אמריקנים רבים כלואים בבתיהם כבר יותר מחודש והם ממתינים בדאגה ליום בו הדברים "יחזרו לשגרה". אני מצטער להודיעכם, שיתכן שבמשך תקופה ארוכה לא נחזור "לשגרה".
העולם שאחרי הנגיף לא יהיה כמו העולם שלפניו. חשוב מאוד להבין מה עומד לפנינו כדי שנוכל להתכונן לזה. שתי הסיבות לכך שהעולם אחרי המגיפה יהיה כה שונה, הן בעיות הכלכלה ושרשרת האספקה.
(אילוסטרציה)
על ידי מבט על שני ממדים אלו, נוכל לשער לאן מועדות פנינו:
הכלכלה ביום שאחרי הקורונה בראיית העסקים הקטנים
הממשלה נכנסה מהר לאחר הסגר ואישרה מספר עצום של הלוואות לעסקים קטנים, הלוואות אלה היו אמורות להיות מחולקות על ידי הבנק עמו עובד העסק.
התוצאה הייתה יכולה להיות מצחיקה, אילולי למרבה הצער, היא לא הייתה כה טרגית.
הנה דוגמה: צ'ייס בנק העניקה לכריס סטייק-האוס הלוואה שניתנת למחילה (שאי החזרה שלה אינו מחייב פשיטת רגל) על סך 20 מיליון דולרים המיועדת לעסקים קטנים. הדבר נעשה באמצעות חלוקה לפי מיקומי סניפי המסעדה, במקום להתייחס לחברה עצמה כמו התאגיד הגדול שהיא, קיבלה רשת המסעדות הלוואה מוגדלת - כאילו היא ניתנה לכל מסעדה בנפרד.
אגב, צ'ייס "הרוויח" 100 אלף דולרים במעמד הענקת ההלוואה מזה שהעניק אותה דרך הממשל הפדרלי.
אחרי שרבים התרעמו בצדק, החזיר הסטייק האוס את ההלוואה. בנק צ'ייס וכריס סטייק-האוס אינם האשמים היחידים. פריסת הלוואות על פי סניפים, לתאגידי ענק, סימנה כי לקרן ההלוואות לעסקים קטנים אזל הכסף, וכך עסקים קטנים ולגיטימיים לא יכלו אפילו להשלים את בקשותיהם. לעומת זאת הבנקים הגדולים הרוויחו עמלות של עשרות מיליארדי דולרים במעמד הענקת ההלוואות.
בינתיים, סבב נוסף של הלוואות לעסקים קטנים אושר על ידי הקונגרס, אך איש לא חושב כי עד עתה הדברים נעשו בצורה המתקבלת.
בנק צ'ייס מנהטן (צילום: ABC)
הרבה מהעסקים הקטנים הזקוקים לכסף כדי לשרוד טרם קיבלו אותו, וייתכן כי אף פעם לא יקבלו אותו, אך בנקים גדולים ועסקים גדולים יושבים טוב בעזרת כספי הקונגרס. אין זו הגזמה לומר כי ככל שעסק קטן נשאר סגור זמן רב יותר, בעוד משלם את הוצאותיו ומחזיק מלאי תוך שהוא לא מצליח להרוויח הכנסות, הסיכוי שהוא יפתח מחדש בהצלחה (או בכלל) קטן מרגע שינתן האישור המיוחל לחזור לעבוה מלאה.
הכלכלה ביום שאחרי הקורונה ליחידים
למרות הצעות ממשלתיות נדיבות לכאורה של תשלומי סיוע ותשלומי אבטלה גבוהים מהרגיל, החיים הריגילים עומדים להיות קשים יותר. ראשית, אנשים רבים עדיין לא קיבלו את תשלומי הסיוע שלהם, ושנית, חלק מהמדינות עדיין לא השיקו את אתרי הרישום לסיוע המיוחד, כך שיש לנו מובטלים רבים שטרם קיבלו אגורה שחוקה.
במקביל, זמן רב לא יקח עד שכספי הסיוע ייאזלו ואם דמי האבטלה טרם יגיעו אל חשבונות הבנקים, אזי השבוע הראשון של מאי לא יראה טוב יותר משנראה השבוע הראשון של אפריל בו רבים לא הצליחו לשלם דמי שכירות או משכנתא, בעוד מי שהצליח להסתדר בחודש שעבר לא בטוח שיוכל לשלם שכר דירה ומשכנתא עבור מאי.
אך אזרחי ארה"ב לא דואגים רק לגג שמעל ראשם, גם השימוש בבנקים למזון נסק בחודש האחרון, רבים שבקושי גמרו את החודש לפני כן יימצאו בבור שיהיה קשה לצאת ממנו שכן לא מתוך עצלנות או מחסור אחר ביכולות - אלה ולו מעצם שמקום עבודתם נסגר.
בד בבד, כפי שדיווחנו בעבר, תופעה אחרת מטרידה לא פחות היא העובדה שרבים מאלו אשר זכו בינתיים לדמי אבטלה מוגדלים מסרבים לחזור לעבודה. ואכן, מדוע שיחזרו לקבל שכר מינימום כאשר מדובר בדמי אבטלה מדינתיים הנוספים ל-600 הדולרים הנוספים אותם מעניק הממשל הפדרלי כל שבוע? יחד, עובד שכר מינימום יכול להרוויח סכום המתקרב ל-3000 דולרים לחודש ובלי לצאת מסלון ביתו.
וזו עלולה להיות סערה מושלמת, שכן אם נאסר על אנשים לעבוד בשל הנגיף, ולאחר מכן הם בחרו להישאר בבית בשל דמי האבטלה המוגברים, במקביל לכך שהממשל לא יעמוד במלואו אחר הבטחות הסיוע, התגובה עלולה להגיע בצורת אי שקט שיוביל להתעוררות גלי פשיעה.
יזמים ועסקים קטנים (אילוסטרציה)
עליית מחירים
בינתיים, גם הכסף המועט שיצברו עובדים ובעלי עסקים בשלבי הפתיחה הראשונים יהיה בעל 'כוח קנייה' פחות מבעבר.
צרכנים רבים שלא ביקרו בחנויות במשך שבועות ארוכים, הולכים להיות מופתעים. המחירים יעלו בכמעט כל פריט. גם במוצרים שבד"כ לא סובלים מעליית מחירים משמעותית שכן חברות רבות יחזרו לפרקטיקה המתעתעת למדי של מכירת תכולה קטנה יותר במחיר הקודם. (מצאנו שזה נכון גם על חמאת בוטנים וגם על קפה).
במקביל אתם הולכים לשלם יותר עבור מוצרים כבשר, ביצים, שימורים, פסטה, פיצה קפואה ומאכלים פופולריים אחרים.
כמו כן, יצרני המזון עתידים להפסיק מבצעים - לטענתם הם יעשו זאת כדי "לעזור" ולמנוע מאנשים לאגור לעצמם.
"הדינמיקה הטקטית היא שאנחנו נמצאים בשיחות יומיות עם הלקוחות שלנו כיצד לעזור להם לענות על צרכי הקניות שלהם. לקוחות רבים יחפשו לחזור למבצעים אליהם הם רגילים, כשבמקביל החנויות עצמן ינסו לנהל את העניין הבסיסי של שמירת מלאי במדפים", כך לפי אחד מבכירי רשת הסיטונאות האמריקנית BJ.
בחודש נתון, "כ-22% מהמזון ממדפי החנויות 'מוזלים', וההנחה הממוצעת עומדת על כ-23%". על סמך נתוני Market Watch, היפטרות מההנחות תביא לעלייה של 5% במכירות. המשמעות לכיס שלנו היא עלייה של כ-5% במה שהצרכנים משלמים.
עניין זה תקף רק לגבי פריטים מסוימים, ביצים שילשו את מחירן מאז תחילת מרץ, ורבים דיווחו כי מחיר הפריטים שרכשו בדרך כלל עלו ב-25% ויש אף הטוענים להכפלת מחירים במספר סוגי סחורות.
סוגיות המחסורים ושרשרת האספקה
עד עכשיו ראינו איך אינפלציה קלה ואבטלה ממושכת עלולות לפגוע בעסקים ובעובדים, אך נדמה כי זה לא הגרוע ביותר שכן נכון לכתיבת שורות מדווחים מספר יבואנים גדולים על מחסור כך שחנויות ברחבי אמריקה ייאלצו להתמודד עם מחסור, מחסור שהחנויות ינסו להסתיר על ידי פיזור מלאי ומילוי פערים בפריטים שיש בשפע. רבים מהדברים החסרים הם מוצרים שמקורם בסין.
מוצרי חקלאות ומין החי בעלייה
פריטים אחרים, כמו מוצרי נייר, כבר עתה חסרים על אף שרבים מאלו מיוצרים בארצות הברית עצמה. התופעה אינה רק בגלל "אגרנים", כפי שיש הרוצים שנאמין. מחסורים בנייר טואלט קיימים בכל רחבי העולם מהסיבה שרבים נמצאים בבית במשך זמן ממושך, והרבה מהשימוש בנייר טואלט בעבר נעשה מחוץ לבית, כגון בבתי עסק ובמקומות עבודה, עתה משעה שהשימוש עבר לבתים אין יכולת 'לתקצב' ולשערך את הכמות על פי אומדן סטטיסטי.
נכון לעתה מרבית משקי הבית משתמשים כעת בכ-40% יותר נייר טואלט מבעבר. אין בנמצא תיקון מהיר וקל לעניין.
בנוסף קיים עניין המחסור במזון הנובע מקשיים בעיבוד והפצה: מפעלי עיבוד ברחבי אמריקה נסגרים ככל שיותר ויותר עובדים חולים, וכידוע לפחות עשרה מפעלי עיבוד בשר גדולים נסגרו עד עתה בגלל הנגיף. בכל הנוגע לענייני ההפצה, הרי שדיווחים על רפתנים אשר שפכו אלפי ליטרי חלב, ואשר חורשים תחת ירקות בשדות ומשאירים לתפוחי אדמה להירקב, בשל חשש מירידת מחירים כבר התקבלו מאיידהו ומיזורי.
חשוב לזכור, חלק ניכר מהמזון המיוצר בשטחי ארה"ב נועד למסעדות, למלונות, ולספינות השייט, והסבתו לחנויות מכולת ולמיליוני האמריקנים באזורים הפחות נוצצים של אמריקה הנעזרים כרגע בבנקי מזון ברגע זה (מכיוון שעדיין לא קיבלו את כספי האבטלה) אינו תהליך קל ברמה הלוגיסטית - מדובר בהסבת שרשראות ייצור ואספקה בקנה מידה אסטרונומי ובעלות שבעצמה גורמת לעליית מחירים.
תעשיית העיבוד נמצאת אף היא במצב קשה במיוחד, ובעיקר כשמדובר בבשר - רוב האנשים, בצדק, לא מסוגלים לעבד בשר תרנגולות וקל וחומר שקשה לדמיין משפחה אמריקנית עירונית המעבדת פרה או חזיר, מחסור בכוח אדם במפעלי העיבוד יגרום לפי אנליסטים בלבומברג, לעלייה של עד כ-10% במחירים של חלק ממוצרי הבשר המתועש.
לסיכום, החקלאים הנעזרים בדרך כלל בכספים פדרלים מפסידים נכון לעתה מיליארדי דולרים, בעוד מחירי המזון עלו עד עתה בכ-4% בממוצע, אך עלולים להגיע גם ל-8%.
יש לקוות שתוכניתו החדשה של הנשיא טראמפ בסך 19 מיליארד דולר תאפשר לממשל הפדרלי להיות השדכן בין חקלאים מתוסכלים למשפחות אמריקניות.
המסקנה העיקרית מנתונים אלו
טריליוני דולרים שנוצרו יש-מאין ונועדו לסייע לנו לעבור את המשבר בשלום הגיעו למרבה הצער לא מעט לכיסי עסקים, בעלי אג"ח, ואחרים שישרדו את המיתון הכלכלי. בעוד עסקים קטנים רבים יתקשו בעידן אמזון, ופוסט-קורונה להמשיך ולהתמודד באופן תחרותי.
אזרחים המקבלים דמי אבטלה מוגדלים יאלצו לספוג קיצוץ בשכר (עבור רבים למעלה מאלפיים דולר לחודש, כפי שמדווחים ב-CNN וזאת במטרה לשוב לעבודה. כך שאינטרס לחזור לעבודה מלבד לתפוס קצת שמש לא בהכרח יהיה.
הכנסה בסיסית אוניברסאלית
לפני מספר חודשים בראיון מתוקשר הודיע אילון מאסק כי הוא מעניין בהכנסה בסיסית אוניברסיטלית עבור כל בני אמריקה. מאסק לא לבד, גם המועמד הדמוקרטי אנדרו יאנג רץ על פלטפורמה דומה, והרעיון ה"סוציאליסטי" נשמע אף במספר חוגים רפובליקניים. בפועל מה שקרה מאז ה-27 במרץ 2020 הוא סוג של מקדמה למה שמכונה בעגה הכלכלית UBI.
עתה בניסיון להמשיך את המגמה ישנם המבקשים לחוקק חוק העונה לשם, "חוק כספי החירום", מדובר בקרן של האוצר האמריקני שתעניק לכל אדם מעל גיל 16 יותר מ-2000 דולרים לחודש במשך ששת החודשים הקרובים.
הצעת החוק אמורה להיות תקפה עד ש"התעסוקה תחזור לרמות שלפני משבר הנגיף".
"רמות טרום משבר הנגיף", פירושן כי אחוז המועסקים בקרב אנשים מגיל 16 ומעלה יעלה על 60% מסך האוכלוסייה.
האזרחים יוכלו עדיין להגיש בקשה לתוכניות סיוע פדרליות או מדינתיות מבוססות הכנסה, כגון עזרה ברכישת מזון.
מי יהיה זכאי לכסף?
כך, משפחה של ארבע נפשות עם שני ילדים המרוויחה עד 260,000 דולר בשנה, תקבל כ-5,000 דולר בחודש, ומגיש בודד של דו"ח IRS יקבל 2,000 דולר.
עוד עובדות מעניינות
ובתוך כך הרבה דברים עלולים להשתבש עם ''כסף חינם".
היפר-אינפלציה היא גורם עיקרי שאיש לא מדבר עליו. וברמה גבוהה של ביטחון ניתן לומר שתג מחיר נוסף וגבוה בהרבה עבור הכסף "החינמי" הינה חירות האזרח. אולי זו יהיה החופש שלך להחליט איפה אתה עובד, ואולי זה יהיה החופש שלך לבחור את סוגי המוצרים שביכולתך לקנות.
מה בידנו לעשות אם הכלכלה לא תחזור למסלולה הטבעי ו/או תכניות החירום לא יצליחו להילחם באבטלה או באינפלציה הפוטנציאלית?
התשובה, כמו תמיד, נעוצה בהסתמכות עצמית. ככל שתהיה נזקק פחות, כך ייטב מצבך.
המלצות להצטרכות עצמית
- נסו לגוון את תיקי ההשקעות הפיננסים שלכם במידה שיש לכם. מטבעות חלופיים, או דיגיטליים עשויים לסייע במקרה שתרחיש אינפלציוני יכה בערך הדולר.
- לייצר או לרכוש אוכל ככל האפשר. אמנם רובנו חיים בסביבה אורבנית אך גינון, הנבטה, גידול בעלי חיים לבשר, ביצים וחלב; כל אלו הם תמיד דרכים באמצעותן אתה יכול להניח אוכל על השולחן בעצמך.
- למדו לשמור על אוכל. כשהאוכל בשפע, שמרו אותו באמצעות חומץ, ייבוש או הקפאה.
- לוקליזציה של שרשרת האספקה: חפשו חקלאים מקומיים ורכשו ישירות מהם, קנו בכמות גדולה ככל האפשר במחירים הנמוכים ביותר.
- תקציב מינימלי. צמצמו הוצאות למינימום כרגע, בעוד שאנו ממתינים לראות איך הדברים מסתדרים.
- תקנו. במקום לזרוק דברים ולקנות חדשים כשמשהו נשבר או נפגע, למדו כיצד לתקן דברים כביגוד וחפצי בית.
-'איזהו העשיר, השמח בחלקו': יש הרבה דברים שאנו לא באמת צריכים, כמו טלפונים משודרגים, בגדים חדשים, פריטי נוי, כלי רכב מעודכנים, כלים חדשים יותר ומכשירי מטבח קטנים. במידת האפשר, הסתפקו בדברים שיש לכם.
- השתתפו בכלכלת חליפין. אם יש לך עודף ביצים ולשכנתך עודף דבש, בדוק אם יש עניין בסחר, עשה את אותו הדבר עם כישוריך - החלף עבודות חצר לתספורות, תקן משהו בתמורה לפריט המשומש של מישהו אחר שאתה צריך. אם אתה מנהל עסק קטן, היה פתוח לסחר חליפין בתוך הקהילה המקומית שלך.
שינוי בדרכי החשיבה הוא הכרחי על מנת לשגשג בעולם שאחרי הנגיף, בין אם אתה בעל עסק, עצמאי, עובד, או פרילנסר.