירה המהפכנית והן המתנגדים אליה, סבורים שהפריצה תביא לכך שפחות ופחות אנשים יפרסמו את הפרופיל הנגטי שלהם (התומכים כמובן חוששים שהמאגר יקטן ויפגע בחקירות, המתנגדים חוששים שזה יפגע בעבודתם השוטפת).
השיטה אומנם הביאה למעצרו של ד'אנג'לו, אך רבים תוהים אם החדירה לפרטיות שווה את זה (צילום: רויטרס)
עם ההתקדמות הטכנולוגית, שיטת החקירה הגנטית צפויה להתרחב עוד יותר, כך שספק אם שיקולי פרטיות, או למעשה כל שיקול אחר, ישפיע על הנושא.