
מארוול קומיקס, חברת הקומיקס שבבעלות דיסני, תעביר במהלך יולי 2027 את פעילותה ממנהטן לברבנק שבעמק סן פרננדו, שם נמצא המטה המרכזי של דיסני. על פי דיווח של "הוליווד ריפורטר", שאושר גם בכלי תקשורת נוספים בארצות הברית, כ־100 עובדים – בהם עורכים, מאיירים, כותבים ואנשי הפקה – יעברו לקליפורניה ויצטרפו למרכז היצירתי של החברה.

מארוול קומיקס, חברת הקומיקס שבבעלות דיסני, תעביר במהלך יולי 2027 את פעילותה ממנהטן לברבנק שבעמק סן פרננדו, שם נמצא המטה המרכזי של דיסני.
מדובר באחד המהלכים הסמליים ביותר שעוברת מארוול מאז נרכשה בידי דיסני בשנת 2009. במשך עשרות שנים המשיכה חטיבת הקומיקס לפעול מניו יורק, גם לאחר שסרטי היקום הקולנועי של מארוול הפכו לאחד ממנועי ההכנסות הגדולים ביותר של תעשיית הבידור. בזמן שהסרטים, סדרות הטלוויזיה ושאר ההפקות נוהלו מקליפורניה, האנשים שהמשיכו ליצור את הסיפורים והדמויות פעלו במרחק של אלפי קילומטרים, בלב מנהטן. כעת ההפרדה הזו מסתיימת.
העברת הפעילות אינה רק שינוי כתובת. היא מסמלת שינוי תפיסתי עמוק. דיסני מבקשת לרכז תחת קורת גג אחת את כל המוחות היצירתיים של מארוול – יוצרי הקומיקס, אנשי הקולנוע, מפיקי הטלוויזיה, מחלקות הזיכיונות והפיתוח העסקי – מתוך אמונה שהקרבה הפיזית תוביל לשיתוף פעולה הדוק יותר ולפיתוח מהיר של רעיונות חדשים.
במזכר פנימי שנשלח לעובדים והגיע לידי "הוליווד ריפורטר", הסבירה הנהלת החברה כי ההחלטה התקבלה כחלק מההיערכות לשנים הבאות. "במבט אל העתיד, קיבלנו את ההחלטה להעביר את חטיבת הקומיקס והזיכיונות למטה המרכזי של מארוול בברבנק", נכתב. "המהלך ימקם את הצוות לצד הארגון היצירתי הרחב שלנו וייצור הזדמנויות חדשות לשיתוף פעולה בין מארוול לדיסני."
באותו מזכר ביקשה ההנהלה גם להרגיע את העובדים לנוכח השינוי הגדול. "אנחנו יודעים שזו הייתה שנה של שינויים משמעותיים עבור מארוול", נכתב. "לאורך כל הדרך המשיך הצוות להפגין יצירתיות, מחויבות וחוסן יוצאי דופן. הערכים הללו ילוו אותנו גם בפרק הבא של החברה."
המעבר לקליפורניה מלווה גם בחילופי משמרות בצמרת. מארוול הודיעה כי סטיבן ווקר ימונה לעורך הראשי החדש של חטיבת הקומיקס ויחליף את סי. בי. סבולסקי, שכיהן בתפקיד מאז שנת 2017. סבולסקי אינו עוזב את החברה, אלא עובר לטוקיו, שם יעמוד בראש פעילות התוכן המקורי של מארוול באסיה – מהלך המעיד על החשיבות שמייחסת החברה לשוק האסייתי ולפיתוח יצירות חדשות עבור קהלים מחוץ לארצות הברית.
מאחורי ההחלטות הללו עומדת גם מציאות עסקית חדשה. כאשר דיסני רכשה את מארוול לפני כמעט שני עשורים תמורת כארבעה מיליארד דולר, היו מי שהרימו גבה על גובה הסכום. מאז הפכה העסקה לאחת המוצלחות בתולדות תעשיית הבידור. סרטי היקום הקולנועי של מארוול הכניסו עשרות מיליארדי דולרים בקופות ברחבי העולם, הפכו את גיבורי־העל למותגים בינלאומיים והרחיבו את פעילות החברה לטלוויזיה, שירותי סטרימינג, משחקי מחשב, פארקי שעשועים ומוצרי צריכה.
אלא שלמרות ההצלחה העצומה, לבה של מארוול תמיד נשאר בעולם הקומיקס. משם נולדו כל הדמויות, העלילות והעולמות שהפכו מאוחר יותר לסרטי ענק. כעת מבקשת דיסני לחבר מחדש בין המקור לבין המנוע הכלכלי שצמח ממנו, מתוך תקווה שהקרבה בין היוצרים לבין אולפני הקולנוע והטלוויזיה תאפשר להפוך רעיונות חדשים לפרויקטים במהירות רבה יותר.
עבור ברבנק ועמק סן פרננדו, מדובר בעוד הישג משמעותי. העיר, שכבר מארחת את מטות דיסני, אולפני וורנר ברדרס, ניקלודיאון וחברות מדיה מובילות נוספות, מחזקת עוד יותר את מעמדה כבירת תעשיית הבידור האמריקנית. אמנם העברת כמאה עובדים אינה מהווה מהפכה מבחינת שוק העבודה המקומי, אך מדובר באנשי מקצוע הנחשבים לחוד החנית של תעשיית הקומיקס העולמית – מאיירים, עורכים, תסריטאים ואנשי פיתוח יצירתי, שיצטרפו למרכז קבלת ההחלטות של אחת מחברות הבידור המשפיעות בעולם.
המהלך מגיע גם בתקופה רגישה עבור דרום קליפורניה. בשנים האחרונות מתמודדת תעשיית הבידור עם תחרות גוברת מצד מדינות אחרות בארצות הברית ומצד מדינות מעבר לים, המציעות הטבות מס נדיבות כדי למשוך הפקות קולנוע וטלוויזיה. על רקע החשש מפני בריחת הפקות ומקומות עבודה, כל החלטה של תאגיד בינלאומי לרכז פעילות נוספת באזור מתקבלת בברכה.
ועדיין, מעבר למשמעות העסקית, קשה להתעלם מהסמליות. ניו יורק אינה עוד עיר עבור מארוול – היא חלק מה־DNA שלה. סטן לי, ג'ק קירבי, סטיב דיטקו ויוצרים אגדיים נוספים בנו יקום שבו הרחובות, התחנות והבניינים של העיר הפכו לחלק בלתי נפרד מהעלילה. הקוראים תמיד הרגישו שהגיבורים חיים בעולם אמיתי, לא בעיר דמיונית. זו הייתה אחת הסיבות לכך שספיידרמן, דרדוויל או ארבעת המופלאים נראו קרובים יותר לקהל מאשר גיבורי־על אחרים.
בקיץ 2027 יסתיים הפרק הזה. ניו יורק תמשיך כמובן להיות ביתם של רבים מגיבורי מארוול על דפי הקומיקס ועל מסכי הקולנוע, אבל האנשים שיוצרים את הסיפורים הללו יעשו זאת מעתה תחת השמש של דרום קליפורניה, במרחק דקות נסיעה מהאולפנים שהפכו את גיבורי־העל לתופעה תרבותית עולמית. עבור מארוול זהו לא רק מעבר משרדים – אלא סיומו של עידן שנמשך כמעט תשעים שנה ופתיחתו של פרק חדש, שבו "בית הרעיונות" עובר רשמית מלב מנהטן אל בירת הבידור של העולם.