המכונית החשמלית מקבלת מנוע בנזין: תעשיית הרכב מחשבת מסלול מחדש
אחרי שנים שבהן היצרניות הבטיחו עתיד חשמלי מלא, יונדאי, פורד, ג'יפ וראם פונות לפתרון ביניים: רכב שנוסע על חשמל, אבל נושא מנוע בנזין המשמש כגנרטור. הטווח מזנק עד 700 מייל — אך עצם הצורך בפתרון הזה חושף עד כמה המעבר לחשמל בארה"ב הסתבך.
האזינו לכתבה זו
המכונית החשמלית מקבלת מנוע בנזין: תעשיית הרכב מחשבת מסלול מחדש
08.09.2026 13:00
0:00 / 0:00
09.08.2026 13:00
סוכנויות הידיעות
במשך שנים המסר של תעשיית הרכב היה חד: העתיד חשמלי, מנוע הבנזין בדרך החוצה, ותחנות הדלק יהפכו בהדרגה לשריד של עידן אחר. עכשיו כמה מהיצרניות הגדולות באמריקה עושות סיבוב פרסה חלקי ומחזירות את מנוע הבנזין דווקא אל תוך הרכב החשמלי.
שלח
הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
Phone
שלח
יונדאי, פורד וסטלנטיס — חברת האם של ג'יפ וראם — מקדמות דור חדש של כלי רכב חשמליים בעלי טווח מורחב, המכונים אי־אר־אי־וי. הרעיון פשוט: הגלגלים מונעים בחשמל בלבד, אבל כאשר הסוללה מתרוקנת נכנס לפעולה מנוע בנזין שאינו מסובב את הגלגלים, אלא משמש כגנרטור ומייצר עבורם חשמל. כך נשמרת תחושת הנהיגה החשמלית, אבל הנהג אינו תלוי לחלוטין בעמדת טעינה.
זהו הבדל מהותי לעומת רכב היברידי רגיל. בהיברידי הקלאסי מנוע הבנזין יכול להניע את הגלגלים ישירות. כאן ההנעה עצמה נשארת חשמלית: המנוע רק מייצר חשמל, והרכב ממשיך לנוע באמצעות המנועים החשמליים. מבחינת הנהג, המשמעות היא תאוצה מיידית, נסיעה שקטה ואופי של רכב חשמלי — אבל עם האפשרות להמשיך מאות מיילים נוספים באמצעות דלק.
הפתרון הזה נועד לטפל בנקודת הכאב הגדולה ביותר של שוק הרכב החשמלי בארצות הברית: חרדת הטווח, זמינות עמדות הטעינה והירידה החדה בטווח בזמן גרירת מטענים כבדים. במיוחד בשוק הטנדרים, שבו לקוחות מצפים לגרור סירות, נגררים וקרוואנים למרחקים ארוכים, רכב חשמלי מלא התקשה עד כה לשכנע חלק מהקונים.
לפתרון החדש יש בעיה: הוא מורכב להסבר. הצרכן כבר נדרש להבחין בין רכב חשמלי, היברידי, היברידי נטען וכעת גם רכב חשמלי עם מאריך טווח. מומחים בענף מזהירים שאם הלקוח אינו מבין מיד מה הוא קונה — הוא עלול פשוט לבחור במכונית בנזין רגילה.
סטלנטיס היא בין החברות שהולכות הכי רחוק. ג'יפ גרנד וגוניר החדש צפוי להשתמש בסוללה גדולה ובמנוע וי־6 בנפח 3.6 ליטר המשמש כגנרטור. ראם 1500 אר־אי־וי, שנקרא בעבר ראמצ'רג'ר, אמור להציע טווח משולב שמתקרב ל־690 מייל — נתון שכמעט מבטל את חרדת הטווח.
פורד כבר עשתה צעד דרמטי הרבה יותר. בדצמבר האחרון היא הפסיקה את ייצור גרסת החשמל המלא של אף־150 לייטנינג והודיעה כי הדור הבא של הטנדר יחזור כרכב חשמלי עם מאריך טווח. לפי החברה, הוא ימשיך להיות מונע לחלוטין באמצעות מנועים חשמליים, אך גנרטור בנזין יאפשר טווח משולב של יותר מ־700 מייל. פורד עצמה מדגישה שהמטרה היא לפתור בדיוק את הבעיה שהטרידה בעלי טנדרים חשמליים: גרירה ארוכת טווח בלי לחפש מטען כל כמה שעות.
המהלך מגיע אחרי נסיגה כואבת של פורד מתוכניות החשמל שלה. החברה מחקה מיליארדי דולרים, ביטלה דגמים חשמליים מתוכננים וסיימה את ייצור הלייטנינג החשמלי המלא לאחר שהביקוש לא עמד בציפיות. פורד אמרה במפורש שהאסטרטגיה החדשה שלה תתמקד בשילוב של היברידיים, רכבים חשמליים עם מאריכי טווח ורכבים חשמליים מלאים — במקום הימור כמעט מוחלט על סוללות.
גם יונדאי נכנסת למרוץ. החברה הודיעה באוגוסט כי הדור הבא של סנטה פה יוצע בארצות הברית בגרסת אי־אר־אי־וי כבר ב־2027, עם יעד של יותר מ־600 מייל של טווח משולב. מותג היוקרה ג'נסיס מתכנן רכב דומה עם יעד של יותר מ־640 מייל. שני הדגמים אמורים להגיע במחצית הראשונה של 2027.
כל זה קורה בזמן שהחזון של מעבר מהיר לשוק חשמלי מלא נראה רחוק הרבה יותר משהיה לפני כמה שנים. קצב האימוץ של רכבים חשמליים בארצות הברית האט, היצרניות מתקשות להרוויח מחלק מהדגמים, ומדיניות ממשל טראמפ הפחיתה תמריצים ורגולציה שעודדו רכישת חשמליות. מבחינת היצרניות, הרכב בעל הטווח המורחב הוא ניסיון למצוא דרך אמצע: מספיק חשמלי כדי ליהנות מהיתרונות של ההנעה, אבל מספיק בנזין כדי שהלקוח האמריקאי לא ירגיש שהוא מהמר על כל נסיעה ארוכה.
אלא שגם לפתרון החדש יש בעיה: הוא מורכב להסבר. הצרכן כבר נדרש להבחין בין רכב חשמלי, היברידי, היברידי נטען וכעת גם רכב חשמלי עם מאריך טווח. מומחים בענף מזהירים שאם הלקוח אינו מבין מיד מה הוא קונה — הוא עלול פשוט לבחור במכונית בנזין רגילה.
גם המחיר עלול להוות מכשול. רכבי אי־אר־אי־וי כוללים גם מערכת חשמלית מלאה וגם מנוע בנזין, מיכל דלק וגנרטור. אמנם ניתן להשתמש בסוללה קטנה יותר מזו של רכב חשמלי בעל טווח מקביל, אך עדיין מדובר במערכת הנעה מורכבת שעלולה להיות יקרה יותר מרכב בנזין רגיל ואולי אף מרכב חשמלי מלא.
וההבטחות כבר נתקלות בקשיי ייצור. לפי דיווחים שהתפרסמו בימים האחרונים, תחילת ייצור ג'יפ גרנד וגוניר עם מערכת הטווח המורחב נדחתה לנובמבר 2026. ייצור ראם 1500 אר־אי־וי נדחה שוב, וכעת צפוי לפי לוחות זמנים שנמסרו לספקים להתחיל באמצע אפריל 2027. נציגי המותגים אישרו באופן רחב יותר כי הג'יפ מתוכנן ל־2026 והראם ל־2027.
למעשה, הרעיון עצמו אינו חדש לחלוטין. שברולט וולט וב.מ.וו איי־3 כבר השתמשו בעבר בגרסאות שונות של מאריך טווח. מה שמשתנה עכשיו הוא קנה המידה: לא עוד ניסוי נישתי, אלא אסטרטגיה שאליה פונות כמה מהיצרניות הגדולות בעולם דווקא כאשר ההתלהבות הראשונית מהמעבר המהיר לחשמל מלא מתקררת.
וכאן טמון הפרדוקס. במשך עשור ניסתה תעשיית הרכב להוכיח שמנוע הבנזין מיותר. עכשיו היא משתמשת בו כדי להציל את המכונית החשמלית מהחיסרון הגדול ביותר שלה.
המהפכה החשמלית לא בוטלה — אבל היא בהחלט החליפה הילוך.