
התביעה הוגשה נגד חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, ששיווקה את טיילנול במשך עשרות שנים, ונגד קנבו – חברת בת שהוקמה ב־2023 ומחזיקה כיום בזכויות למותג. פקסטון טוען כי שתי החברות "הסתירו ביודעין" נתונים ומידע מהציבור, וכי עצם הקמת קנבו נועדה "להגן משפטית על ג'ונסון אנד ג'ונסון מפני תביעות עתידיות".
זו התביעה הראשונה מצד מדינה שמאמץ את ההאשמות של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שטען כי שימוש בתרופות המכילות אצטמינופן – כמו טיילנול – במהלך הריון "עלול לגרום לאוטיזם".
הטענה צברה תהודה בקרב תומכים של רוברט פ. קנדי ג'וניור, גורם משפיע בתנועת מתנגדי החיסונים, והובילה את פקסטון לפתוח במהלך משפטי תקדימי.

התביעה הוגשה נגד חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, ששיווקה את טיילנול במשך עשרות שנים, ונגד קנבו – חברת בת שהוקמה ב־2023 ומחזיקה כיום בזכויות למותג. פקסטון טוען כי שתי החברות "הסתירו ביודעין" נתונים ומידע מהציבור, וכי עצם הקמת קנבו נועדה "להגן משפטית על ג'ונסון אנד ג'ונסון מפני תביעות עתידיות".
חברת קנבו דחתה את ההאשמות וטענה כי הן "חסרות בסיס מדעי או משפטי".
"נגן על עצמנו בכל הכלים המשפטיים," מסרה מליסה וויט, דוברת החברה. "הקהילה הרפואית ברחבי העולם מכירה בבטיחותו של האצטמינופן, ואנו עומדים מאחורי המדע."
גם ג'ונסון אנד ג'ונסון הבהירה כי אינה עוד הבעלים של טיילנול: "מכרנו את תחום מוצרי הצריכה שלנו לפני שנים, וכל ההתחייבויות שייכות לקנבו," מסרה הדוברת קלייר בויל.
מאות תביעות דומות הוגשו בשנים האחרונות בבתי משפט מדינתיים ופדרליים על ידי משפחות שילדיהן אובחנו באוטיזם או בהפרעת קשב לאחר שימוש בטיילנול בזמן ההריון.
במקרה מרכזי שנדון בניו יורק, דחה השופט את התביעות בשל "היעדר ראיות מדעיות אמינות". התובעים ערערו, והדיון צפוי להתחדש בנובמבר.
במהלך השנים נבחנו עשרות מחקרים שבדקו אפשרות לקשר בין אצטמינופן להפרעות נוירו־התפתחותיות, אך הממצאים אינם חד־משמעיים.
סקירה מדעית רחבה שבוצעה על ידי חוקרים מבית הספר טי.ה. צ’אן לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד ובית הספר לרפואה איקן בהר סיני מצאה כי בכמחצית מהמחקרים שנבחנו נראתה קורלציה כלשהי בין שימוש באצטמינופן בהריון לאוטיזם או להפרעת קשב בילדים.
עם זאת, החוקרים הדגישו: מדובר בקשר סטטיסטי בלבד, שאינו מוכיח סיבתיות. גורמים גנטיים וסביבתיים עשויים להסביר את התוצאות.
מחקר נוסף, שנערך בשוודיה וכלל 2.5 מיליון ילדים, מצא כי כאשר נלקחים בחשבון משתנים גנטיים, לא קיים קשר ישיר בין השימוש בתרופה לבין אוטיזם.
סוכנויות הבריאות המרכזיות – בהן מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) וסוכנות התרופות האירופית – בחנו את הראיות והגיעו למסקנה שהתוצאות אינן חד־משמעיות.
למרות זאת, בחודש שעבר הודיע מנהל המזון והתרופות כי הוא בוחן אפשרות להוסיף אזהרה חדשה לתווית התרופה. קנבו מתנגדת למהלך וטוענת שהוא "אינו מבוסס מדעית".
התביעה משתלבת במהלכים רחבים יותר של פקסטון, המזוהים עם סדר היום של טראמפ. הוא כבר תבע בעבר עמותות לזכויות מהגרים, ערער על תוצאות הבחירות של 2020 וניסה להדיח מחוקקים דמוקרטים מטקסס.
המהלך הנוכחי, אומרים מבקריו, נועד לא רק להגן על נשים הרות אלא גם לחזק את מעמדו הפוליטי לקראת ההתמודדות על מקום בסנאט מול ג’ון קורנין.
בתביעה נטען כי ג'ונסון אנד ג'ונסון יצרה את הספין־אוף קנבו במטרה להרחיק ממנה אחריות משפטית – אך התביעה אינה מספקת הוכחות לכך.
הפיצול בין החברות הושלם בשנת 2023, וקנבו ירשה את כל מותגי הצריכה של החברה האם, בהם טיילנול, פלסטרי "בנד־אייד" ושמפו התינוקות של ג'ונסון.
באותה עת, ג'ונסון אנד ג'ונסון התמודדה עם תביעות יקרות בגין תפקידה במגפת משככי הכאבים (האופיואידים) ובשל האשמות שטלק במוצריה גרם לסרטן.
התביעה של טקסס מדגישה את ההתנגשות הגוברת בין עובדות מדעיות לשיקולים פוליטיים. האם קיימת הצדקה מדעית לאזהרות חדשות על התרופה? האם מדובר במהלך משפטי שנועד לקדם אג’נדה?
ובינתיים – נשים הרות רבות נותרות מבולבלות. טיילנול נחשב במשך עשורים למקל הכאבים הבטוח ביותר בהריון, וכעת הוא נמצא בלב סערה ציבורית שמטילה ספק באחת התרופות הנפוצות בעולם.