משבר הקורונה הביא לכך שמאות מיליוני בני אדם ברחבי העולם נאלצים להסתגר בבתים, ותעשיות שלמות הפסיקו את פעילותן לחלוטין. על אף המשבר הבריאותי וחרף הפגיעה הכלכלית, ישנה גם צד חיובי: ירידות חסרות תקדים בזיהום האוויר בערים הגדולות בעולם.
מרכז העיר לוס אנג'לס (צילום: Shutterstock)
כזכור, לפני כעשרה ימים דיווחנו על כך שבלוס אנג'לס נרשמה דאז רמת זיהום אוויר מינימלית, ובשבוע קודם לכן היא אף דורגה במקום הראשון מבין הערים הגדולות בעולם עם האוויר הכי נקי מזיהומים, כך על פי חברת IQAir העוקבת אחר זיהום האוויר ברחבי העולם.
כעת, חוקרי IQAir מפרסמים כי בתום בדיקה בת 3 שבועות, מרבית הערים הגדולות בעולם רשמו ירידה בלתי נתפסת בזיהום האוויר, לעיתים עד כ-60% מהרמה הרגילה.
החוקרים התמקדו בזיהום PM2.5, שהוא אחד מזיהומי האוויר המזיקים ביותר שקיימים. מומחים מסבירים כי מדובר בזיהום חומר מזהם זעיר, קוטרו כ-2.5 מיקרומטר, ובמידה שהוא נכנס לראיות, הוא עלול להיות מופץ לשאר האיברים החיוניים ולגרום למחלות קשות.
נתוני הדו"ח כפי שנחשפו היום (צילום: Shutterstock / IQAir)
בשבע מתוך עשר הערים שנבחנו, ביניהן ניו דלהי (הודו), סיאול (דרום קוריאה), ווהאן (סין), מומבאי (הודו) ולוס אנג'לס, נרשמה ירידה ניכרת ברמת זיהום האוויר. החוקרים אף הוסיפו כי הערים שבהן נרשמה הירידה הגדולה ביותר היו אלו שבימי שגרה סובלים מרמת זיהום PM2.5 גבוהה.
בלוס אנג'לס נרשם אוויר נקי במיוחד בין ה-7 ל-28 במרץ, ורמת הזיהום PM2.5 ירדה ב-31% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ו-51% בהשוואה לממוצע של ארבע השנים האחרונות.
הדו"ח פורסם היום (רביעי), וזאת על רקע יום כדור הארץ ה-50 שחל היום. ראוי לציין כי סוגיית זיהום האוויר היא הנושא המרכזי של יום כדור הארץ הנוכחי. בנוסף, חשוב להזכיר כי מדי שנה מתים 7 מיליון בני אדם ממחלות הקשורות לזיהום אוויר.