
הרכבת האוטומטית של נמל התעופה, אחד מפרויקטי התחבורה המדוברים והמתעכבים ביותר בלוס אנג'לס, שוב לא תיפתח במועד. הקבלן שמקים את המערכת מעריך כעת כי שירות הנוסעים עשוי להתחיל ב-6 בינואר 2027 - יותר משלוש שנים אחרי המועד המקורי.
וגם התאריך הזה מגיע עם כוכבית גדולה.

העבודות החלו ב-2019, והרכבת היתה אמורה להתחיל להסיע נוסעים ב-2023. זה לא קרה. לוחות הזמנים נדחו שוב ושוב, והעלויות תפחו. הפרויקט, שעלותו כיום כ-3.3 מיליארד דולר, כבר חורג בכ-880 מיליון דולר מהתקציב המקורי.
במסמכים שהגיש הקונסורציום LINXS, האחראי להקמת הפרויקט, נכתב במפורש כי אין כל הבטחה שמועד תחילת השירות לא יידחה שוב.
זו כבר הפכה למסורת כמעט קבועה סביב הרכבת של LAX. בכל פעם שנדמה שקו הסיום נראה באופק, הוא מתרחק בעוד כמה חודשים.
ה-Automated People Mover, שממותג כיום בשם SkyLink, הוא רכבת חשמלית אוטומטית באורך 2.25 מייל שתנוע על מסילה מוגבהת ותכלול שש תחנות. שלוש מהן נמצאות בתוך מתחם הטרמינלים, והאחרות יחברו את הנוסעים לחניון Economy, למרכז השכרת הרכב ולתחנת LAX/Metro Transit Center.
כאשר היא סוף סוף תפעל, הרכבת אמורה לשנות באופן דרמטי את הדרך שבה מיליוני נוסעים נכנסים לנמל התעופה ויוצאים ממנו.
בשעות העומס אמורה להגיע רכבת בערך כל שתי דקות, והנסיעה מקצה אחד של המסלול לקצה השני אמורה להימשך כעשר דקות. הנוסעים יוכלו לעבור בין הטרמינלים, הרכבת הקלה, החניונים ומרכז השכרת הרכב בלי להיכנס למכונית.
חשוב מכך לתושבי לוס אנג'לס, היא אמורה להפחית את מספר המכוניות שנכנסות ל"פרסה" המפורסמת של LAX - לולאת הכבישים סביב הטרמינלים שהפכה במשך השנים לאחד ממוקדי הפקקים הידועים לשמצה בעיר.
אבל הדרך לשם הפכה לסאגה.
העבודות החלו ב-2019, והרכבת היתה אמורה להתחיל להסיע נוסעים ב-2023. זה לא קרה. לוחות הזמנים נדחו שוב ושוב, והעלויות תפחו. הפרויקט, שעלותו כיום כ-3.3 מיליארד דולר, כבר חורג בכ-880 מיליון דולר מהתקציב המקורי.
לאחר מכן קיוו ב-LAX שהמערכת תהיה מוכנה בזמן למונדיאל 2026. גם היעד הזה הוחמץ, ואלפי אוהדי הכדורגל שהגיעו ללוס אנג'לס בקיץ האחרון נאלצו להסתדר בלעדיה.
בחודשים האחרונים נדמה היה שסוף סוף מגיעים לסיום. באפריל החלו הרכבות לנוע על המסילות במסגרת שלב הניסויים. בשלב מסוים דובר על פתיחה בסתיו, ובחודשים האחרונים הצביע הקבלן על תחילת אוקטובר כמועד אפשרי להפעלת השירות.
עכשיו גם אוקטובר ירד מהפרק.
אחת הסיבות המרכזיות לעיכוב החדש נמצאת דווקא בשלב שבו הפרויקט אמור היה להיות כמעט גמור: הבדיקות.
לפני שמותר יהיה להעלות נוסע אחד על הרכבת, המערכת צריכה לעבור 30 ימים רצופים של פעילות מוצלחת. הרכבות, מערכות האיתות, הדלתות, המסילות ושאר המרכיבים צריכים לעבוד ברציפות בלי תקלה שמחייבת להתחיל את הספירה מחדש.
אלא שהבדיקות נעצרו כבר פעמיים.
לפי מסמכים שהגיש הקבלן, התגלו בעיות ברכיבים במסילה שנועדו לאפשר לה להתמודד עם תנועה הנגרמת משינויי טמפרטורה, פעילות סייסמית והתנהגות רגילה של המבנה. התיקונים עדיין נמשכו בשבוע שעבר.
וזה לא הכול.
גם לאחר שהמערכת תשלים בהצלחה את 30 ימי הבדיקות, היא עדיין צריכה לעבור בדיקה עצמאית, הערכה של Los Angeles World Airports ולהשלים הסכם תשתיות עם מחלקת המים והחשמל של לוס אנג'לס.
בינתיים, גם השעון הפיננסי מתקתק.
LINXS היה אמור להביא את הרכבת למצב שבו ניתן להפעיל אותה עד 8 באוקטובר. אם לא היה עומד במועד, הפרויקט היה עלול להיכנס למצב של הפרה טכנית של ההסכם מול המלווים שמימנו חלק גדול מהבנייה.
השבוע הסכימו המלווים לתת לקבלן עוד אוויר והזיזו את המועד ל-8 בדצמבר.
הדחייה הזאת אינה מבטיחה שהרכבת תיפתח בדצמבר. למעשה, ההערכה הנוכחית היא שאם הכול יעבוד מכאן בצורה מושלמת, הנוסעים הראשונים עשויים לעלות עליה רק ב-6 בינואר.
וגם זה, כאמור, לא מובטח.
מאחורי העיכובים נמצא גם קרב משפטי מכוער בין הקבלן לבין העיר.
LINXS ו-Los Angeles World Airports מנהלים כבר זמן רב מחלוקות על לוחות זמנים, אחריות ועלויות. הקונסורציום אף הגיש בקיץ תביעה נגד עיריית לוס אנג'לס וטען כי הנהלת נמל התעופה יצרה עיכובים, שינתה תוכניות וניסתה להעביר אליו את האחריות הציבורית לבעיות.
העירייה מצדה אינה מקבלת את הטענות. דו"ח של חבר מושבעים גדול שבחן את הפרויקט הגיע למסקנה שהקבלן, ולא נמל התעופה, נושא בחלק העיקרי של האחריות לעיכובים.
בתוך המאבק הזה כבר הצטברו מאות מיליוני דולרים של תביעות ומחלוקות כספיות.
גם שוק האג"ח מתחיל לאבד סבלנות. Fitch Ratings הורידה את דירוג האג"ח הבכירות של הפרויקט ל-BB+ והכניסה אותן לרשימת מעקב שלילית. מדובר באג"ח בהיקף של כ-1.2 מיליארד דולר.
ועדיין, כמעט אף אחד אינו מצפה שהעיר פשוט תזרוק עכשיו את הקבלן ותתחיל מחדש.
הסיבה פשוטה: אחרי שבע שנות עבודה, מיליארדי דולרים וכמעט אינסוף דחיות, הרכבת באמת כמעט גמורה. החלפת הקבלן בשלב שבו הפרויקט הושלם בכ-99% עלולה ליצור כאוס גדול עוד יותר ולעכב את הפתיחה שוב.
Los Angeles World Airports מדגישה שהעיכובים בשלב הנוכחי קשורים בראש ובראשונה לבטיחות. מבחינת הנהלת נמל התעופה, אין משמעות לעובדה שהעיר מחכה לרכבת כבר שנים אם המערכת אינה מוכנה לפעול באופן אמין לחלוטין.
הגישה הזאת מובנת במיוחד בלוס אנג'לס, עיר שבה רעידות אדמה אינן תרחיש תיאורטי ושבה הרכבת תסיע בעתיד מיליוני נוסעים מעל כבישים עמוסים.
אבל עבור הציבור, קשה להתעלם מהרצף.
2023 הפך ל-2024. אחר כך הגיעו תקוות לפתיחה לפני מונדיאל 2026. גם הן נעלמו. אחר כך הגיע אוקטובר. עכשיו מדברים על ינואר 2027.
והתאריך החדש חשוב במיוחד.
אם SkyLink אכן תיפתח ב-6 בינואר, היא תתחיל לפעול זמן קצר לפני הסופרבול שייערך ב-SoFi Stadium הסמוך. זה יהיה המבחן הגדול הראשון שלה אחרי שהחמיצה את ההזדמנות לעשות זאת במונדיאל, ובו בזמן חזרה גנרלית חשובה לקראת האירוע הגדול מכולם - המשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס ב-2028.
כשהרכבת תיפתח, ישתנה גם אחד הדברים המעצבנים ביותר עבור נוסעי LAX. אזור האיסוף של Uber, Lyft והמוניות אמור לעבור מהמיקום הנוכחי ליד טרמינל 1 לאזור התחבורה הקרקעית הסמוך לתחנת המטרו. הנוסעים יוכלו להגיע אליו באמצעות SkyLink במקום להוסיף עוד אלפי מכוניות ללולאת הטרמינלים.
זו בדיוק הסיבה שהפרויקט חשוב כל כך.
LAX עבר בשנים האחרונות שדרוגים בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, אבל הבעיה הבסיסית נשארה כמעט ללא שינוי: אפשר לטוס ממנו לצד השני של העולם, אבל לפעמים החלק הקשה ביותר במסע הוא שני המיילים האחרונים עד הכביש המהיר.
SkyLink נועדה לפתור לפחות חלק מהבעיה הזאת.
רק שקודם היא צריכה להתחיל לנסוע.
נכון לעכשיו, אחרי שלוש שנות איחור, חריגה של מאות מיליוני דולרים מהתקציב, בדיקות שנעצרו, תביעה משפטית ותאריך פתיחה שנדחה פעם נוספת - בלוס אנג'לס כבר למדו לא לשאול מתי הרכבת של LAX תיפתח.
אלא האם הפעם התאריך באמת יחזיק.