הראשון היה מנהל בית הספר הלטיני של שיקגו, מוסד עילית שגובה שכר לימוד שנתי של עשרות אלפי דולרים ומשרת את האליטה הכלכלית והפוליטית של העיר. בהודעה לקהילת בית הספר טען המנהל כי הוא נאלץ לפרוש מטעמי בריאות. שמונה ימים בלבד לאחר מכן, הודיע מנהל בית הספר הפרטי היוקרתי ריי קאנטרי דיי במדינת ניו יורק – שכיהן בעבר כמנהל אותו מוסד בשיקגו – על סיום תפקידו, הפעם ללא כל נימוק פומבי.

במרכז הפרשה עומד סיפורו של נער יהודי, חיים נתן ברונשטין, תלמיד בית הספר הלטיני, אשר מצא את מותו בשנת 2022. על פי טענות משפחתו ועורכי דינה, הוא היה נתון להצקות מתמשכות מצד תלמידים אחרים, בין היתר לאחר שהופצה שמועה כי לא התחסן. ההצקות, כך נטען, לבשו גם אופי אנטישמי והתרחשו לאורך זמן, ללא התערבות מספקת של הנהלת בית הספר.
מקורות הבקיאים בנעשה בענף החינוך הפרטי הדגישו כי התפטרויות באמצע שנת לימודים, ובוודאי בחודש ינואר, הן תופעה נדירה ביותר. “מנהלי בתי ספר פרטיים נוהגים להודיע על פרישה חודשים מראש, לרוב לקראת סוף שנה,” אמר גורם המעורה בתחום. “כאשר שני מנהלים בכירים פורשים בזה אחר זה, ללא הסבר ברור, קשה להאמין שמדובר בצירוף מקרים.”
במרכז הפרשה עומד סיפורו של נער יהודי, תלמיד בית הספר הלטיני, אשר מצא את מותו בשנת 2022. על פי טענות משפחתו ועורכי דינה, הוא היה נתון להצקות מתמשכות מצד תלמידים אחרים, בין היתר לאחר שהופצה שמועה כי לא התחסן. ההצקות, כך נטען, לבשו גם אופי אנטישמי והתרחשו לאורך זמן, ללא התערבות מספקת של הנהלת בית הספר.
בעקבות האירוע הקשה נפתחו שתי חקירות עצמאיות: האחת ביוזמת הנהלת בית הספר, והשנייה מטעם קבוצת הורים. שתיהן מתקרבות כעת לשלב הסיכומים. לפי מקורות המעורים בפרטים, ממצאי החקירות עשויים לכלול ביקורת חריפה על התנהלות ההנהלה ועל כשל מערכתי בטיפול באלימות, בהדרה ובאנטישמיות.
עורכי הדין המייצגים הורים לתלמידים טענו כי הנהלות בתי הספר לא מילאו את חובתן כלפי שלומם הנפשי והפיזי של התלמידים. לדבריהם, מדובר בכשל מוסרי וניהולי חמור, שבמקרה אחד הסתיים באובדן חיים. טענות אלה נדחו על ידי אחד המנהלים, שהכחיש כל קשר בין התפטרותו לבין החקירות או לפרישת עמיתו.
לצד פרשת ההתאבדות, צצו במהלך השנים האחרונות שורת תקריות נוספות שהעיבו על שמם של המוסדות המעורבים. בבית הספר הלטיני של שיקגו דווח על אירועים חוזרים של גילויי אנטישמיות, כולל מקרים שבהם תלמידים ניגנו מנגינה המזוהה עם מצעדים נאציים. גם בבית הספר בניו יורק נרשמה לאחרונה תקרית חמורה, כאשר צלב קרס התגלה מצויר במסדרון סמוך לחג החנוכה.
התפטרותו של מנהל בית הספר בשיקגו אינה הפעם הראשונה שבה שמו נקשר בפרשה בעייתית. בעבר כיהן כמפקח מחוזי בפרבר יוקרתי של ניו יורק, והתפטר מתפקידו לאחר שהתברר כי הנהלתו לא דיווחה כנדרש על קנסות כבדים שהוטלו על המחוז בידי רשויות המס. הרקע הזה רק מעצים את תחושת אי-הנוחות סביב פרישתו הנוכחית.
למרות הפניות החוזרות, המנהל הפורש משיקגו לא מסר תגובה נוספת, ומוסדות החינוך עצמם נמנעים מפרסום מידע מפורט. בינתיים, קהילות ההורים והתלמידים נותרות עם תחושת חוסר אמון ועם שאלות פתוחות: מי יישא באחריות, האם יופקו לקחים, והאם מערכות חינוך יוקרתיות – המתהדרות בערכים של מצוינות ואחריות – מסוגלות להתמודד באמת עם תופעות של אלימות, שנאה והדרה.
בעוד עורכי הדין משלימים את החקירות והדוחות ממתינים לפרסום, נדמה כי ההתפטרויות המהירות אינן מסיימות את הסיפור אלא רק פותחות פרק חדש בו. פרק שבו שתיקה ניהולית מתנגשת בדרישה ציבורית הולכת וגוברת לשקיפות, לחשבון נפש – ובעיקר להבטחה שמקרים כאלה לא יישנו.





















