ההחלטה, שאושרה פה אחד ביום שלישי, מסמנת הסלמה חריפה במתח המתמשך בין רשויות מקומיות בקליפורניה לבין זרועות האכיפה של הממשל הפדרלי. מבחינת הנהגת המחוז, מדובר בצעד הכרחי להגנה על תושבים, על עובדים ציבוריים ועל עצם הזכות להשתמש במרחב הציבורי ללא חשש.
היוזמה, שהובלה בידי המפקחות לינדזי הורווט והילדה סוליס, נשענת על תקדים שנקבע בשיקגו, שם הוציא ראש העיר ברנדון ג'ונסון בחודש אוקטובר האחרון צו ביצועי שאסר על סוכנות ההגירה להשתמש בנכסי העיר במהלך מבצעיה. הצו השיקגואי נולד לאחר שחניונים עירוניים ובתי ספר שימשו נקודות זינוק לפשיטות הגירה – תופעה שעוררה זעם ציבורי רחב.

על פי המתווה המוצע, הצו המשפטי שיעוגן בתוך שלושים יום יקבע עיקרון חד־משמעי: אף נכס בבעלות מחוז לוס אנג'לס לא ישמש אזור היערכות, מיקום עיבוד או בסיס מבצעי לפעולות אכיפה אזרחיות בלתי מורשות – ובכלל זה אכיפת הגירה אזרחית. בנוסף, יחויב המחוז להציב שילוט ברור במתקניו, שיבהיר כי מדובר בנכסי מחוז האסורים לשימוש מבצעי חיצוני.
במקרה של לוס אנג'לס, הזרז הישיר למהלך היה אירוע חריג שהתרחש בשמיני באוקטובר 2025, בפארק דין דנה לידידות ולטבע שבסן פדרו – פארק מחוזי המצוי בתחומי מחוז הפיקוח הרביעי. על פי נוסח ההצעה, סוכנים פדרליים ביצעו במקום פשיטה, עצרו שלושה בני אדם ואף איימו לעצור אנשי צוות ממחלקת הפארקים והנופש של המחוז שהגיעו לזירה במסגרת תפקידם.
"הפשיטה הזו גרמה לכך שתושבי המחוז נמנעו מלהגיע לפארק ולא יכלו להשתמש בו למטרות פנאי כפי שיועד", נכתב במסמך. "במקביל, עובדי המחוז הוסטו מתפקידיהם הרגילים, והמרחב הציבורי הפך בן רגע לזירת אכיפה מאיימת".
המסמך מזהיר מפני מגמה רחבה יותר: ריבוי הולך וגובר של פעולות אכיפה פדרליות במרחבים ציבוריים – פארקים, חניונים, אזורי מסחר פתוחים – אשר פוגע לא רק במהגרים, אלא בכלל הציבור. "כאשר נכסי מחוז משמשים כשטחי היערכות לפשיטות, מתרחשות גם פעולות בלתי חוקיות, ובהן עיכוב אזרחים אמריקאים ושלילת הליך הוגן מתושבים, ללא קשר למעמדם ההגירתי", נכתב.
על פי המתווה המוצע, הצו המשפטי שיעוגן בתוך שלושים יום יקבע עיקרון חד־משמעי: אף נכס בבעלות מחוז לוס אנג'לס לא ישמש אזור היערכות, מיקום עיבוד או בסיס מבצעי לפעולות אכיפה אזרחיות בלתי מורשות – ובכלל זה אכיפת הגירה אזרחית. בנוסף, יחויב המחוז להציב שילוט ברור במתקניו, שיבהיר כי מדובר בנכסי מחוז האסורים לשימוש מבצעי חיצוני.
במקביל, נוסח הצו יכלול הסתייגויות משפטיות מפורשות, ולפיהן אין בכוונתו למנוע אכיפת חוק פלילי או ביצוע צווים שיפוטיים תקפים, ואינו פוגע בזכויות המעוגנות בחוק המדינתי או הפדרלי. מבחינת המחוז, מדובר בהצבת גבול – לא ביטול החוק, אלא סירוב לשתף פעולה עם אכיפה שנתפסת בעיניו כבלתי מידתית ומסוכנת.
הדיון במועצת המפקחים לווה בהתבטאויות חריפות במיוחד. המפקחת לינדזי הורווט האשימה את הממשל הפדרלי בהרג אזרחיו, אמירה שעוררה הד ציבורי רחב. "הממשלה הפדרלית שלנו הורגת את אזרחיה שלה", אמרה. "זה קורה לאור יום, מול עדים ומצלמות".
הורווט הפנתה לירי הקטלני שביצעו סוכני סוכנות ההגירה ברנה גוד במיניאפוליס, לירי בשני גברים נוספים בפורטלנד, ולמקרה הירי בקית' פורטר הבן בנורת'רידג' בערב השנה החדשה. "אנשים נורו. אנשים נהרגו. משפחות נהרסו", אמרה. "אם אין לנו שליטה על הסוכנויות הפדרליות – יש לנו שליטה על הנכסים שלנו, ויש לנו אחריות לפעול כשחיי אדם נמצאים בסכנה".
המפקחת הילדה סוליס חיזקה את הדברים והבהירה כי לב הצו הוא דרישת חוקיות בסיסית: "אין לכם זכות להיכנס ולהטריד אנשים ללא צו פדרלי. ואם אתם משתמשים בנכסים שלנו כדי להיערך לפעולה – אתם חייבים להציג תיעוד חוקי. צו. לא פחות מזה".
לביקורת הצטרפה גם המפקחת ג'ניס האן, שהזהירה כי המחוז אינו יכול להרשות לעצמו להפוך לכלי עבודה בידי סוכנות ההגירה. "מה שהם עושים לא הופך אותנו לבטוחים יותר", אמרה. "זה מסכן תושבים, אזרחים וילדים".
האן חשפה מקרה שאירע בדאוני בסוף השבוע האחרון, שבו ניסו סוכני סוכנות ההגירה לעצור שני גננים – על אף ששניהם שוהים במדינה כחוק. "הסוכנות הזו לא מכוונת רק למהגרים בלתי חוקיים", אמרה. "מבחינתם, כל אדם לטיני הוא מטרה. שני הגננים עשו הכול נכון – וזה לא מנע ניסיון לגרור אותם לרכב לא מסומן. זהו פרופיל גזעי בוטה, ותקיפה ישירה של הקהילה הלטינית כולה".
הרקע להחלטת המחוז כולל גל פשיטות נרחב ברחבי האזור, עם דיווחים על פעולות במזרח לוס אנג'לס, איגל רוק, אל סרנו והיילנד פארק. לפי גורמים מקומיים, חלק מהפעולות התרחשו בסמיכות לבתי ספר, דווקא ביום חזרתם של תלמידים ללימודים.
חברת מועצת העיר לוס אנג'לס התכנסה עם פעילים קהילתיים וגינתה את הפעולות. "הורים נלקחו", נאמר בדיון, "ויש ילדים שחזרו הביתה מבית הספר וגילו שהורה פשוט איננו".
במקביל דווח כי מספר מוכרי רחוב נעצרו בהיילנד פארק, מקרים שמצטרפים לשורת עדויות על אכיפה אגרסיבית שמטילה פחד עמוק בקהילות מהגרים – פחד שמחלחל גם לאזרחים ולתושבים חוקיים.
מעבר למשמעות המשפטית, המהלך של מחוז לוס אנג'לס משקף תפיסה אזרחית רחבה: מרחבים ציבוריים אינם אמורים להפוך לזירות אכיפה מאיימות. כאשר תושבים חוששים להיכנס לפארקים, לחניונים או למוסדות ציבוריים, נפגע עצם המרקם הדמוקרטי של החיים העירוניים.
האישור פה אחד מעיד על קונצנזוס נדיר בהנהגת המחוז, וצפוי להדהד ברחבי קליפורניה ומעבר לה. מחוזות וערים נוספות, שבהן אוכלוסיות מהגרים גדולות, עשויות לראות במהלך הזה מודל פעולה – לא כמרד בחוק, אלא כהצבת גבול ברור בין אכיפה לבין פגיעה בזכויות אדם ובביטחון הציבור.
הצו הסופי עוד יובא לאישור, אך המסר כבר ברור: מחוז לוס אנג'לס אינו מתכוון לעמוד מנגד.





















