אמריקה התאגידית ערכה מסיבה שוברת שיאים בוול סטריט. עם שפע מזומנים כתוצאה מקיצוץ המס הרפובליקני, החברות הנסחרות-ציבורית הכריזו על קנייה חזרה של מניותיהן בסך 436.6 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה, על פי נתוני חברת המחקר טרימטאבס. לא רק שזה שיא של כל הזמנים, זה כמעט כפול מן השיא הקודם, שעמד על 242.1 מיליארד דולר והושג ברבעון הקודם.
איכשהו, הכסף זורם תמיד חזרה לעשירים
אפל לבדה הכריזה על כוונה לקנות חזרה 100 מיליארד דולר ממניותיה. בנקים גדולים כמו וולס פארגו, ג'יי.פי. מורגן צ'ייס ובנק אוף אמריקה הודיעו שירכשו חזרה לפחות 20 מיליארד דולר ממניותיהן כל אחת לאחר שצלחו בהצלחה מלאה את מבחני העומס של הפדרל רזרב בחודש שעבר.
חגיגת הקניות-חזרה היא חדשות מצוינות לבעלי המניות, וכן לבכירים בתאגידים. כשחברות קונות חזרה כמויות גדולות של מניותיהן, הן יוצרות ביקוש מתמשך הנוטה להעלות את מחיר המניה. הקניות חזרה גם מנפחות באופן מלאכותי מדד רווחיות מכריע בעיני המשקיעים, המכונה רווחים פר מניה.
קיצוץ המס יצר רווחים עצומים לאמריקה התאגידית. חוק המס החדש חתך את שיעור מס החברות מ-35% ל-21%, וכן מעניק לתאגידים הנחה בשיעור המס על רווחים שהם מחזירים לתוך ארה"ב. חוק המס, יחד עם כלכלה חזקה, חברו ליצור רווחי שיא לתאגידים. מנכ"לי החברות בוחרים להשתמש בכסף הזה לתגמל את בעלי המניות.
לכאורה, כמובן שכל דבר שעוזר לשוק המניות יכול לעזור למשקי הבית הרבים ברחבי ארה"ב שבבעלותם מניות - בין אם ישירות ובין אם דרך חסכונות פנסיוניים. אולם מבקרי הקניות-חזרה טוענים שהן מיטיבות באופן דיספרופורציונלי עם העשירים. זאת משום שהעשירון העליון של משקי הבית החזיק ב-84% נכון לשנת 2016, כך על פי מחקר של פרופסור אדוארד וולף מאוניברסיטת NYU, ומאז הנתון רק הקצין.
קיבלו טעימה קטנה
התאגידים שיתפו משהו מרווחיהם עם העובדים. לפי הבית הלבן, 5.5 מיליון עובדים קיבלו בונוס, העלאה במשכורת או שיפור בתנאי קרן הפנסיה 401 (k) שבבעלותם. אולם המרוויחים הגדולים, ללא השוואה, הם בעלי המניות. בדו"ח של טרימטאבס מצוין כי הסכום שהוצא ברבעון האחרון על רכישה-חוזרת של מניות יכול היה לשלם על צ'ק בונוס של אלף דולרים ל-6.8 מיליון עובדים - בכל יום עסקים במהלך הרבעון.
על פי מומחים רבים, הקיצוץ במס לא יסייע לכלכלה האמריקאית משום שהיא כבר היתה במצב טוב גם כך. בחודש שעבר ציין בכיר ב-SEC נתון מטריד לפיו בימים שלאחר רכישה-חוזרת של מניות על ידי תאגיד נתון, ממהרים בכירים באותו תאגיד להיפטר ממניות החברה שבהחזקתם האישית - לעתים בקצב של עד פי חמישה מאש הממוצע.